Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Mi a mandala és hogyan használhatod ki áldásos hatásait?

Mi a mandala és hogyan használhatod ki áldásos hatásait?

Női Szalon

A mandalák spirituális és rituális geometriai szimbólumok az ázsiai kultúrákban, amiket hagyományosan a szertartásokban és a meditációs gyakorlatokban használnak. Manapság – főleg a nyugati kultúrában – dekorációként, ruhákra nyomtatva vagy akár tetoválásként is láthatjuk őket.

Mi az a mandala?

A mandala, amely szanszkritul „kört”, „ívet”, esetleg „korongot” jelent, egy geometriai formából álló jelkép, ami összetett szimbolikát rejt magában a hindu és a buddhista kultúrákban. Úgy gondolják, hogy a mandalák az univerzum különböző aspektusait képviselik, és a meditációhoz, szertartásokhoz, valamint imához használják őket, különösen Kínában, Japánban és Tibetben.

A mandalák legalapvetőbb formájukban egy négyzetben lévő körök, amelyek részekre vannak osztva, és mindegyik egyetlen központi pont köré szerveződik. Jellemzően papírra vagy szövetre festik, illetve a homokba rajzolják őket.

Noha önálló műalkotásként rendkívüliek, a mandalák élénk megjelenésükön túl szimbolikus jelentéssel is bírnak. A hinduizmusban és a buddhizmusban él a hiedelem: ha „belépünk” a mandalába, és haladunk a középpontja felé, akkor végigmegyünk azon a kozmikus folyamaton, amely során az univerzum (és mi magunk) a szenvedés világából az öröm és boldogság világává változik.

A klinikai pszichológus, dr. Avigail Lev megjegyzi: „A mandalák az egységet, a harmóniát és minden dolog összekapcsolódását szimbolizálják.” Egy másik klinikai pszichológus, dr. Shannon Dobbs szerint „A mandalákat a meditáció egy formájaként hozzák létre az univerzum és az én mélyebb megértése érdekében.”

A mandalák rövid története

Siddhartha Gautama, a buddhizmus alapítója a mai Nepál régiójában született. Bár nincs megerősített születési dátuma, a történészek úgy vélik, hogy i.e. 560 körüli. Gautama elhagyta gazdag birodalmát, miután tudatára ébredt az emberi szenvedésnek, és meditáción keresztül igyekezett elérni a megvilágosodást. Elkezdte prédikálni filozófiáját India egyes részein, ahol jámbor követőkre tett szert, és végül megalapította a szerzetesek buddhista közösségét.

Miközben ezek a szerzetesek a Selyemutat, a Keletet és Nyugatot összekötő kereskedelmi útvonalak ősi hálózatát járták, elhozták a buddhizmust más országokba. Mandalákat vittek magukkal, és megmutatták e spirituális kompozíciók festésének gyakorlatát Ázsia más részein, és a 4. századra olyan régiókban is megjelentek, mint Tibet, Kína és Japán. Noha a mandalák a buddhizmusban gyökereznek, hamarosan megjelentek a hinduizmusban és más vallási gyakorlatokban.

A mandalák típusai

Különféle típusú mandalák találhatók a különböző kultúrákban, és sokféle célra használják, mind művészi, mind spirituális szempontból. Íme, a mandalák három fő típusa:

  1. Tanító mandalák

A tanító mandalákban minden forma, vonal és szín egy filozófiai vagy vallási rendszer más-más aspektusát képviseli. A tanuló a tervezési és kivitelezési alapelvek alapján elkészíti saját mandaláját, vizuálisan szimbolizálva mindazt, amit tanult. Ezek a mandalák színes, mentális térképként szolgálnak alkotóik számára.

  1. Gyógyító mandala

A gyógyító mandalák meditáció elősegítésére, illetve a pszichológiai és spirituális gyógyulás céljából készültek. Feladatuk, hogy bölcsességet és nyugalmat biztosítsanak. A mandala bonyolult mintáira és színeire összpontosítva az egyének figyelmüket befelé irányíthatják, elősegítve az önreflexiót és a belső biztonság érzését.

  1. Homokmandala

A buddhista szerzetesek régóta használják a homokmandalákat hagyományos, vallási elemként. Ezek a bonyolult minták különféle, színes homokból készült szimbólumok, amelyek az emberi élet mulandóságát képviselik.

A mandala színek jelentése

A tibeti buddhizmusban a mandalákat vallási szövegek szerint készítik, a létrehozásának céljától függően. Például a Mahāvairocana-sūtra azt mondja: a mandalát öt színben kell festeni, méghozzá a közepétől a külső felé:

Fehér: Nyitottság

Piros: Erő, életerő

Sárga: Alázat

Kék: Végtelen, tisztaság és élet

Fekete: Sötétség

Ennek ellenére más színek, például a zöld és az arany gyakran megtalálhatók a buddhista képekben, például a tibeti mandalában. A zöld gyakran a természetet, az ember és a föld egyensúlyát szimbolizálja, míg az arany a Nap és a tűz jelképe.

Az Avalokiteshvara típusú tibeti homokmandalában mást jelentenek a színek, és a középponttól kifelé haladva kell megalkotni:

Fehér: Hit

Sárga: Erőfeszítés

Piros: Memória

Zöld: Meditáció

Kék: Bölcsesség

A mandala színeinek jelentése a pszichológiában

A 20. században a pszichoanalitikus, Carl Jung úttörő szerepet játszott a mandalák terápiában történő alkalmazásában, a páciens tudattalanjának kifejezésére. Különböző tényezők, köztük a színhasználat alapján elemzi a beteg állapotát. A piros a haragtól a vágyig terjedő szenvedélyeket szimbolizálja, a sárga az elmét és az intellektust, a lila pedig a kreatív és néha nárcisztikus hajlamot, hogy csak néhányat említsünk.

Hogyan használják a mandalákat?

Hagyományosan a buddhista gyakorlat részét képezi. A buddhizmus egyik alapelve az az elképzelés, hogy minden átmeneti. A mandala létrehozása sok időt vesz igénybe, elkészítése egy rendkívül elmélyült meditatív folyamat, amikor energiák szabadulnak fel és alakulnak át. Napokig is eltarthat, mire elkészülnek vele, azután pedig a folyóba vagy patakba engedik, hogy a víz elmossa a festéket, a homokmandala esetén pedig elfújják, így jelképezve a megszabadulást.

Mandala készítése lehet az önkifejezés része is. Ahogy Lev megjegyzi: „A mandala létrehozásának vagy színezésének folyamata lehetővé teszi az egyének számára, hogy érzelmeiket, gondolataikat és tapasztalataikat kézzelfogható formába öntsék, elősegítve a kapcsolatot a belső és a külső világ között.” Máskor pedig egy mandala színezése vagy megtervezése akár gyógyító élmény is lehet, ahogy azt előbb is olvashattad.

Tehát, függetlenül attól, hogy felakasztasz a falra egy mandalát vagy gondosan megrajzolsz egyet, nagyszerű módja lehet az öngondoskodásnak. Ha stresszesnek érzed magad, és pihentető tevékenységre van szükséged, a mandala kifestése egyszerű módja lehet az elme megnyugtatásának és a meditációnak.

Wadolowski-Balogh Orsolya

Neked ajánlott >
Az agyat azzal lehet leginkább megvédeni, ha használjuk – Az élethosszig tartó tanulás fontosságáról
Neked ajánlott >
10 idézet és 10 érdekesség - Kedvencünk, Diane Keaton

**********
Források: képek/Canva és innen, itt, itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

ez is érdekelhet