A szép és ragyogó bőr titka a táplálkozás, de a lentebb felsorolt öregedésgátló élelmiszerek nem csak a bőrnek tesznek jót.
Ha az étrendünk antioxidánsokban, egészséges zsírokban, alapvető tápanyagokban gazdag és magas folyadéktartalmú ételekből áll, a testünk egészségtől kicsattanó bőrrel (amely, ugye, a testünk legnagyobb szerve) fogja meghálálni a törődést. Végül is a belső bajaink általában először a bőrünkön látszanak meg, és miután rájövünk, hogy a testápolók, krémek, maszkok és szérumok alig javítanak valamit a helyzeten, az elfogyasztott ételekre kezdünk gyanakodni.
A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a szürke arcszín és az apróbb ráncok elleni küzdelem legbiztosabb és legegészségesebb módja. Ha készen állsz a változtatásra, és ragyogó bőrre vágysz, akkor ebben a cikkben összegyűjtöttük a tíz leghatékonyabb öregedésgátló élelmiszert a test megfelelő táplálásáért és a belülről fakadó ragyogásért.
-
Vízitorma
A vízitorma kedvező egészségügyi hatásai biztosan nem fognak csalódást okozni. Ez a tápanyagban gazdag és lédús leveles zöldség nagyszerű:
- kalcium-,
- kálium-,
- mangán-,
- foszfor-,
- valamint A-, C-, K, B1– és B2-vitamin-forrás.
A vízitorma belső bőrfertőzésgátlóként hat, valamint javítja a keringést és fokozza az ásványi anyagoknak a test valamennyi sejtjéhez való eljutását, ami a bőr fokozott oxigénellátását eredményezi. Az A- és C-vitaminban gazdag vízitormában található antioxidánsok semlegesítik az ártalmas szabad gyököket, ezzel távol tartva a szarkalábakat és ráncokat.
Tipp: Ha a salátához adunk egy maréknyit ebből a finom zöldségből, akkor máris sokat tettünk a ragyogó bőrért és az általános egészségügyi állapotunk javulásáért.
EGYÉB FIATALÍTÓ HATÁSAI
Ez az ízletes salátazöldség erősíti az immunrendszert (ahogy a pisztráng is), segíti az emésztést (egy sejtvizsgálat alapján), és jódtartalmának köszönhetően hozzájárul a pajzsmirigy jobb működéséhez.
-
Vörös kaliforniai paprika
A kaliforniai paprika telis-tele van antioxidánsokkal, amelyek a legjobb barátaink, ha az öregedés késleltetéséről van szó. Amellett, hogy a magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a kollagéntermelést, karotinoidoknak nevezett erős antioxidánsokat is tartalmaz.
A karotinoidok számos gyümölcs és zöldség élénkpiros, -sárga és narancssárga színéért felelős növényi színanyagok. Mindezek mellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bírnak, és védik a bőrt a napfény káros hatásai, a szennyezés és a környezeti mérgek ellen.
Tipp: Szeleteljünk fel egy paprikát, és rágcsálnivalóként mártogassuk hummuszba, adjuk hozzá nyers zöldségekből készült salátához, vagy egy serpenyőben rázva pirítsuk meg.
-
Papaja
Ez a finom szuperélelmiszer tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek javítják a bőr rugalmasságát, valamint csökkentik a szarkalábak és ráncok megjelenését. Ezek közé tartozik az:
- A-, C-, K és E-vitamin,
- kalcium,
- kálium,
- magnézium,
- foszfor és
- B-vitaminok.
A papajában található sokféle antioxidáns a szabad gyökök okozta ártalmak leküzdésében nyújt nagy segítséget, és késlelteti az öregedés jeleinek megjelenését. Emellett ez a gyümölcs egy papainnak nevezett enzimet is tartalmaz, amely a természet egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő hatóanyagaként további öregedésgátló hatással bír; ezért is található meg annyi radírozótermékben.
Szóval igen, a papaja fogyasztása (vagy papaintartalmú termékek használata) hozzájárul az elhalt hámsejtek leválásához, aminek ragyogó és élettel teli bőr az eredménye.
Tipp: Reggelihez facsarjunk egy friss lime levét egy nagy tál papajára, vagy tegyünk fel otthon egy papajamaszkot éjszakára.
-
Fekete áfonya
A fekete áfonya gazdag A- és C-vitaminban, valamint az antocianinnak nevezett öregedésgátló hatású antioxidánsban, amelynek ez a bogyós gyümölcs a szép mélykék színét köszönheti.
Ezek az erős antioxidánsok védik a bőrt a napsugárzás, a stressz és a szennyezés okozta károsodás ellen a gyulladásos válaszreakció csökkentése és a kollagénveszteség megelőzése révén.
Tipp: Nagyszerű ötlet ezt az ízletes, alacsony cukortartalmú gyümölcsöt egy reggeli smoothie-ba vagy gyümölcstálba dobni a szépülés jegyében.
-
Brokkoli
A brokkoli egy gyulladáscsökkentő és öregedésgátló jolly joker, amely tele van:
- C- és K-vitaminnal,
- sokféle antioxidánssal,
- rosttal,
- foláttal,
- luteinnel és
- kalciummal.
A szervezetünknek a kollagéntermeléshez van szüksége C-vitaminra, minthogy a kollagén a bőrben megtalálható fontos fehérje, amelynek az a szilárdságát és rugalmasságát köszönheti.
Tipp: Gyors nasiként nyersen is fogyasztható, de ha az időnk engedi, evés előtt pároljuk meg. Mindegy, hogy ropogósra sütjük, vagy pesztószószt készítünk belőle, a brokkolinak több kedvező élettani hatása is van.
EGYÉB FIATALÍTÓ HATÁSAI
A zöldségben található lutein nevű tápanyagot összefüggésbe hozták az agy memóriafunkciójának megőrzésével, ahogy a K-vitamint és a kalciumot is (amelyek alapvető fontosságúak a csontegészség fenntartásában és a csontritkulás megelőzésében). Vajon van bármi, amire nem jó ez az öregedés ellen bevethető keresztesvirágú zöldség?
-
Spenót
A spenótnak nagyon magas a víztartalma, és tele van antioxidánsokkal, amelyek oxigénnel látják el és feltöltik a szervezetet. Továbbá gazdag:
- A-, C-, E- és K-vitaminban,
- magnéziumban,
- növényi alapú hem vasban és
- luteinben.
E sokoldalú leveles zöldség magas C-vitamin-tartalma fokozza a kollagéntermelést, ezzel a bőrt feszessé és simává téve. De ez még nem minden. A benne még megtalálható A-vitamin a hajat erőssé és fényessé varázsolja, míg a K-vitamin igazoltan elősegíti a sejtszintű gyulladás csökkenését.
Tipp: Adjunk a smoothie-hoz vagy salátához egy marékkal, vagy hirtelen süssük meg serpenyőben.
-
Diófélék
Számos dióféle (különösen a mandula) remek E-vitamin-forrás, amely hozzájárul a bőrszövet helyreállításához, a bőr nedvességtartalmának megőrzéséhez és a bőr káros UV-sugarak elleni védelméhez. Emellett a dió gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek elősegítik:
- a bőrsejtmembránok erősítését,
- a bőr napégés okozta károsodástól való védekezését és
- a bőr természetes olajos védőrétegének megőrzése révén annak ragyogóvá válását.
Tipp: Szórjunk egy diófélékből álló keveréket a salátánk tetejére, vagy együnk meg egy marékkal rágcsálnivalóként. Ne hántsuk le a diófélék héját, mivel a tanulmányok szerint a héjban található az antioxidánsok több mint fele.
A DIÓFÉLÉK FOGYASZTÁSA:
- csökkenti a szívbetegség (dió) és a 2-es típusú cukorbetegség (pisztácia) kockázatát, valamint
megelőzheti az öregkori szellemi leépülést (mandula).
-
Avokádó
Az avokádó igen gazdag gyulladásgátló zsírsavakban, amelyeknek a sima és rugalmas bőr köszönhető. Ezenkívül különféle alapvető tápanyagokat is tartalmaz, amelyek megelőzhetik az öregedési folyamat kedvezőtlen hatásait, mint például:
- K-, C-, E- és A-vitamint,
- B-vitaminokat és
- káliumot.
Az avokádó magas A-vitamin-tartalma elősegíti az elhalt hámsejtek leválását, aminek szép és ragyogó bőr az eredménye. A karotinoidtartalma pedig hozzájárul a méreganyagok és a napsugárzás okozta bőrkárosodás blokkolásához, továbbá védelmet nyújthat a bőrrákkal szemben.
Tipp: Dobjunk a salátába vagy a smoothie-ba egy kis avokádót, vagy egyszerűen csak együk meg kanállal. Bőrhidratáló maszkként is érdemes kipróbálni, miután leküzdi a gyulladást, csökkenti a bőrpírt, és hozzájárul a ráncok megelőzéséhez.
-
Édesburgonya
Az édesburgonya narancssárga színét a béta-karotinnak nevezett antioxidáns adja, amely A-vitaminná alakul. Az A-vitamin pedig helyreállítja a bőr rugalmasságát, puha, fiatalos bőrt eredményez, valamint elősegíti a bőrsejtek kicserélődését.
Ezenkívül ez a finom gyökérzöldség nagyszerű C- és E-vitamin-forrás is, amelyek közül mindkettő védi a bőrt a káros szabad gyökök ellen, és hozzájárul a ragyogó arcszín megőrzéséhez.
-
Gránátalmamag
A gránátalmamagot évszázadok óta gyógyhatású gyümölcsként tartják számon. Mivel gazdag C-vitaminban és többféle erős antioxidánsban, védelmet nyújt a szabad gyökök okozta ártalmak ellen, és csökkenti a gyulladást a szervezetben.
Ez az egészséges gyümölcs egy punikalagin nevű vegyületet is tartalmaz, amely elősegíti a bőr kollagéntartalmának fenntartását, ezzel lassítva az öregedés látható jeleinek kialakulását.
Tipp: Ha egy ínycsiklandó öregedésgátló finomságra vágynánk, szórjuk ezeket az édes magokat egy diós bébispenót-salátára.
EGYÉB FIATALÍTÓ HATÁSAI
A kutatások arra is rámutattak, hogy az urolitin-A nevű vegyület – amely akkor termelődik, amikor a gránátalmamag kölcsönhatásba lép a bélbaktériumokkal – megfiatalítja a mitokondriumokat. Sőt, patkányokon végzett vizsgálatokban azt is megfigyelték, hogy visszafordítja az izomöregedést.
Szervezetünk hasznos tápanyagokkal való ellátása
A fentebb felsorolt öregedésgátló zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával olyan táplálékot veszünk magunkhoz, amelynek köszönhetően a lehető legjobb formánkat hozhatjuk kívül-belül.
Ha még több ízletes zöldség-gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani, válasszunk sötét és élénk színűeket, ugyanis az általában a szabad gyökökkel szembeni erősebb védelem jele, ami egészséges és élettel teli bőrt eredményez. Annál jobb, minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt pakolunk a tányérunkra.
Eljött az ideje, hogy lassítsuk az öregedés látható jeleinek kialakulását, és hogy végre belülről ragyogjunk!
***********
Források: itt és Canva (képek)
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon