Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ A test és a lélek csodatevője: az erdőfürdőzés

A test és a lélek csodatevője: az erdőfürdőzés

Női Szalon

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az erdőfürdőzés, habár még mindig sokan vannak, akik nem ismerik ezt a különleges terápiafajtát, ami rendkívül pozitív hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt, ráadásul: teljesen ingyenes!

Azzal már a legtöbben tisztábban vannak, hogy a természetben való tartózkodás milyen jó érzéssel tölt el bennünket. Az erdő hangjai, a fák illata, a madarak csicsergése, a leveleken át beszűrődő napfény látványa, a friss, tiszta levegő – ezek azok a dolgok, amik komfortérzetet adnak és képesek feltölteni a testünket, a lelkünket.

A Time magazin arra is felhívja a figyelmet, hogy igencsak elszakadtunk a természettől. Az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának 66%-a él majd városokban. A Környezetvédelmi Ügynökség által szponzorált tanulmány szerint egy átlagos amerikai idejének 93%-át zárt térben tölti. Pedig a zöldben töltött kis idő is jó hatással lehet egészségünkre.

Japánban már régóta gyakorolják

Az erdőfürdőzés kifejezés Japánban jelent meg az 1980-as években, mint fiziológiai és pszichológiai gyakorlat, az úgynevezett shinrin-yoku. A Shinrin japánul „erdőt”, a yoku pedig „fürdőt” jelent. Tehát a shinrin-yoku azt jelenti: fürdünk az erdei légkörben, vagy az érzékszerveinkkel „bevesszük” az erdőt. Kettős céllal kezdték el népszerűsíteni: egyfajta gyógyírt jelent a kiégés ellen, és arra ösztönzi a lakosokat, hogy újra kapcsolatba lépjenek az ország erdeivel, és megvédjék azokat.

A japánok gyorsan magukévá tették az ökoterápia ezen formáját. Az 1990-es években a kutatók elkezdték tanulmányozni az erdei fürdőzés élettani előnyeit, és olyan eredményekre tettek szert, amelyek alátámasztják azt: a természetben eltöltött idő jót tesz nekünk. Míg Japánnak tulajdonítják az erdőfürdőzés kifejezést, a gyakorlat középpontjában álló koncepció nem új. Sok kultúra már korábban felismerte a természet fontosságát az emberi egészség szempontjából.

Számos jótékony hatása ismert a testre és a lélekre egyaránt

Most képzeld magad elé a jellegzetes, üde erdei illatot, a gyönyörű, burjánzó zöld növényeket, a hatalmas fákat, és halld a madarak énekét, az állatok neszezését. Talán már a gondolattól is elmosolyodsz, és megbékélsz, ami nem véletlen. Az erdőterápia jelentős mértékben csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, és a félelmeket. Segít kikapcsolódni, kiszakadni a mindennapokból, így olyan békés állapotba kerül az ember, aminek köszönhetően sokkal tisztábban gondolkodik. Lehet, hogy egy kiadós erdei séta végére kellemesen elfáradsz, de valahol legbelül mégis felfrissültnek, energikusabbnak, sőt: fiatalosabbnak érezheted magad.

Bárki elsajátíthatja a gyakorlatot

Az erdei fürdőzés nem csak a vadon és a természet szerelmeseinek való. Akárki más is elsajátíthatja, aki kicsit is szeretne kitörni a stresszes, szürke mindennapokból. Elvégre bárki sétálni indulhat, nem igaz? Már vannak a tudatosabb, strukturáltabb élmény érdekében szervezett csoportok, ahol képzett erdőterapeutákkal két-három órás, meditatív jellegű, vezetett sétákat végeznek. Ám, ha nincs kedved a vezetett fürdőzéshez vagy a társasághoz, természetesen egyedül is nekivághatsz a legközelebbi zöld övezetnek, vagy bármely másiknak a világon. Egymagad is végezhetsz a séta közben relaxációs feladatokat, de akár teljesen le is egyszerűsítheted a terápiát egy szimpla erdei sétára. A hatás egyik esetben sem marad el!

Ne feledd: nem az edzés, a túrázás vagy a kocogás a cél. Ez egyszerűen a természetben való tartózkodásról szól. A látásunk, hallásunk, ízlelésünk, szaglásunk és tapintásunk révén kapcsolatba lépünk az erdővel. Az erdőfürdőzés olyan, mint egy híd. Érzékszerveink megnyitásával áthidaljuk a szakadékot köztünk és a természet között. Egy egy-kétórás erdei fürdő valóságos csodát tehet az emberrel!

Hogyan végezd helyesen az erdőfürdőzést?

Először is keress egy számodra megfelelő erdőt. Mikor megérkezel, kapcsold ki a telefonodat. Ha egyedül végzed, akkor hagyd, hogy a tested legyen a vezetőd. Nem kell, hogy feltétlenül célja legyen az utadnak, de persze ne is tévedj el. Az is elég lehet, ha csak mész egy kört. Az a fontos: élvezed a vadon hangjait, illatát és látványát. Fogadd be a testedbe és a lelkedbe az erdőt – ehhez pedig szükséged van az öt érzékszervedre.

Dr. Qing Li a téma szakértője, és a Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness szerzője a következő javasolja: Engedd be a természetet a füleden, szemeden, orrodon, szádon, kezeiden és lábaidon keresztül. Hallgasd a madarak énekét, és a szellő susogását a fák levelei között. Nézd meg a fák különböző zöldjeit és az ágakon átszűrődő napfényt. Érezd az erdő illatát, és lélegezd be a természetes aromaterápiáját. Ízleld meg a levegő frissességét, miközben mélyeket lélegzel. Helyezd a kezedet egy fa törzsére. Merítsd az ujjaidat vagy lábujjaidat egy patakba. Feküdj a földön. Igyál az erdő vizéből, és engedd szétáradni az öröm és a nyugalom érzését. Ha ez megtörtént, kapcsolatba kerültél az anyatermészettel. Átkeltél a boldogság hídján.

Amikor a nyugalom és a kikapcsolódás megtalálásáról van szó, nincs mindenki számára megfelelő megoldás – ez személyenként eltérő. Fontos, hogy megtaláld a neked megfelelő helyet. Ha szereted a nedves talaj illatát, ott leszel a legnyugodtabb, ahol ezt biztosítja számodra a természeti táj. Vagy talán van egy erdő vidéken, amely a gyermekkorodra, vagy egy boldog időszakra emlékeztet. Mivel ezek a helyszínek különlegesek számodra, könnyebben kerülhetsz kapcsolatba a természettel.

Idővel, ha gondolod, kipróbálhatsz különféle tevékenységeket is, amik segíthetnek más fajta módon kapcsolódni a környezettel. Íme néhány ötlet: jóga, Thai chi, meditáció, légzőgyakorlatok, aromaterápia, festés, nordic walking és állatmegfigyelés.

Bárhol a világon fürödhetsz erdőben, ahol fák vannak. Megteheted meleg vagy hideg időben, esőben, napsütésben vagy hóban. Ha pedig nagy szükséged lenne a kikapcsolódásra, de nincs lehetőséged felkeresni egy erdőt, legalább egy közeli parkba menj ki, és próbáld ott élvezni a természet kis darabkáját.
Wadolowski-Balogh Orsolya

**********
Források: itt és innen, képek: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

Neked ajánlott >
50 felett is fitten! Séta botokkal skandináv módra
Neked ajánlott >
80 nap alatt a Föld körül 80 évesen - egy elképesztő kaland

 

ez is érdekelhet