Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Miért jó és előnyös az asszertív kommunikáció?

Miért jó és előnyös az asszertív kommunikáció?

Női Szalon

Az asszertív kommunikáció olyan kommunikációs stílus és szemléletmód, amely lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyan kifejezzük saját érdekeinket és igényeinket, miközben meghallgatjuk, megértjük és figyelembe vesszük mások valódi érdekeit és igényeit is. Ez a kommunikációs módszer lehetővé teszi, hogy harmonikus kapcsolatokat építsünk ki és tartsunk fenn más emberekkel, olyan megoldásokat keresve, amelyek mindkét fél számára előnyösek.

Az asszertív kommunikáció fő jellemzői

Az asszertív ember képes világosan és határozottan kifejezni gondolatait, érzéseit és szükségleteit. Nem kerülgeti a forró kását, egyértelműen fejezi ki magát, megfogalmazza, amire vágyik vagy mi a problémája.
Az asszertív ember emellett empatikus, meghallgatja a másik fél nézőpontjait is, együttműködő, képes megérteni és azonosulni mások érzéseivel és gondolataival.

Aki asszertívan kommunikál nem csak a saját érdekeinek képviseletére összpontosít, szem előtt tartja a másik fél érdekeit is. Az empátia és az értő figyelem jellemző a viselkedésére.

Konfliktusok esetén kerüli az agressziót, nem próbálja rákényszeríteni az akaratát a másik félre. Inkább arra törekszik, hogy olyan megoldásokat találjon, amelyek minden érintett számára kielégítőek és előnyösek.

Agresszió vagy alkalmazkodás

Az agresszió vagy az alkalmazkodás gyakran jellemző reakciók az érdekütközések esetén. Az agresszív viselkedés azonban hosszú távon több kárral jár, mint haszonnal, mivel elidegeníti az embereket egymástól és ellenséges hangulatot teremt. Az alkalmazkodó magatartás pedig a személyes szükségleteink és vágyaink elnyomásához és stressz felhalmozódásához vezethet. A saját érdekeinkről való folyamatos lemondás hosszú távon frusztráló hatású.

Asszertív kommunikáció a középút

Az asszertív kommunikáció a középút, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyan kifejezzük magunkat anélkül, hogy másokat megsértenénk vagy hátrányosan befolyásolnánk. Az ilyen kommunikációs stílus alkalmazása előnyös mind a személyes életünkben, mind a munkahelyi kapcsolatainkban. Az asszertív emberek magabiztosak, és ezáltal képesek jobban megérteni másokat és hatékonyan kezelni a konfliktusokat.

Az asszertív kommunikáció fejlesztése önbizalommal, empátiával és gyakorlással érhető el és sokat segít egy asszertivitás tréningen való részvétel. Ha tudatosan gyakoroljuk ezt a kommunikációs stílust, megtapasztalhatjuk az előnyeit mind a személyes életünkben, mind a munkahelyi környezetben, és segíthetünk másoknak is az asszertívabb kommunikáció megértésében és alkalmazásában.
Az asszertív kommunikáció gyakorlatban történő alkalmazása:

Munkahelyi konfliktus asszertív megoldása

Előfordulhat, hogy egy munkatársunk folyamatosan elhalasztja a rábízott feladatokat, és ez hátráltatja a csapat többi tagját. Az agresszív reakció az lenne, ha dühösen szembesítenénk a kollégánkat a problémával, és bírálnánk őt a hanyagsága miatt. Az alkalmazkodó reakció pedig az, ha teljesen elfogadjuk a helyzetet, és inkább mi vállaljuk a többletmunkát. Az asszertív kommunikáció azonban azt jelenti, hogy higgadtan, de határozottan megkeressük a kollégánkat, elmondjuk, hogy milyen hatással van a tevékenysége a csapatra és arra kérjük, hogy a szorosabb határidőket tartsa be a jövőben.

Párkapcsolati nehézség

A párunk megígéri, hogy elintézi az ételrendelést vacsorára, de végül elfelejti és nem érkezik meg az étel. Az agresszív reakció az lenne, ha dühösen kiabálnánk vele és felrónánk neki, hogy mindig csak ígér, de sosem tartja az ígéreteit. Az alkalmazkodó reakció pedig az, ha mosolyogva közölnénk vele, hogy nem baj, megoldjuk az ételt, és nem szólunk semmit a feledékenységéről. Az asszertív kommunikáció viszont azt jelenti, hogy nyugodtan és szeretetteljesen elmondod neki, hogy fárasztó számunkra, hogy mindig nekünk kell elintézni az ételrendelést, és kérjük, hogy legközelebb tartsa be az ígéretét.

Szülő-gyerek konfliktus

A gyerekünk folyamatosan későn ér haza, a megjelölt időn túl.  Az agresszív reakció az lenne, ha dühösen ordítoznánk vele, hogy miért nem tud időben hazajönni, és megfenyegetnénk a következményekkel. Az alkalmazkodó reakció pedig az, ha nem mondanánk semmit, hanem elnézően szemet hunynánk a késéssel kapcsolatban. Az asszertív kommunikáció itt azt jelenti, hogy megbeszéljük vele, milyen szabályok vannak az esti hazaérkezéssel kapcsolatban, és jelezzük számára a következményeket, ha nem tartja be ezeket a szabályokat. Ugyanakkor lehetőséget kap arra, hogy elmagyarázza, miért késett és megbeszéljük vele, hogyan lehetne elkerülni a hasonló helyzeteket a jövőben.

Az asszertív kommunikáció nem mindig könnyű, és gyakorlást igényel, de ha megtanuljuk alkalmazni, segít abban, hogy hatékonyabban és harmonikusabban kommunikáljunk másokkal, és kezeljük a konfliktusokat a mindennapi életben.

Az asszertivitásnak számos előnye van

Az asszertív kommunikáció alkalmazása nem csak a konfliktusok kezelésében segít, számos más helyzetben is előnyös lehet az életünkben.

Munkahelyi visszajelzés

Felelősek vagyunk egy projekt vezetéséért, és egy kolléga olyan hibákat követ el a feladatok elvégzése során, amelyek negatív hatással vannak az egész csapat munkájára. Az agresszív reakció az lenne, ha felháborodva veszekednénk vele a hibák miatt és leminősítenénk a munkáját. Az alkalmazkodó reakció pedig az, ha szó nélkül hagynánk a történteket és megpróbálnánk mi magunk helyrehozni a hibákat, a konfliktus elkerülésére. Az asszertív kommunikáció itt azt jelenti, hogy megtalálod a megfelelő időpontot és körülményeket, majd nyugodtan és objektíven megbeszéled vele a problémákat, és segítséget kínálsz neki a hibák kijavításához.

Baráti kapcsolatban felmerülő probléma asszertív megoldása

Egy barát folyton lemondja a közös találkozókat, nem értékeli eléggé az erőfeszítéseinket. Az agresszív reakció az lenne, ha nekirohannánk, hogy milyen tiszteletlen veled, és megsértődnénk emiatt. Az alkalmazkodó reakció pedig az, ha hagynánk, hogy folyton lemondja a találkozókat, és nem tennénk ezt szóvá. Az asszertív kommunikáció itt azt jelenti, hogy őszintén és kedvesen megosztjuk vele az érzéseinket és aggodalmainkat a lemondott találkozókkal kapcsolatban, és megbeszéljük vele, hogyan lehetne jobban kezelni ezt a jövőben.

Az asszertív kommunikáció gyakorlása során fontos, hogy figyeljünk az érzelmeinkre és gondolatainkra, és próbáljunk megnyugodni, mielőtt reagálunk. Az érzelmi kiegyensúlyozottság és az empátia segít abban, hogy az asszertív kommunikáció hatékony és eredményes legyen. Ne feledjük, hogy senki sem tökéletes, és a gyakorlás során hibázhatunk, de az asszertív kommunikáció folyamatos gyakorlása segít abban, hogy jobban megértsünk másokat és harmonikusabb kapcsolatokat alakítsunk ki.
Access-es-coaching-studio.hu

Katona Andrea

**********
Reklámnak minősülő, de nem szponzorált tartalom
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

ez is érdekelhet