Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Vajon mi a titka a tartós és jó párkapcsolatnak?

Vajon mi a titka a tartós és jó párkapcsolatnak?

Női Szalon

A szerelem vak, tartja a mondás, a házasságnál pedig nincsen jobb szemorvos, de vajon mi a titka annak, hogy évek, akár évtizedek múltán is jól érezzük magunkat a párunk társaságában?

Szeretet és bizalom

Ideális esetben a lángoló érzések egy idő után szeretetté és mély bizalommá szelídülnek. Hogy ez valóban megtörténhessen, a gyakorlatban is tudatosan tehetünk ezért.
Egy felmérés szerint egy kiegyensúlyozott, tartós párkapcsolat átlagosan négy évvel hosszabbíthatja meg az életünket, azzal, hogy erősíti az immunrendszerünket és a munkakedvünket is fokozza. A vitáktól hangos, boldogtalan kapcsolat nagy eséllyel növeli a magas vérnyomás, az érrendszeri betegségek és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Törékeny kapcsolatok

A számos előny ellenére napjainkban egyre törékenyebbek a kapcsolatok és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nem is igazán törekszenek rá. A több monogám kapcsolat sokkal gyakoribb, mint az egyetlen társsal végigélt élet. A terv legtöbbször a „boldogan élünk, amíg meg nem halunk”, de ebbe sok energiát kellene tenni, ami sokak számára már gondot okoz. Ezek a hétköznapokban nem is olyan nagy dolgok és sokszorosan megtérülhetnek.

Kölcsönös megbecsülés

A hosszan tartó kapcsolat alapja az egyenlőség. Amikor mindkét fél egyenjogúnak érezheti magát. Elengedhetetlen a kölcsönös megbecsülés és az egymásra való odafigyelés és elfogadás a másik fél hibáival és a szokatlanságaival együtt. A rossz szokásaink a lángoló szerelem idején is léteztek csak a rózsaszín köd jótékony homályában. A szerelmi mámor csökkentével ezek nagyobb hangsúlyt kaphatnak, ha hagyjuk. A legjobb, ha nem tesszük őket jelentőssé.

A jó kapcsolat energiabefektetést igényel

A szerelem jó alapja lehet a kapcsolatnak, azonban a szorosabbá fűzésébe, az építésébe energiát kell fektetni. Aki nem fektet bele semmit hosszú időn keresztül az előbb utóbb ürességre számíthat. Az apró figyelmességekkel biztosíthatjuk a párunkat arról, hogy szeretjük és kötődünk hozzá. A szeretet cselekvő. Főzzük meg a kedvenc ételét, öleljük át csak úgy, és a szexet se hagyjuk ellaposodni. A jól működő kapcsolatban ezek a kedves gesztusok viszonzásra találnak. Tegyünk érte minden nap, hogy a párunknak örömet szerezzünk valamivel.

Fontos az egyensúly

Arról, hogy ki mennyit tesz bele a kapcsolatba nem kell nyilvántartást vezetni, de érdemes ügyelni az egyensúlyra. A lényeg, hogy hosszú távon ne legyenek nagy eltérések. Az adott időszakban, akinek fontosabb a kapcsolat lehet, hogy többet fektet bele, mint a másik. Ezzel rövid távon nincsen semmi baj. Amikor valaki mindig csak ad és semmit nem kap vissza, felborul az egyensúly és ez rombolja a kapcsolatot. Ha újra és újra ilyen kapcsolatokba bonyolódunk kérhetjük például kineziológus szakember segítségét, hogy segítsen feloldani az ezzel kapcsolatos blokkokat.

Legyünk asszertívak

Viták, nézeteltérések minden házasságban vagy tartós kapcsolatban akadnak, és ez teljesen normális. Ha megbántanak minket akkor ösztönösen visszavágunk. Kérdés, megéri-e vagy inkább csak a kapcsolatunkat romboljuk vele. Nyilván nem lehet mindent nagyvonalúan megbocsájtani, mert ezzel megszűnik az egyenrangúság. Ilyenkor erkölcsileg a másik fél fölé kerülünk, és ez is megingathatja a kapcsolat stabilitását.

Amikor konfliktusok bukkannak fel a kapcsolatban akkor törés keletkezik. Egy kicsit olyan, mint a porcelán csésze, ami, ha kicsit kicsorbul vagy van rajta egy hajszálrepedés akkor még tökéletesen használható, de ha túl sok sérülés éri már nem lehet újra használhatóvá tenni. A nézeteltérések elsimításáért mindkét félnek tennie kell. Keressük meg újra egymásban azt, ami miatt beleszerettünk a másikba. A béke tartóssá tétele érdekében fontos, hogy kerüljük a múltban való vájkálást.

Kerüljük a szándékos megbántást

A tartós együttélésekben előfordul, hogy olyan dolgokat mondunk vagy teszünk, amivel súlyosan megbántjuk a társunkat. Ezt a hibát igyekezzünk elkerülni. Feszült helyzetekben is tiszteljük egymást.
A párok gyakran elkövetik azt a hibát, hogy kötözködnek egymással, pedig a meddő viták csak elmérgesítik a helyzetet a megoldás helyett. A legjobb, ha  fehér asztal mellett tisztázzuk a helyzetet aztán közös döntés alapján fátylat borítunk rá.  Az asszertív kommunikáció minden helyzetben segítség lehet.

Nem szerencsés mindent megosztani a másikkal

Tévednek, akik azt hiszik, hogy attól tökéletes egy kapcsolat, ha mindent megosztunk a másikkal. Aki minden gondolatát megosztja a másikkal nem kerül közelebb hozzá ezáltal. Korábbi hibáinkat, ballépéseinket, szerelmi kalandjainkat nem kell, hogy részletesen ismerje a párunk. Ez a szabály mindkét félre vonatkozik.

Tiszteljük egymás családját

A párunk családját nem könnyű elfogadni és tisztelni. Az anyóssal történő tyúkperekből hosszú regényeket lehetne írni. Meg kell, hogy értsük a család adott dolog, amelynek a tagjain nem tudunk változtatni és a párunknak szüksége van a családjára, akár elfogadnak minket a családtagok akár nem. Legyünk nagyvonalúak és ne tegyük jelentőssé, ha előfordulnak kényelmetlen megjegyzések. Igyekezzünk enyhíteni a feszültségeket, ezzel hosszú távon megteremthetjük a békét.

Adjunk teret egymásnak

Hagyjunk egymás számára elegendő teret. Ne szóljunk bele egymás dolgaiba. A közös élet mellett döntöttünk, de ettől függetlenül jogunk van bizonyos kérdésekben önállóan dönteni. Tegyünk le róla, hogy a párunkat meg akarjuk változtatni. Ezzel nemcsak, hogy bántjuk őt, mert azt érzi nem felel meg úgy ahogy van, de saját magunkat is elbizonytalanítjuk. Engedjük meg a párunknak, hogy önmaga maradhasson. Így lehetünk mindketten boldogok.

sasagi.hu

Katona Andrea

Neked ajánlott >
Idén korán jött a tavasz és vele a kullancsszezon is

Neked ajánlott >
6 tipp a „Dolce far niente” életérzés elsajátításához avagy így hangolódj rá 40 év fölött is az édes semmittevésre

**********
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet