Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Miként gyógyíthatjuk a lelki sérüléseinket?

Miként gyógyíthatjuk a lelki sérüléseinket?

Női Szalon

A legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy a párkapcsolatainkban próbáljuk megoldani korábbi érzelmi sérüléseinket, ám ez a megközelítés nem mindig hoz pozitív eredményeket. Az életünk során szerzett sérüléseink, minták és sémák hatással vannak a párkapcsolatunkra, és azt hihetjük, hogy a jelenlegi partnerünk lesz az, aki majd gyógyítja ezeket a sebeket. Ez a megközelítés hosszú távon nem fenntartható, és a párkapcsolatunk számára súlyos terhet jelenthet.

A sebeink gyógyítása nem a párunk dolga

Gyakran választjuk a párkapcsolatot annak érdekében, hogy korábbi sebeinket gyógyítsuk általa. Például olyan partnert választunk, aki helyettesíti a jó szülőt vagy az elfogadó barátot, vagy aki megerősíti az önbizalmunkat. Ezek a vágyak és elvárások nem mindig reálisak, és a partner nem lehet felelős azért, hogy ezeket a szerepeket betöltse. Emiatt fontos felismernünk, hogy a párkapcsolatunk nem arra való, hogy korábbi sebeinket gyógyítsuk általuk.
A kapcsolatainkban gyakran előfordulnak különböző játszmák és ismétlődő viselkedésminták, amelyeket a korábbi élményeinkből hozunk magunkkal. Például előfordulhat, hogy folyamatosan hibáztatjuk a partnerünket vagy manipulatív játszmákat játszunk vele. Ezek a viselkedésminták azonban hátráltatják az egészséges kapcsolat kialakítását. Párkapcsolati tréningen remek eszközöket kaphatunk ezek megoldásához.

Pszichológiai ülés

Ezeknek a viselkedésmintáknak a hátterében minden esetben pszichológiai okok húzódnak, amelyeket, ha megismerünk, közelebb kerülünk a megoldásukhoz is.
Fontos megérteni saját szerepünket a párkapcsolatokban, és felismerni, hogy a korábbi sebeket nem a partnerrel kell megoldani, ehelyett érdemes szakember segítségét kérni. A szakember pszichológiai ülés során fogadja a klienst, amely egy terápiás folyamat, és segít az ügyfélnek megérteni és kezelni az érzelmi vagy mentális problémáit. Az ülés során a kliensnek lehetősége van megosztani gondolatait, érzéseit és tapasztalatait, miközben a terapeuta segít azok feldolgozásában és a megoldások keresésében.

A cirkularitás szerepe a kapcsolatainkban

A cirkularitás a pszichológiai személyiségelemzés egyik fontos fogalma, amely azt jelenti, hogy az emberek viselkedése és érzelmei egymásra hatnak és kölcsönösen befolyásolják egymást. A cirkuláris gondolkodás azt vizsgálja hogyan alakulnak ki és tartják fenn az emberek saját gondolataikat és érzéseiket a párkapcsolatokban.

Kötődési stílusok

A kötődési stílusok pszichológiai koncepciók, amelyek leírják, hogyan kötődnek az emberek másokhoz, különösen a párkapcsolataikban. Például lehet biztonságos kötődési stílus, elkerülő kötődési stílus vagy szorongó kötődési stílus. Ezek a stílusok hatással vannak arra, hogy hogyan kezeljük a konfliktusokat és az érzelmi szükségleteinket.

Parentifikáció

A parentifikáció arra utal, amikor egy gyereknek vagy fiatal felnőttnek túlzott felelősséget és szerepet kell vállalnia a családjában. Például lehet, hogy egy gyereknek gondoskodnia kell a testvéreiről vagy akár a szüleiről. Ez a fogalom a későbbi párkapcsolatainkra is hatással lehet, mivel befolyásolhatja az elvárásainkat és viselkedésünket a kapcsolatokban.

Feltétel nélküli elfogadás

A feltétel nélküli elfogadás olyan terápiás megközelítés, amely szerint a terapeuta vagy segítő személy feltétel nélkül elfogadja és támogatja az ügyfelet, függetlenül attól, hogy milyen problémákkal vagy hibákkal rendelkezik. Ez segíthet az ügyfélnek elfogadni önmagát és kezelni az önértékelési problémákat.

Relaxáció

A relaxáció egy stresszcsökkentő technika.  Az emberek gyakran alkalmazzák a stressz és a szorongás kezelésére. A relaxációs gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a testi feszültséget és javítani az általános jólétet.

Sématerápia

A sématerápia egy olyan terápiás megközelítés, amely a kognitív terápiára épül, és arra összpontosít, hogy megértsük és változtassuk meg azokat a gondolati sémákat vagy hiedelmeket, amelyek negatív érzelmi reakciókat váltanak ki. A terapeuta segít az ügyfélnek azonosítani ezeket a sémákat és fejleszteni azokat.

Az említett pszichológiai fogalmak és megközelítések segíthetnek az embereknek jobban megérteni párkapcsolataikat, az önmagukra és partnerükre gyakorolt hatásokat, valamint az érzelmi és viselkedési mintáikat. A pszichológusok és terapeuták segítségével az emberek képesek lehetnek az önismeret és a pozitív párkapcsolati dinamikák fejlesztésére. Érdemes pszichológiai segítséget keresni és a párkapcsolatokban is fejlődni és/vagy párkapcsolati tanácsadáson részt venni.

Sokan hajlamosak kifogásokkal elodázni a megoldáskeresést, pedig az önismereti munka és a pszichológiai segítségkeresés lehetőséget nyújthat arra, hogy jobban megértsük saját viselkedésünket, gondolatainkat és érzelmeinket.

Az önismeret fontossága

Az önismeret az alapja annak, hogy jobban megértsük saját működésünket és azt hogyan hatunk másokra. Az önismeret fejlesztése segíthet az élet különböző területein, ideértve a párkapcsolatokat is.
A pszichológusok segítenek a problémák azonosításában és megértésében. Sok esetben a pszichológus olyan módszereket és nézőpontokat ajánlhat, amelyek segítenek az önismereti munkában.
Fontos megtanulni, felismerni és elfogadni a saját szükségleteinket és korábbi sebeinket. Az önmagunkra való odafigyelés lehetőséget teremt a változásra és a fejlődésre.

Gyakran használunk kifogásokat vagy indokokat arra, hogy miért ne kérjünk segítséget vagy miért ne változtassunk. Az önismereti munka során érdemes megvizsgálni ezeket a kifogásokat és megtalálni azokat a személyes történéseket, amelyek mögöttük rejlenek.

Az anyaseb

Az „anyaseb” kifejezés arra utal, hogy bizonyos életesemények vagy korábbi tapasztalatok hatással lehetnek a jelenlegi párkapcsolatainkra és viselkedésünkre. Az önismeret segíthet az anyasebek felismerésében és kezelésében is.

Mindezek alapján beláthatjuk, hogy az önismereti munkát vagy a pszichológus segítségét nem érdemes elkerülni, mivel ezek az eszközök lehetőséget nyújtanak a személyes fejlődésre és az egészségesebb párkapcsolatok kialakítására. Az önismereti út során megtudhatjuk, hogyan lehet hatékonyabban kezelni a problémáinkat és hogyan lehetünk boldogabbak.

Sikercoaching.com
Katona Andrea

**********
Reklámnak minősülő, de nem szponzorált tartalom
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

Neked ajánlott >
Téli dekorációs ötletek az otthonunk szépítéséhez
Neked ajánlott >
Hogyan tehetjük le a családi terheinket?

ez is érdekelhet