Szeretem előre megtervezni a családi menüt, étkezéseket. Általában egy hétre előre szoktam összeírni mit, mikor szeretnék készíteni kis (5 fős) családomnak, és ez alapján intézem a bevásárlást. Persze ez nem azt jelenti, hogy néha nem fér bele egy kis spontaneitás, és időnként nem csábulok el a boltban, de hosszú évek tapasztalata alapján nálam ez a módszer működik a legjobban.
Rengeteg receptet gyűjtöttem össze az évek során innen-onnan. Sok szakácskönyvem van, szeretem böngészni a népszerű magyar és külföldi receptes oldalakat, a gasztroblogokat valamint a kedvenc séfem Jamie Oliver weboldalát is. Szigorúan éhesen, mert ilyenkor hamarabb, és főleg nagyobb beleéléssel sikerül kiválogatnom a heti listát.
A fenti felsorolásból kimaradtak az úgynevezett kézen-közön forgó receptek. Ilyenek a régi családi receptek, a munkahelyen kollégák által megosztottak, és természetesen a barátnőktől kapottak.
Kedvenc kézen-közön forgó receptjeimből válogattam ki párat, amelyeket most megosztok veletek. Soknak nem is ismerjük az eredetét, honnan van, kié ez a recept, így előfordulhat, hogy némelyik ismerős lesz nektek. Akkor lássuk a finomságokat!
Nutellás mascarponés torta
Isteni finom, fogyókúra idején sajnos felejtős sütemény.
- A tészta hozzávalói:
1 egész tojás
25 dkg cukor
5 dkg vaj
2,5 dl tej
4 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Elkészítése:
a fenti hozzávalókat összekeverjük. Egy kisebb, kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapír) tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
- A nutellás krém hozzávalói és elkészítése:
500 g nutella
500 g mascarpone
A két hozzávalót alaposan összekeverjük.
- Tejszín hozzávalói és elkészítése:
300 g-os hideg habtejszínt (ne növényi legyen), egy csomag habfixálóval, pici porcukorral felverünk.
Ha kihűlt a tészta, vágjuk 3 részre és rétegezzük a krémekkel, így:
piskóta-nutellás krém egyik fele-piskóta-tejszín-piskóta-nutellás krém másik fele a tetejére, oldalára kenve.
Rántott sajt másképp – villámgyors sajtgolyók
Egyszerű, de nagyszerű recept. Ripsz-ropsz elkészül, emiatt is nagyon kedvelem.
- Hozzávalók:
200 g trappista sajt
2 evőkanál liszt
2 tojás
zsemlemorzsa a beleforgatáshoz
Elkészítése:
A lereszelt sajtot összekeverjük a tojással, majd a liszttel. Dió nagyságú golyókat formázunk belőle, amiket zsemlemorzsába forgatunk. Forró olajban sütjük, és papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Vendégvárónak is tökéletes!
Olívás pástétom
Amikor először kóstoltam meg az olívabogyót nem lettünk rögtön barátok. Kellett egy kis idő, amíg rájöttem, milyen ízletes tud lenni. Én a fekete olívát jobban szeretem, mint a zöldet.
- Hozzávalók:
10 dkg magozott olívabogyó
4-5 szelet olívaolajban tárolt szárított paradicsom
1 dl extra szűz olívaolaj
kb. fél citrom leve
csipet bors, kakukkfű, bazsalikom vagy rozmaring (ízlés szerint)
2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
a hozzávalókat botmixerrel jól összeturmixoljuk és készen is vagyunk. Pirítósra kenve finom és egészséges eledel. Egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk. Ha üvegben tároljuk mindig öntsünk egy pici olívaolajat a tetejére, hogy friss maradjon.
Háromsajtos-sonkás lasagne
Örök kedvenc a hagyományos változattal egyetemben. A család is imádja, megunhatatlan.
- Hozzávalók:
30 dkg lasagne tészta
30 dkg sonka
15-15 dkg tejszínes krémsajt, füstölt sajt és ementáli
3 dkg margarin
3 dkg vaj
2 evőkanál liszt
0,5 l tej
3 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
reszelt sajt a tetejére
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, besűrítjük, belekeverjük a tejszínes krémsajtot és a reszelt füstölt sajtot. A sonkát apróra, az ementáli sajtot dobókocka nagyságúra vágjuk. A kivajazott tepsit kibéleljük a tésztalapok harmadával és meglocsoljuk a tejszín felével, erre jön a sajtkrém majd a sonka meg az ementáli fele. Folytatjuk a rétegezést a hozzávalók arányos részével, a tetejére reszelt sajt és vajdarabkák kerülnek. Lefedjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük, majd a fóliát levéve további 5-10 percig pirítjuk a tetejét. Tálalás előtt pihentessük fél órát.
Jó étvágyat a receptekhez!
**********
Kiemelt kép: pixabay.com/Oberholster Venita
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon