Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ 100 jó tanács a sikeres matematika érettségihez

100 jó tanács a sikeres matematika érettségihez

Női Szalon

Az egyik legnehezebb, ezért a legfélelmetesebb érettségi vizsga a matek. Mindenki izgul, és ez természetes. Akinek nehezen megy azért, hogy megszerezze a szükséges minimális pontot, aki tovább akar tanulni azért, hogy a számára szükséges sok-sok pont összejöjjön.

Hogy lehet kihozni a maximumot magadból?

Néhány (100) jó tanács, hogy a legjobban sikerüljön a matek érettségid.

Ha nem most fogsz érettségizni, akkor pedig már most javaslom, hogy fejleszd a feladatmegoldó képességedet, ezáltal magabiztosabban fogsz majd bemenni érettségizni. Ehhez segítség az interaktív matematika tanfolyam: https://gomatek.hu/

Érettségi előtti napon:

 1. Már ne tanulj matekot! Ilyenkor már sokkal hasznosabb, ha kipihened a magyar írásbeli megpróbáltatásait, és hagysz időt, hogy rendszereződjenek a fejedben lévő matekos infók.
 2. Ha mindenképpen matekozni akarsz, mert ez megnyugtat, akkor azt nézd meg mit hol találsz a függvénytáblázatban. Már ne oldj meg matek feladatokat, mert ha nem megy, akkor bepánikolhatsz, de az is előfordulhat, hogy az érettségin, csak az utoljára megoldott feladattípus ugrik be, és nem tudsz elvonatkoztatni akkor sem, ha nem az vezet a megoldáshoz.
 3. Egy hatalmas pihenés után készítsd össze mit viszel magaddal másnap (erről a következőkben olvashatsz)!
 4. Nézd át a függvénytáblázatot, ennyi matek elég is, és radírozz ki belőle minden beírást, vegyél ki belőle minden bejegyzést, öntapadós cetliket is!
 5. Aludj eleget, hogy kipihent és friss legyél, így sokkal kreatívabb leszel és könnyebben jönnek a gondolatok, ötletek!
 6. Ha tömegközlekedéssel jutsz el az iskolához, akkor inkább korábban indulj el, nehogy elkéss! Ezért nézd meg a menetrendet is!

Mit vigyél magaddal:

 1. Kék színű toll legalább 2 db. Piros tollat semmiképpen ne használj!
 2. Kihegyezett ceruza, rotring esetén pótbetét is. Arra figyelj, hogy csak az ábrákat készítheted ceruzával.
 3. Színes ceruzák a rajzok készítéséhez. De ne használj piros ceruzát!
 4. Radír, a ceruzával írt dolgokat radírozhatod.
 5. Vonalzó, derékszögű és egyenes is.
 6. Szögmérő.
 7. Körző, és hozzá tartozó hegy.
 8. Számológép (szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas). Fontos, hogy működőképes állapotba legyen, ha kell vigyél pót elemet vagy másik gépet is. És persze tudd is használni a számológépet!
 9. Függvénytáblázat. Ebből 3 is forgalomban van, mindegyik bevihető. De csak azt javaslom elvinni, amelyiket ismered is, és tudod mi hol van benne. Egyébként csak az időd fog eltelni a keresgéléssel és még jól fel is idegesíted magad.
 10. Ásványvíz, csoki vagy valami nasi (nem lesz időd ott megreggelizni, és az sem szerencsés, ha a dolgozatodon az ennivalók nyoma is látszik). Próbálj meg otthon reggelizni, kell az energia a feladatok megoldásához.
 11. Papírzsepi (Nem azért, mert kiborulsz, hanem mert akár szükséged is lehet rá).
 12. Óra. Telefonod kikapcsolt állapotban kell legyen, nem használhatod óraként sem. A teremben lévő órát pedig nem biztos, hogy látod majd.
 13. Vizsgabehívó. (pontosan mikor, hova kell érkezned).
 14. Személyi igazolvány (igen, ismernek a tanáraid, de az érettségi elnök nem)

Érettségi előtti percekben:

 1. Mély levegő, és próbáld magad megnyugtatni!
 2. Figyelmesen hallgasd meg a felügyelőtanár tájékoztatását!

A feladatlap kiosztáskor:

 1. Minden lapra írd fel a neved, osztályodat!
 2. Olvasd el a „Fontos tudnivalókat” részt! Bár feltételezem már láttál ilyet, hiszen minden érettségi feladatsornak az elején ez szerepel, de nem garancia, hogy nincs most benne valami új infó.

A beadás előtt:

 1. A szürkített téglalapba nem szabad írni!
 2. Az üres részeket át kell húzni!
 3. Ha pótlapot kértél, el kell döntened, hogy tisztázati vagy piszkozati lap, és a számát beírni a feladatlap elején lévő táblázatba. A pótlap tetejére kell felírnod, hogy tisztázati, vagy piszkozati lap. Ezt is be kell adnod.
 4. Amit a tisztázati lapra írsz, azt értékelni fogják.
 5. A piszkozati lapon bármit írtál, ha jó sem kapsz rá pontot, ugyanez vonatkozik az áthúzott részekre is.
 6. Tehát mivel eddig nem volt pontlevonás és mínusz pont a matek érettségin, ezért minden mehet tisztázati lapra, ha jó kapsz rá pontot, ha nem, akkor nem.
 7. Beadáskor alá kell írnod, hogy beadtad, lezártad a borítékot!

Tippek az első rész megoldásához:

 1. Az első feladatsornál a megoldás menetét csak akkor kell részletezned, ha a „Válaszát indokolja!” utasítással ezt kérik, egyéb esetben, a hibátlan végeredményre jár a pont. De jó, ha mindig elvégzed a számítást írásban, így kevésbé rontod el a számolást! Illetve, ha a végeredményed nem jó, de a levezetésben van értékelhető rész, akkor arra részpontot kapsz.
 2. Itt nincs időd, enni, inni, túl sokat gondolkodni, mert egy feladatra 3,75 perc időd jut.
 3. Nem kell az egész feladatsort elolvasni, amíg felírod a neved, úgyis látod, milyen típusú feladatok vannak benne.
 4. Kezdd az első feladat megoldásával, az általában könnyű feladat szokott lenni, legalább megnyugszol!
 5. A feladatokat figyelmesen olvasd el, ne kapkodj, ne légy felületes. Minden szónak jelentősége lehet!
 6. Ha nem tudod megoldani, ne töltsd vele az időt, hagyd ott és menj a következő feladatra!
 7. Ha tudod melyik témakör, akkor írd fel a képletet, összefüggést vagy keresd ki a függvénytáblázatból, ha bizonytalan vagy!
 8. Figyelj a mértékegységre! Ha lehagyod, akkor nem biztos, hogy megkapod a megoldásra járó pontot.
 9. A végeredményt írd be az üres (fehér) téglalapba! A szürkébe ne írj semmit!
 10. Nézd meg a feladat szövegét hogyan kéri a választ! Ha mást nem mondd, akkor a végeredményt 2 tizedesjegyre kell kerekíteni!
 11. Ha végig értél a feladatokon, de kihagytál valamit, akkor térj vissza rá!
 12. Ha végig megoldottad a feladatokat és még van időd, akkor nézd át, hogy biztosan mindent, és mindent jól leírtál!
 13. Az igaz hamis feladatnál, ha nem tudod a választ tippelj! Ne hagyd üresen!

Tippek a második rész megoldásához:

 1. Figyelmesen, lassan olvasd el a feladatokat, ha kell többször is! Így könnyebben megérted, és nem kerüli el a figyelmedet egyetlen infó sem.
 2. Ha tudod, hogy a feladat melyik témakörhöz tartozik, keresd ki a függvénytáblázatban a témakört. Nézd meg a képletet, másold ki, így biztosan nem hibázol!
 3. Ha olyan képletet akarsz alkalmazni a függvénytáblázatból, amit eddig nem használtál, figyelj a jelölésekre, és ha van az ábrára. Ezeknek megfelelően alkalmazd a képletet!
 4. A jelölésedet és a képletben lévő jelöléseket hozd összhangba, egy betű egy adatot jelöljön, azonos adatokat azonos betű jelöljön.
 5. Készíts ábrát, ez nem csak megkönnyíti a megoldást, de sokszor pontot is ér!
 6. Egyenletnél, egyenlőtlenségnél, egyenletrendszernél ne felejtsd el a kikötést! Ha nem jutsz el a megoldáshoz, és nem tudsz ellenőrizni, ezért járhat pont.
 7. Egyenletnél, egyenletrendszernél, egyenlőtlenségnél, szöveges feladatnál ne felejtsd el a kapott eredményt vagy eredményeket ellenőrizni, mindig az eredeti egyenletbe visszahelyettesítve!
 8. Írj választ!
 9. Ha négyzetrácsos rész is van a feladat szövege után, akkor használd ki, készíts ábrát! Itt ne tollal dolgozz, mert ha rosszul veszed fel a függvényábrázolásnál a koordinátarendszert és nem fér ki az ábra, akkor már nem tudsz javítani!
 10. Minden részletszámítást le kell írni, a pontok nagy része erre jár!
 11. A névvel rendelkező tételek nevét le kell írni és alkalmazhatóságukat indokolni kell! (pl. Pitagorasz tétel, Thalész tétel)
 12. Csak egy megoldást értékelhet a javító tanár, ha több úton próbálkoztál eljutni a végeredményhez, csak az át nem húzott utoljára leírt megoldás értékelhető.
 13. Ha nem vagy biztos abban, hogy jól (egyféleképpen) oldottad meg a feladatot, akkor se húzd le, amit írtál lehet, hogy jár érte pont!
 14. Ha nincs ötleted, próbáld meg kitalálni a témakört, írd ki a függvénytáblázatból a képleteket, próbálj meg behelyettesíteni és számolj! Ha nem írsz semmit biztos nem jár rá pont, ha írsz, de nem jó, nincs pontlevonás!
 15. Ha valamit elszámoltál, elírtál és azzal az eredménnyel tovább dolgozol, akkor a számolási hibás eredményért nem jár pont, de a további helyes lépésekért igen!
 16. Ha elvi hibát követsz el (pl. rosszul írod fel a Pitagorasz tételt), akkor a javítókulcsban meghatározott dupla vonal közötti részre nem jár pont, de utána, ha azzal az eredménnyel jól számolsz és a megoldandó probléma lényegében nem változik, akkor jár a további pont. Persze ez csak a javítókulcs megjelenése után derül ki, szóval te csak számolj, hátha kapsz rá pontot!
 17. Itt is figyelj a kerekítésre és a mértékegységre!
 18. A 13-15. feladatok mindegyikét meg kell oldanod!
 19. Az egy feladatban szereplő részkérdések nem minden esetben egy témakörhöz tartoznak, ez nem rossz hiszen, ha az egyik részkérdésre nem tudod a választ, még a többi pontot megszerezheted!
 20. A II/B résznél (16-18. feladat) csak 2 feladatot kell megoldani! A nem megoldott, vagy nem értékelendő feladat sorszámát be kell írni az üres mezőbe! Erre nagyon figyelj, ha ez kimarad, akkor az utolsó feladatra 0 pontot kapsz, akkor is, ha hibátlan!
 21. Ennél a résznél olvasd el mindhárom feladatot, gondold végig melyiknek hány részfeladatát tudod megoldani, hány pontot kapnál rá! Ezek után döntsd el, hogy melyik lesz az a feladat, amit kihagysz! Általában nincs idő arra, hogy mindegyik feladatot megoldd!

Tippek egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek megoldásához:

 1. Figyelj az alaphalmazra! (pl. ha az egész számok halmazán kell megoldani, akkor a 0,5 nem megoldás).
 2. Írd fel a kikötéseket, a kapott eredményt ellenőrizd!
 3. Használd a függvénytáblázatban lévő hatványozás, logaritmus, gyökvonás azonosságait!

Tippek kombinatorikai, valószínűségszámítási feladatokhoz:

 1. Nem muszáj képletet használni, nyugodtan végig is vezetheted (első helyre hány lehetőség …) de részletesen.
 2. Klasszikus valószínűségszámításnál legyen felírva a kedvező és az összes eset is, ezek hányadosát, azaz a valószínűséget általában dupla vonal után írja a javító kulcs. Tehát ha nem vagy biztos a kedvező esetbe és az összes esetben, akkor is számold ki a hányadost, pont járhat érte!
 3. Használd a kombinatorikai feladatnál a számológép nCr, nPr és ! gombjait!

Tippek halmazos feladatokhoz:

 1. Készíts halmazábrát, sokat segít!
 2. A felírásnál figyelj a pontos vesszőre és a { } zárójelre!

Tippek sorozatok megoldásához:

 1. Nyugodtan fel is írhatod a sorozat tagjait, ha van rá időd. Ilyenkor részletezd a megoldásodat, írd le hogyan számoltál, hogyan jön ki az egyik tagból a másik!
 2. A függvénytáblázatban lévő képletek itt sokat segíthetnek.
 3. Ha az n-et kell számolni számtani sorozatnál másodfokú, mértaninál exponenciális egyenletet fogsz kapni.

Tippek függvényekhez:

 1. Készíts ábrát! Ha kell értéktáblázattal.
 2. Figyelj az értelmezési tartományra, azaz arra, hogy mettől meddig kell ábrázolni a függvényt, mettől meddig van értelmezve!
 3. A koordinátarendszerben jelöld a megfelelő egységeket!

Tippek statisztika feladatokhoz:

 1. Itt általában egyszerre több kérdést tesznek fel, mindig írj választ, írd oda, hogy a kapott eredmény épp melyik kérdésre a válasz!
 2. Ha kördiagramot kell készíteni, figyelj a szögek ábrázolására, pontosan dolgozz! És jelöld egyértelműen, melyik körcikk mit jelöl!
 3. Oszlop és vonaldiagramnál figyelj arra, hogy melyik tengelyen mit ábrázolsz, és a tengelyeken lévő beosztást is úgy vedd fel, hogy kiférjen a diagram!
 4. Itt nyugodtan használhatsz színes ceruzát, de nem műalkotásokat kell készíteni, szóval ne töltsd az időt színezéssel.
 5. Ha diagramot készítesz az mindenképpen átlátható, tiszta munka legyen!

Tippek geometriai feladatokhoz:

 1. Nagyon sokat segít egy jó ábra, amit a feladat szövege alapján készíts el!
 2. Az ábra készítésekor figyelj arra, hogy ne legyen speciálisabb, mint amit a feladat szöveget mond! (pl. ne rajzolj szabályos háromszöget, ha nem arról szól a feladat)
 3. Az ábra nagy és átlátható legyen! Ha kell egy kis részletét rajzold ki külön nagyobba!
 4. A függvénytáblázatban sok mindent megtalálsz a nevezetes négyszögekről, írd ki az összefüggéseket!
 5. Ha nem tudod a nevezetes négyszög, test, hogy néz ki, vagy nehezen megy az ábrázolás, használd a függvénytáblázat ábráját és jelölését!
 6. Figyelj a jelölésekre! (Erről már korábban írtam.)
 7. Ha derékszögű háromszög esetében oldalélekről van szó, akkor Pitagorasz tételt alkalmazhatod, ha szög is szerepel a feladatban, vagy szöget kell kiszámolni, akkor a szögfüggvényeket.
 8. Általános háromszögnél koszinusztétel, szinusztétel segíthet.
 9. Nevezetes vonalaknál csak a magasságnál és az oldalfelező merőlegesnél van derékszög, súlyvonalnál nem! A derékszöget mindig jelöld az ábrán!
 10. Figyelj a mértékegységekre, az átváltásra!
 11. Trigonometriánál általában szöget fokban, egyenlet eredményét radiánban adjuk meg! Figyelj a számológéped beállítására, DEG /D esetén számol fokban, RAD/R esetén radiánban.
 12. Szögfüggvényeket 4 tizedesjegyre kell kerekíteni, szögeket, szakaszokat 2 tizedesjegyre!
 13. Egy szög két mértékegységét egy feladaton belül ne keverd! (pl. x=45o+2kπ)
 14. A kϵℤ ne maradjon le!
 15. Koordinátageometriánál nyugodtan készíts ábrát, ha tudod olvasd le róla az eredményt!
 16. Koordinátageometriánál ügyelj a koordináták megfelelő sorrendjére!

SOK SIKERT KÍVÁNOK!

Nagy Éva

középiskolai matematika tanár, a GOMATEK alapítója

https://gomatek.hu/

**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest

ez is érdekelhet