Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Hogyan legyen nagyobb önbizalmam?

Hogyan legyen nagyobb önbizalmam?

Női Szalon

Napjainkban rengeteg ember szenved önbizalomhiányban, amelyre a különböző közösségi oldalakról és a médiából sugárzó tökéletesség, csak rátesz egy lapáttal.

Azonban vajon meg tudjuk-e fogalmazni mit jelent az önbizalom? Különbséget tudunk-e tenni önértékelés, önbecsülés, önszeretet, önbizalom vagy önismeret között?

Az emberek többsége elbizonytalanodik, ha meg kellene határoznia ezeket fogalmakat, mégis önbizalomra vágynak. Azonban honnan tudjuk, hogy mire vágyunk, ha nem tudjuk megfogalmazni?

Mi jelenti számunkra a sikert?

A siker esetében is hasonló figyelhető meg, ha megkérdezünk pár embert, hogy mit szeretne elérni az életben, nagy eséllyel a siker benne lesz a listában. Viszont, ha a válasz után megfordítjuk a kérdést és rákérdezünk, „Mi a siker?” elképzelhető, hogy a válaszadónk elbizonytalanodik és nem tudja konkrétan meghatározni. Viszont, akkor honnan tudja, mit szeretne elérni?

Az önbizalom és az önértékelés

Az önbizalom és az önértékelés rendkívül hasonló fogalom, amelyet gyakran összekevernek. Az önbizalom születésünk óta töretlen, 100%-os és változatlan, az önértékelés pedig egy folyton változó massza.

Az önbizalom minden esetben a cselekvésre való képességünkre, az erőnkre és a céljaink elérésére irányul, amely társas közegben nyilvánul meg.

Az önértékelés viszont saját magunk kritikai megítélése, hogy milyennek látjuk és gondoljuk önmagunkat.

Önértékelésünket az alábbiak befolyásolják:

  • múltbéli tapasztalataink
  • környezet visszajelzései, kritikák
  • múltbéli tapasztalatok alapján levont következtetések, azaz a hitrendszereink (mások véleményével való azonosulás)
  • önmagunk másokkal való összehasonlítása

Az önértékelési zavarral küzdő emberek gyakran érezhetik úgy, hogy mindenkinek meg akarnak felelni és hiába éri őket száz pozitív megjegyzés, ha van benne olyan, ami negatív, onnantól csak arra tudnak koncentrálni. Ilyen esetben az önbizalom növelés a megoldás.

Az alábbi pszichológiai technikával azonban megkönnyítheted magadnak, hogy kinek a véleményére érdemes figyelned, ezáltal kisebb eséllyel tudják majd az önértékelésedet rombolni, sőt akár növelheted is, ha képes leszel figyelmen kívül hagyni a direkt ártó szándékú megjegyzéseket.

Emlékezz vissza egy fájó kritikára, amit kaptál és az alábbiak szerint vizsgáld meg:

  1. Fontos ez az illető a számodra?
  2. Nem ismered és nem is áll hozzád közel

Ha az első opció igaz, akkor tovább léphetsz a következő kérdésre. Azonban, ha a második opciót választanád számodra itt véget is ér a gyakorlat, vizsgáld meg, hogy a téged ért kritika építőleg hozzád tud-e tenni valamit, lehet-e esetleg tanulni belőle, ha nem akkor érdemes elengedned, mivel nem építő szándékkal céloztak meg vele.

Ha az illető fontos a számodra, nézd meg, hogy ő:

  1. Hiteles-e a témában? Boldog? Jól végzi-e a dolgait?
  2. Úgy érzed, hogy ő sincs rendben

Ismét, ha az első opció bizonyult helyesnek, tovább léphetsz, a második verziónál azonban érdemes elengedned, mert felesleges vele foglalkoznod, hiszen az illető bort iszik, de vizet prédikál, nem a fejlődésed érdekében jegyezte meg a negatív véleményét.

Végezetül pedig elérkeztünk az utolsó tényezőhöz, hogy milyen szándékkal intézte felénk a negatív megjegyzését:

  1. Jó szándékkal, építő jellegűen és megoldással is szolgált
  2. Feltehetően direkt szeretne bántani vagy nem is érted mi lehetett a szándéka

Ha minden esetben az első opciót választottad, akkor érdemes lehet átgondolnod, amit ez a személy mondott és próbálj meg tanulni belőle, fejleszd vele a személyiséged, amellyel saját fejlődésed szolgálhatod.

Az önértékelés probléma leggyakoribb oka

Időről-időre mindannyian beleesünk abba a hibába, hogy másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Ez rendkívül káros az önértékelésünkre és az önfejlesztésünk sem segíti.

Mindannyian mások vagyunk. Nem rosszabbak vagy, jobbak, egyszerűen mások, egyediek. Gondolj bele, hogy egyedülálló vagy az egész világon és ez minden egyes emberre igaz. Éppen ezért ne másokhoz hasonlítsd magad, legyél önmagad és az egyetlen, amire minden nap törekedhetsz, hogy a tegnapi önmagadnál próbálj meg jobb lenni.

Andrasibetty.com

Katona Andrea

Neked ajánlott >
Férjhez megy a lányom! Tippek, tanácsok örömszülőknek
Neked ajánlott >
Könyvajánló: Életbátorság - Hogyan ne adjuk fel nehéz helyzetekben?

**********
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet