Kedvenc receptjeim innen-onnan

Női Szalon

Szeretem előre megtervezni a családi menüt, étkezéseket. Általában egy hétre előre szoktam összeírni mit, mikor szeretnék készíteni kis (5 fős) családomnak, és ez alapján intézem a bevásárlást. Persze ez nem azt jelenti, hogy néha nem fér bele egy kis spontaneitás, és időnként nem csábulok el a boltban, de hosszú évek tapasztalata alapján nálam ez a módszer működik a legjobban.
Rengeteg receptet gyűjtöttem össze az évek során innen-onnan. Sok szakácskönyvem van, szeretem böngészni a népszerű magyar és külföldi receptes oldalakat, a gasztroblogokat  valamint a kedvenc séfem Jamie Oliver weboldalát is. Szigorúan éhesen, mert ilyenkor hamarabb, és főleg nagyobb beleéléssel sikerül kiválogatnom a heti listát.

A fenti felsorolásból kimaradtak az úgynevezett kézen-közön forgó receptek. Ilyenek a régi családi receptek, a munkahelyen kollégák által megosztottak, és természetesen a barátnőktől kapottak.
Kedvenc kézen-közön forgó receptjeimből válogattam ki párat, amelyeket most megosztok veletek. Soknak nem is ismerjük az eredetét, honnan van, kié ez a recept, így előfordulhat, hogy némelyik ismerős lesz nektek. Akkor lássuk a finomságokat!

Nutellás mascarponés torta

Isteni finom, fogyókúra idején sajnos felejtős sütemény.
  • A tészta hozzávalói:
    1 egész tojás
    25 dkg cukor
    5 dkg vaj
    2,5 dl tej
    4 dkg cukrozatlan kakaópor
    25 dkg liszt
    1 csomag sütőpor

Elkészítése:
a fenti hozzávalókat összekeverjük. Egy kisebb, kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapír) tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

  • A nutellás krém hozzávalói és elkészítése:
    500 g nutella
    500 g mascarpone
    A két hozzávalót alaposan összekeverjük.

  • Tejszín hozzávalói és elkészítése:
    300 g-os hideg habtejszínt (ne növényi legyen), egy csomag habfixálóval, pici porcukorral felverünk.

Ha kihűlt a tészta, vágjuk 3 részre és rétegezzük a krémekkel, így:
piskóta-nutellás krém egyik fele-piskóta-tejszín-piskóta-nutellás krém másik fele a tetejére, oldalára kenve.

Rántott sajt másképp – villámgyors sajtgolyók
Egyszerű, de nagyszerű recept. Ripsz-ropsz elkészül, emiatt is nagyon kedvelem.
  • Hozzávalók:
    200 g trappista sajt
    2 evőkanál liszt
    2 tojás
    zsemlemorzsa a beleforgatáshoz

Elkészítése:
A lereszelt sajtot összekeverjük a tojással, majd a liszttel. Dió nagyságú golyókat formázunk belőle, amiket zsemlemorzsába forgatunk. Forró olajban sütjük, és papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Vendégvárónak is tökéletes!

Olívás pástétom
Amikor először kóstoltam meg az olívabogyót nem lettünk rögtön barátok. Kellett egy kis idő, amíg rájöttem, milyen ízletes tud lenni. Én a fekete olívát jobban szeretem, mint a zöldet.
  • Hozzávalók:
    10 dkg magozott olívabogyó
    4-5 szelet olívaolajban tárolt szárított paradicsom
    1 dl extra szűz olívaolaj
    kb. fél citrom leve
    csipet bors, kakukkfű, bazsalikom vagy rozmaring (ízlés szerint)
    2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
a hozzávalókat botmixerrel jól összeturmixoljuk és készen is vagyunk. Pirítósra kenve finom és egészséges eledel. Egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk. Ha üvegben tároljuk mindig öntsünk egy pici olívaolajat a tetejére, hogy friss maradjon.

Háromsajtos-sonkás lasagne
Örök kedvenc a hagyományos változattal egyetemben. A család is imádja, megunhatatlan.
  • Hozzávalók:
    30 dkg lasagne tészta
    30 dkg sonka
    15-15 dkg tejszínes krémsajt, füstölt sajt és ementáli
    3 dkg margarin
    3 dkg vaj
    2 evőkanál liszt
    0,5 l tej
    3 dl tejszín

    bors
    szerecsendió
    reszelt sajt a tetejére

A margarinon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, besűrítjük, belekeverjük a tejszínes krémsajtot és a reszelt füstölt sajtot. A sonkát apróra, az ementáli sajtot dobókocka nagyságúra vágjuk. A kivajazott tepsit kibéleljük a tésztalapok harmadával és meglocsoljuk a tejszín felével, erre jön a sajtkrém majd a sonka meg az ementáli fele. Folytatjuk a rétegezést a hozzávalók arányos részével, a tetejére reszelt sajt és vajdarabkák kerülnek. Lefedjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük, majd a fóliát levéve további 5-10 percig pirítjuk a tetejét. Tálalás előtt pihentessük fél órát.

Jó étvágyat a receptekhez!

**********

Kiemelt kép: pixabay.com/Oberholster Venita
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Női Szalon ajánló