Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Út a nagyobb önbizalomhoz

Út a nagyobb önbizalomhoz

Női Szalon

Ahhoz nem fér kétség, hogy a magabiztos emberek könnyebben veszik az életben az akadályokat. Akik hisznek magukban, magasabb jövedelemre tehetnek szert, jobban működnek a kapcsolataik és az élet minden területén sikeresebbek. Napjainkban a magas elvárások miatt egyre többen kételkedünk a képességeinkben, pedig ezen némi energiabefektetéssel változtathatunk.

Tehetünk a nagyobb önbizalomért

Az önbizalom nincs kódolva a génjeinkben. Ha kevés van belőle tegyünk érte, hogy több legyen. A magabiztosság elsajátítható készség, amelyből van, akinek eleve több van. Az önbizalom van, hogy nagyobb szerepet kap a gyakorlatban, mint a valódi tudás és tapasztalat. Az önbizalommal teli emberre szokták mondani, hogy el tudja magát adni. A pozitív kisugárzás és a magabiztos tudás vonzó a többiek számára, mert stabilitást adnak.

Fontos az egyensúly

Mint mindenben az önbizalom terén is fontos az egyensúly. Ha túl sok van belőle arrogánsnak tűnhetünk, ha túl kevés akkor pedig vesztesnek. A megfelelő kombinációban adagolt merészség, kitartás, higgadtság némi alázatossággal vegyítve kiváló recept a magabiztos személyiséghez.

Az önbecsülés és az énhatékonyság vagyis az, hogy tudjuk, hogy adott helyzetben az elvárásoknak megfelelő teljesítményt nyújtjuk és el tudjuk érni a céljainkat, sikerre tudjuk vinni amire vállalkoztunk. Az önbecsülésünket bármilyen életkorban elkezdhetjük növelni, nem számít eddig mennyire bíztunk magunkban.

A hibák a fejlődéshez tartoznak

Egy magabiztos ember szereti és élvezi a kihívásokat, szívesen kipróbál új dolgokat és nem fél, hogy hibázni fog, mert azt a fejlődés részének tekinti. A fejlődést nem eredményekben, hanem erőfeszítésekben méri. Önálló döntéseket hoz, mert tudja mit akar. Sebezhető és hiteles, mert tudja, hogy szabad.

Mit tehet, aki kételkedik magában?

Például vegyünk részt valamiben rendszeresen. Ez lehet egy új sport vagy valamilyen klub, jótékonykodás, önkéntesség. Mindez lehetőséget kínál új emberekkel való megismerkedésre, kapcsolatépítésre, tapasztalatszerzésre, mindez pedig fejleszti a magabiztosságot. A pozitív, egyenrangú emberi kapcsolatok biztosítják, hogy érezhessük, elfogadnak minket a többiek.

Mosoly és szemkontaktus

Aki egyenes tartással jár, sokat mosolyog és a többiek szemébe néz az magabiztos benyomást kelt. Ezzel a viselkedéssel nagyobb valószínűséggel találják majd a többiek vonzónak a társaságunkat és új ajtók nyílhatnak meg előttünk. Az is segíthet, ha amíg nem érezzük magunkat elég magabiztosnak, addig úgy tehetünk mintha azok lennénk. Így ettől megkaphatjuk a szükséges plusz energiát.

Lépjünk ki a komfortzónánkból!

Minél több alkalommal hagyjuk el a komfortzónánkat és kerülünk ki sikeresen új helyzetekből, annál inkább bízunk majd a képességeinkben. Minden nap tegyünk valamit, amivel a határainkat feszegetjük, így idővel nem lesz az a kényelmetlen szituáció, amivel meg ne birkóznánk. Biztos akadnak majd gödrök, kudarcok az úton, de ez is a tanulási folyamat része.

Pozitivitás, mondjunk igent!

Számos módon meg tudjuk változtatni a dolgokhoz való negatív hozzáállásunkat. Tudatosan tekintsünk a negatív gondolatainkra és formáljuk őket át pozitívvá. Fogadjuk el, hogy nem vagyunk tökéletesek és vegyük le a jelentőséget a hibákról. Kritika helyett bátorítást adjunk saját magunknak (és másoknak is). Legyünk kedvesek magunkkal és arra összpontosítsunk, amiben jók vagyunk és ne arra, amiben kevésbé.

Tűzzünk ki kisebb, elérhető célokat!

Minden nagy célhoz kis lépések vezetnek. A kisebb és gyorsabban elérhető sikerek energiával töltenek fel és motiválttá tesznek. A nagy célunkat bontsuk szét kisebb részcélokra, amelyek könnyen teljesíthetők.

A rituálék keretet adnak a napunknak

A rituálék segítenek magbiztosabbá válni. Bármilyen apró szokást a viselkedésünk részévé tudunk tenni, és egy idő után automatikussá fog válni.

Vezessünk hálanaplót!

Minden este írjunk le 5 dolgot vagy akár többet is, amelyért aznap hálásak lehettünk. Ezzel alapjaiban változhat meg az életünk, azzal, hogy elkezdjük pozitívan látni a dolgokat, és a szépre, jóra figyelünk a negativitás helyett. Nem csupán az önbizalmunk fog növekedni ezáltal, de együttérzőbbek leszünk és az immunrendszerünk is erősödik.

A testképünk és az önbizalom

Az önbizalmunk szoros összefüggésben van azzal, mit hiszünk a testünkről, ahhoz, amit elhiszünk magunkról és azzal is, amit célul tűztünk ki. Akkor vagyunk magabiztosak, ha elégedettek vagyunk a testünkkel és jól érezzük magunkat a bőrünkben. A fizikai jóllét hatására mentálisan is erősnek és sikeresnek érezzük magunkat. A sport rengeteg plusz energiával tölt fel és magabiztossá tesz. Sohasem késő elkezdeni és ha csak sétálunk naponta fél órát már akkor sokat tettünk a jó közérzetünkért.
Ne felejtsük el! Minden nap tehetünk a sikerért és a fejlődésünkért!
Katona Andrea

Neked ajánlott >
Stresszkezelési praktikák a mindennapokra
 
Neked ajánlott >
20 optimista, derűlátó idézet (nem)csak 40 év feletti nőknek

**********
Források: képek/Canva és itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest

ez is érdekelhet