Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Ernestine Shepherd, a világ legidősebb testépítőnője

Ernestine Shepherd, a világ legidősebb testépítőnője

Női Szalon

Ernestine Shepherd (87) első ránézésre egy döbbenetesen fitt nagymamának tűnik. Ezen túl viszont nem kisebb címet tudhat a magáénak, mint „a világ legidősebb testépítőnője”, és ezzel be is került a Guinness-rekordok könyvébe.

Ha inspirációra lenne szükséged a mozgás elkezdéséhez, akkor keresve sem találhatnál jobb példát Ernestine Shepherdnél, aki 56 éves kora óta két testépítő díjat nyert és kilenc maratont futott le. 87 éves elmúlt, és még mindig aktív életet él. Személyi edzőként dolgozik, edzésórákat tart idősebbeknek Baltimore-ban, és igyekszik minél több emberrel megosztani a titkait, hogy jobbá tegye az életüket. De hol kezdődött a világ egyik leghíresebb testépítőnőjének a története?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ernestine Shepherd (@shepherdernestine) által megosztott bejegyzés

56 éves korában ért fordulóponthoz ez élete

Ernestine Shepherd 1936. június 16-án született. Hosszú éveken át modellkedett Baltimore-ban. A mai napig ad a megjelenésére – az edzésen kívül -, mivel minden futás előtt belövi a haját és a sminkjét. Súlyemelés közben is kiemelt figyelmet fordít a technikára, hiszen nem szeretné, ha letörnének a műkörmei.

Ami a versenyszerű body buildinget illeti: 56 évesen a nővérével, Mildred Blackwellel elmentek fürdőruhát próbálni, és a tükörből bizony nem túl hízelgő kép nézett vissza rájuk. Ekkor úgy döntöttek: elkezdenek aerobik órákra járni. Eleinte csak heti egyszer, de aztán ahogy formába lendültek, belevágtak a testépítésbe, elkezdtek súlyokat emelni. A testvére versenyeken is indult Velvet néven, és Ernestine-t is támogatta ebben, egészen az 1992-es haláláig, ugyanis sajnos agyi aneurizma következtében meghalt. Nehéz idők következtek Ernestine számára, aki utólag elismeri, hogy darabokra hullott, és nem akart semmit sem csinálni. Aztán egy hihetetlen dolog történt vele: Velvet meglátogatta álmában, és ezzel együtt a környezete támogatása mozgásba lendítette. Arra inspirálta, hogy nekivágjon a testépítő karriernek, és megdöntse a nővére világrekordját. A kitartása pedig elnyerte méltó jutalmát.

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe

2010-ben megszerezte a világ legidősebb élő női versenyző testépítője címet Miss Ernie néven, és bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

Soha nem felejtem el, hogy ott álltam a színpadon, miközben átvettem az érmemet és a bizonyítványomat. Megcsináltam, amit akartál, Velvet.mesélt Ernestine a Mirrornak élete legmeghatározóbb élményéről.

A címet két éven át büszkén birtokolta, de aztán 2012-ben a 77 éves Edith Connort lett a Guinness-rekordok könyvében a legidősebb versenyző női testépítő, megdöntve Shepherd rekordját. Ernestine ma már nem sportol versenyszerűen, csak arra figyel, hogy jól érezze magát a bőrében. Az is sokat jelentett számára, hogy szerepelt Beyonce Black is King című filmjében.

Ezt a sikerekben gazdag utat nem egyedül járta be, és nővére mellett valaki más is jelen volt végig az életében, mivel több mint 67 évig volt házas. Ernestine és férje kapcsolata valóban példaértékű volt. Egy gyermekük született, akivel Baltimore-ban éltek, és állítólag 2011-ben látott napvilágot az unokájuk is. Sajnálatos módon Ernestine nemrég elvesztette másik támaszát is, mivel imádott férje 2019 szeptemberében elhunyt. Amíg házasok voltak, a világon semmi sem tudta őket elválasztani. Még a Daily Mailnek adott interjújában beszélt arról Collin Shepherd, milyen nehéz volt távol tartani a férfiakat a feleségétől. Ernestine is mesélt arról: miután nagy nehezen talpra állt a nővére halála után, mennyire megterhelő volt megküzdenie a férje elvesztésével is, akivel élete java részét eltöltötte. Végül minden bánat ellenére ismét sikerült felállnia.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ernestine Shepherd (@shepherdernestine) által megosztott bejegyzés

Ernestine Shepherd különleges diétája

A világhírű testépítő nemcsak a súlyemelésnek köszönheti fantasztikus alakját, ugyanis hetente körülbelül 80 mérföldet fut. Edzését Rocky ihlette, és azt mondja, hogy Sylvester Stallone az ő embere. Heti négyszer jár edzőterembe, külön edz a tricepszre, a bicepszre, a lábakra, a mellkasra, a törzsizmokra és a vállakra.

Mellette pedig odafigyel az étkezésére. Egy táplálkozási szakértő segítségével alakította ki a tökéletes étrendet. Minden kalóriát számol, és ragaszkodik az étrendjéhez. Naponta 4-5 alkalommal étkezik, és étrendje napi 1700 kalóriát tartalmaz, ami főleg főtt tojásból, csirkehúsból, pulykahúsból, tonhalból, zöldségekből, édesburgonyából, barnarizsből és magvakból áll. Legalább 120 gramm fehérjét eszik meg naponta, tíz tojásfehérjével kezdve napját a reggeli edzés előtt. Szinte ugyanazt eszi minden nap, és nem vágyik édességre. Ha mégis megkívánná, akkor cukormentes cseresznyelekvárral kényezteti magát. Az egyetlen táplálékkiegészítője a D-vitamin. Annak a híve, hogy a testmozgás az öregedés- és gyulladáscsökkentés titka.

Az egyik legjobb motivációs idézete az önbizalomról szól:

Évekkel ezelőtt aggódtam amiatt, hogy mit mondtak rólam az emberek. De, amikor az ember eléri a 70-et, és már nincs hátra annyi év, onnantól kezdve nem foglalkozik ezzel.

Shepherd szereti az életét, és örömmel tölti el, ha minél több emberhez eljut a története. Nem is csoda, hiszen az életmódváltása fantasztikus külsőhöz és egészséghez vezetett, amire büszke lehet.  A testépítőnő újra és újra megmutatta, valamint bebizonyította a kitartásával: az életkor valójában csak egy szám. Rendkívül kemény munka, illetve óriási kitartás kell ahhoz, hogy valaki elérje célját, de ő az élő példája annak, hogy 50 felett is lehet változtatni és aktív életet élni.
Wadolowski-Balogh Orsolya

**********
Források: itt, itt és innen, képek/E.Shepherd Instagram oldala
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

Neked ajánlott >
Joan története - sikeres életmódváltás 70 felett

Neked ajánlott >
A rúdtáncos, Greta Pontarelli, 71 évesen is képes elkápráztatni közönségét

ez is érdekelhet