Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Ezért sétálj sokat 40 év felett is avagy a gyaloglás 10 jótékony hatása

Ezért sétálj sokat 40 év felett is avagy a gyaloglás 10 jótékony hatása

Női Szalon

Miért hasznos a gyaloglás?

A gyaloglás rendkívül előnyös az egészség szempontjából, ráadásul életkortól és erőnléttől függetlenül bárki elkezdhet rendszeresen sétálni. Emellett hozzájárulhat egyes betegségek megelőzéséhez, sőt akár évekkel is meghosszabbíthatja az életünket.

Olyan tempóban és annyit gyalogolhatunk, amennyit csak szeretnénk, ráadásul új mozgásformaként nagyon egyszerűen beilleszthető a napi tevékenységeink közé. Kezdőként nincs is másra szükségünk, mint egy pár jó minőségű, strapabíró gyaloglócipőre.

Lentebb részletesebben olvashatsz arról, hogy miért is olyan hasznos a gyaloglás.

 1. Kalóriaégető 

Gyaloglás közben kalóriát égetünk, ami a testsúly csökkentése vagy megtartása szempontjából fontos.

Az, hogy gyaloglás során pontosan mennyi kalóriát égetünk el, több tényezőtől is függ, például:

 • gyaloglósebesség
 • megtett távolság
 • terepviszonyok (hegynek felfelé több kalóriát égetünk el, mint sík terepen)
 • testsúlyunk
 1. Jót tesz a szívnek 

Hetente legalább öt alkalommal harminc perc gyaloglás mintegy tizenkilenc százalékkal csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a kockázat tovább csökkenthető a naponta megtett táv vagy időtartam növelésével.

 1. Csökkentheti a vércukorszintet 

Ha evés után rövid sétát teszünk, azzal sokat tehetünk a vércukorszintünk csökkentéséért.

Egy kisebb, kevesebb vizsgálati alany bevonásával végzett tanulmányból az derült ki, hogy naponta háromszor (reggeli, ebéd és vacsora után) egy-egy tizenöt perces séta hatására nagyobb mértékben javul a vércukorszint, mint naponta egyszer egy másik időpontban megtett negyvenöt perces gyaloglás hatására. Azonban további kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítésére.

Igyekezzünk a mindennapi tevékenységeink részévé tenni, hogy minden evés után elmegyünk sétálni, így ráadásul könnyebb is a testmozgásra időt szakítani napközben.

 1. Enyhíti az ízületi fájdalmakat

Gyaloglással sokat tehetünk mind a térd-, mind a csípőízületeink védelme érdekében, mivel ez a mozgásforma jó ízületi merevség ellen, emellett erősíti az ízületeket tartó izmokat is.

Ezért a séta az ízületi gyulladásban szenvedők számára is jótékony hatású lehet, többek között csökkentheti a fájdalmukat. Továbbá, hetente nyolc-tíz kilométer legyaloglása is hozzájárulhat az ízületi gyulladás megelőzéséhez.

 1. Erősíti az immunfunkciót 

Rendszeres gyaloglással megelőzhetjük a nátha vagy influenza kialakulását.

Egy másik tanulmány ezer felnőttet követett nyomon influenzaszezonban: azok, akik naponta harminc-negyvenöt percet mérsékelt tempóban gyalogoltak, negyvenhárom százalékkal kevesebb nap betegszabadságot vettek ki, és összességében körükben ritkábban fordult elő felső légúti fertőzés.

Azonban ha mégis megbetegedtek, a tüneteik is enyhébbek voltak. A tanulmányban az összehasonlítás alapjául szolgáló másik csoport tagjai mozgásszegény életmódú felnőttek voltak.

Annak érdekében, hogy ugyanezeket az előnyöket mi is megtapasztalhassuk, csak annyi a dolgunk, hogy naponta elmenjünk sétálni.

 1. Energiával tölt fel 

Ha fáradtak vagyunk, akkor jobban feltölt energiával, ha elmegyünk sétálni, mint ha meginnánk egy kávét.

A gyaloglás serkenti a szervezetben az oxigénáramlást, valamint növelheti a kortizol-, adrenalin- és noradrenalinszintet (e hormonok hatására növekszik meg az energiaszintünk).

 1. Hangulatjavító hatású 

A sétálás a mentális egészségünkre is remek hatással lehet, a tanulmányok szerint továbbá segíthet a szorongás, depresszió és lehangoltság enyhítésében. Amellett se menjünk el szó nélkül, hogy növelheti az önbizalmunkat, és a társadalmi elszigetelődés tüneteit is csökkentheti.

Hogy mi is élvezhessük ezen áldásos hatásokat, tűzzük ki magunk elé célként, hogy heti háromszor harminc percet tempósan sétálunk, vagy egyéb mérsékelt intenzitású testmozgást végzünk. A napi harmincperces gyaloglást napi háromszori tízperces sétára is fel lehet osztani.

 1. Évekkel meghosszabbítja az életet

A gyorsabb tempójú gyaloglással éveket nyerhetünk. Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a lassú tempójú gyaloglással összehasonlítva a közepes tempójú séta a halálozás teljes kockázatát húsz százalékkal csökkenti, míg a sietős vagy gyors tempójú gyaloglás (6,5 km/h felett) már huszonnégy százalékkal.

A tanulmány megvizsgálta a gyors tempójú gyaloglás összefüggéseit olyan tényezőkkel, amelyek az elhalálozások leggyakoribb okainak tekinthetőek, például szív- és érrendszeri betegségek és rákbetegség okozta halálesetek.

 1. Feszesebb, karcsúbb lábat varázsol 

Gyaloglással erősíthetjük a lábizmainkat is. Ha erősödni, izmosodni szeretnénk, vegyük az irányt emelkedőt tartalmazó sétaútvonalak felé, de a futópad dőlésszögének megemelésével is elérhetjük ugyanezt a hatást, esetleg hosszabb lépcsősorokat is kereshetünk magunknak e célból.

Ne feledjük, az ilyen sétákat nyugodtan kiválthatjuk keresztedzéssel, például kerékpározással vagy kocogással. Emellett beiktathatunk ellenálló képességet növelő tornagyakorlatokat is, például guggolást, kitörést és saroklendítéses edzőgépen végzett gyakorlatot, a lábizmaink további edzése és erősítése érdekében.

 1. Kreatív gondolkodás elősegítése 

Gyaloglás közben kiszellőztethetjük a fejünket, ráadásul az serkenti a kreatív gondolkodást is.

Egy négy kísérletet magába foglaló vizsgálatban sétáló és ülő embereket hasonlítottak össze, miközben új ötletekkel próbáltak előállni. A kutatók megállapították, hogy a feladat jobban ment a sétáló csoport tagjainak, főleg akkor, ha szabad levegőn sétáltak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyaloglás elősegíti a gondolatok szabad áramlását, tehát egy egyszerű módja annak, hogy egyszerre növeljük a kreativitásunkat és letudjuk a napi testmozgást is.

Jó ötlet lehet, ha legközelebb, amikor a munkahelyünkön úgy érezzük, hogy megrekedtünk egy probléma kapcsán, javasoljunk a kollégáinknak egy sétálós megbeszélést (sétálómeetinget, ha jobban tetszik).

Hasznos tippek a biztonságos gyalogláshoz 

A következő javaslatok betartása esetén biztosan nem ér minket semmilyen kellemetlen meglepetés rendszeres sétáink során:

 • Kizárólag olyan helyen sétáljunk, amely kifejezetten gyalogosforgalomra szolgál. Amennyiben lehetséges, csak jól megvilágított helyen maradjunk.
 • Ha esténként vagy a kora reggeli órákban szoktunk gyalogolni, akkor mindig viseljünk fényvisszaverő mellényt, vagy vigyünk magunkkal zseblámpát, hogy az autósok biztosan észrevegyenek.
 • Fontos a megfelelő saroktámasztékkal és talpbéléssel rendelkező, strapabíró cipő viselése.
 • Válasszunk lezser, kényelmes ruhákat.
 • A megfelelő hidratálás érdekében gyaloglás előtt és után is igyunk sok folyadékot.
 • Még felhős napokon is kenjük be magunkat napvédő krémmel, nehogy leégjünk.
Kezdő lépések

Ha eldöntöttük, hogy ezentúl rendszeresen gyalogolni fogunk, akkor mindössze egy strapabíró gyaloglócipőre lesz szükségünk. Ezután válasszunk ki egy gyalogos- vagy egy szép kilátással kecsegtető útvonalat az otthonunk közelében.

Nagyon hasznos lehet, ha sikerül beszerveznünk magunk mellé az egyik barátunkat vagy családtagunkat sétatársnak, így nagyobb valószínűséggel tartjuk majd magunkat az elhatározásunkhoz. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor igyekezzünk beilleszteni a gyaloglást a napi rutinunkba. Ehhez adunk is pár ötletet:

 • Ha ingázunk az otthonunk és a munkahelyünk között, akkor szálljunk le a buszról vagy villamosról egy megállóval korábban, és sétáljunk el a munkahelyünkig.
 • Ha kocsival járunk, akkor álljunk meg egy kicsit messzebb az irodától, és az autótól sétáljunk be, majd délután vissza.
 • Ha lehet, ahelyett, hogy kocsiba ülnénk, inkább gyalogoljunk, ha ügyeket kell intéznünk. Így két legyet üthetünk egy csapásra: letudjuk a feladatainkat, és mozgunk is.
És a végére a lényeg…

Gyaloglással életkortól és erőnléttől függetlenül bárki teljesítheti a napi ajánlott mozgásmennyiséget.

 

Neked ajánlott >
A tíz legfontosabb érv a rendszeres testmozgás mellett
Neked ajánlott >
Testmozgás és csontritkulás: hogyan maradjunk aktívak sérülések...

***********
források: képek: Pixabay-Daniel Reche/kiemelt valamint silviarita/Vokandapix és itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet