Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Ezért fontos, hogy legyen hobbid 40 év felett is!

Ezért fontos, hogy legyen hobbid 40 év felett is!

Női Szalon

Ahány ember, annyi életközép-megélés. Életünk negyvenes jelzésű mérföldkövéhez érkezni: meghatározó. Kimondva, ám legtöbbször kimond(hat)atlanul, ott kavarog bennünk, körülöttünk egy nehezen megragadható érzés ezzel az életszakasszal kapcsolatban, mely egyfajta életmód- és mentalitásbeli „újratervezésre” ösztökél bennünket. Gyakran a régi kapaszkodóink már nem bizonyulnak megbízhatónak, így újakat keresünk. Új motivációk és tevékenységek iránt kezdünk el érdeklődni. Jókat derülünk magunkon, mikor arra gondolunk, hogy mindaz, amit fiatalabb éveink során valóságos büntetésnek véltünk – így a csendet, az otthon nyugalmát, a lakás átrendezését és dekorálását, a kertészkedést, a bútorok felújítását, a gyógynövény-gyűjtést, vagy éppenséggel a begubózós-könyvolvasós őszi délutánokat – ma örömünket leljük bennük, és buzgón keressük a „társaságukat”.

Léteznek olyan meglátások is, melyek szerint miután átléptük emberéletünk e jelentékeny küszöbét, általában kétféleképpen reagálunk:

1. azt kívánjuk, hogy minden úgy maradjon, ahogy régen is volt; azzal az elgondolással, hogy ami ezidáig bevált, miért kellene azon bármiféle módosítást is végeznünk (legyen szó rutinról, hobbiról, időbeosztásról, életmódról stb.)

2. minden eddig elhalasztott, méltatlanul elmarasztalt bakancslistás teendőt ki szeretnénk pipálni. Úgy érezzük: most jött el a mi időnk. Az önmegvalósítás ideje. Tele vagyunk buzgalommal, tettvággyal, új-régi tervekkel. Teljes odaadással meg akarjuk élni, ki óhajtjuk aknázni életünk e nemes korszakát. Meglehet: idősebb korunkban érzünk leküzdhetetlen késztetést arra, hogy beiratkozzunk egy egyetemre, hogy megtanuljunk egy új nyelvet, hogy felfedezzünk érdekes helyeket, vagy hogy izgalmas tanfolyamokra beiratkozva pallérozzuk az elménket.

Szerencsére egyre többen kezdenek felfigyelni arra, hogy az emberi testet nem a célból „tervezték”, hogy folyamatos stresszhelyzeteknek legyen kitéve, és hogy megállás nélkül dolgozzon. Ennek előbb-utóbb megérezzük a túlnyomórészt negatív utóhatásait. Eleink bölcsen meg tudták teremteni a munkával töltött idő, valamint a pihenésre és feltöltődésre szánt időszak közötti egyensúlyt. Ismerték és követték a munka és pihenés, hétköznap és ünnep ritmusát. Napjainkban ez nem, illetve nem minden életkorban, kultúrában, gazdasági közegben tűnik egyértelműnek, és kivitelezhetőnek. Termelékenységre erőteljesen összpontosító gyorskorunkban is találhatunk kedv- és erőfeltöltő megoldásokat, melyekben örömünket lelhetjük, és melyek segíthetnek extra testi és mentális energiához jutni. Ilyenek lehetnek például a különféle hobbitevékenységek, melyek minden korosztály és minden érdeklődési kör számára nyújtanak alternatívákat.

A hobbik az idősebb korosztály számára különösen fontossá válhatnak, hiszen az eddig javarészt kenyérkereső munkával töltött idő átminősül, felszabadul. A gyerekek ekkorra már kirepülnek a családi fészekből és önálló életet kezdenek. A szabadidővel rendelkezés többé már nem elérhetetlennek tetsző, távolról kecsegtető luxus, hanem valóság.  A mentális és fizikai egészség fenntartása érdekében a hobbik is kimagasló szerepet töltenek be, és előnyeik között megemlíthetők a következők:

  • az érdeklődési kör akár az új kapcsolatok, barátságok felé vezető utat is megnyithatja előttünk; a sajátunkéhoz hasonló kíváncsiságú, érdeklődésű emberekkel ismerkedhetünk meg (pl. klubok, összejövetelek, rendezvények, találkozók stb. keretén belül)
  • a hobbik optimális megoldást kínálnak a feszültség-, szorongás- és stresszoldáshoz
  • a számunkra kellemesnek bizonyuló, személyre szabható elfoglaltságok lehetővé teszik az énidő újabb szintekre emelését
  • a szórakozva tanulás, tanulva szórakozás lehetőségek széles skálája tárulhat elénk
  • az újszerű kihívások jótékony hatást gyakorolnak a kognitív egészségünk fenntartására
  • néhány hobbi kiválóan alkalmas a fizikai jólét, a fittség megőrzése érdekében – pl. az úszás, tánc, a túrázás, a nordic walking, a kerékpározás stb.
  • néhány foglalkozás, melyben örömünket leljük segít abban, hogy céltudatosabbak, energikusabbak, szenvedélyesebbek, boldogabbak legyünk.

Miért fordulópont a 40?

Széles körben elterjedt az az állásfoglalás, hogy az archaikus időkben az emberek várható életkora nagyjából 30-35 év között mozgott. Ez az átlagolás kissé leegyszerűsítettnek festhet, azonban, ha az akkoriban sűrűn dúló háborúk, járványok, higiéniai körülmények stb. problémáját vesszük figyelembe, már sokkal törékenyebbnek láthatjuk az akkori átlagéletkort. Bár 21. századi emberként megélni a 40. életévet nem tűnik oly nagy súlyú eseménynek, mégis mintha belénk lenne kódolva egyfajta „hála”, mely megálljt parancsolva nekünk gondolkodásra késztet bennünket. Ekkor sokan töprengenek az élet értelmén és értékén, visszatekintenek a maguk mögött hagyott esztendőkre, majd levonják a tanulságokat, önvizsgálatot tartanak, és tudatosabb tervszövögetésbe kezdenek.  Ennek a tudatos tervezésnek az egyik fő eleme a korábbi rossz szokásoktól való megszabadulás igénye. Többen ösztönösen éreznek rá arra, hogy a korábbi „napi egy alma az orvost távol tartja” viszonyulás helyét szükséges átadni egy fókuszáltabb, irányítottabb életmódvezetésnek, mely által nem csak az orvos, hanem a fölösleges aggodalmak és kellemetlenségek ugyancsak távol tarthatók.

A társadalom öregedéssel kapcsolatos avítt sztereotípiái nem könnyítik meg a negyvenesek és a negyven pluszosok életét. Egy exkluzív felmérés szerint (melyet a több mint hét évtizede működő Prevention egészségügyi információszolgáltató végzett) azonban kiderül, hogy az ebbe a korosztályba tartozó megkérdezettek magabiztosabbak, boldogabbak, kevésbé stresszesek, mint fiatalabb korukban. Hozzáfűzték, hogy az egészség kulcsfontosságúvá válik e korban.  A megkérdezett nők szerint csak kevéssé foglalkoztatják őket az öregedéssel járó fizikai változások tényei, és a ráncokkal vagy plusz kilókkal való foglalkozás helyett mérvadóbb számukra az, hogy optimistán tekintsenek előre.

Heather Dillaway szociológus, aki kutatásai során az 50, 60, 70 éves nőkre összpontosít elmondta, hogy az életkor előrehaladtával a magabiztosság és a bölcsesség is figyelemre méltóbb.  A Princeton Egyetem kutatása szerint, melynek során több mint 340 ezer 18 év feletti és idősebb korosztályhoz tartozó nőt megkérdeztek, a boldogság 50 éves kor után jelentősen megnövekedik. Meglepő módon a 80-as nők arról számoltak be, hogy sokkal elégedettebbek magukkal most, mint 18 éves korukban voltak.

Lássunk még néhány izgalmas szabadidős tevékenységet, melyekkel új fénytörésbe kerül a negyven feletti életmegélés- és értelmezés:

Fényképészet – mellyel a karácsonyi üdvözlőlapoktól a közös összejövetelekig mindent magunk örökíthetünk meg. Tipp: számos amatőr fotóklub található, melyekhez csatlakozva elsajátíthatjuk a fényképezéshez szükséges alapismereteket.

Családtörténet-kutatás – az online is hozzáférhetővé tett dokumentumoknak köszönhetően számos, az elődeinkkel kapcsolatos információhoz juthatunk hozzá, melyekkel lenyűgözhetjük a családunkat, környezetünket. A Magyar Családtörténet-Kutató Egyesület honlapján például egy érdekfeszítő és szellemes beköszönővel találhatjuk szembe magunkat. Mindemellett pedig arról is biztosítanak bennünket, hogy megváltozik az életről alkotott eddigi elképzelésünk, világra való rálátásunk. Miközben magunk is egy új család tagjaivá formálódunk. Ez pedig nem más, mint a családtörténet-kutatóké.

Meséljünk az életünkről! – a történetmesélésnek ma is fontos szerepe van. Az emberek szívesen tanulnak a tapasztaltabbaktól, meghallgatják életbölcsességüket. Ha van egy történetünk, melyet örömmel megosztanánk másokkal, megtehetjük egy blog vagy vlog formájában is.

Hangszeren tanulni soha nem késő – mindezt pedig megtehetjük egy tanár segítségével tantermi oktatás formájában, ugyanakkor az internetnek köszönhetően akár online is elsajátíthatjuk az alaptudást.

Elő a százas listával! – végre elérkezett annak az ideje is, hogy kipipáljuk az „ezt mindenképpen el kell olvasnom” lajstromon szereplő könyveket. Akár egy könyvklubot is létrehozhatunk, ahol megosztjuk egymással az olvasmányokkal kapcsolatos gondolatainkat.

És… természetesen: személyre is szabhatjuk a hobbijainkat. Sőt! A fentiekben felsoroltakat tekinthetjük útmutatásoknak, azonban a lényeg abban mutatkozzon meg mindig, hogy: olyan tevékenységeket végezzünk, amelyekben örömünket leljük, és melyek erővel, energiával töltenek fel.

Felkészültél? Vigyázz… Negyvenpluszos kalandokra és hobbikra fel!

Gy. Linda
**********
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

Neked ajánlott >
Ezért sétálj sokat 40 év felett is avagy a gyaloglás 10 jótékony hatása

Neked ajánlott >
6 tipp a „Dolce far niente” életérzés elsajátításához avagy így hangolódj rá 40 év fölött is az édes semmittevésre

ez is érdekelhet