Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Elfogadás és választás avagy van lehetőségünk másként élni

Elfogadás és választás avagy van lehetőségünk másként élni

Női Szalon

Az életünk során találkozunk olyan helyzetekkel, amelyekben úgy érezhetjük, hogy nincs választásunk. Azt gondolhatjuk, hogy a sorsunk, a múltunk vagy mások döntései határozzák meg az életünket. De vajon tényleg így van? Mi van, ha mindig van választásunk, még akkor is, amikor úgy érezzük, hogy a lehetőségek egyre szűkülnek? Ilyenkor kérhetünk segítséget például egy életvezetési tanácsadótól.

A „nincs választás” érzése sokszor mélyen rögzült bennünk. Lehetséges, hogy gyermekkorunkból, a szülői tanításokból, vagy a környezetünkből eredeztetjük ezt a hiedelmet. Elhiszünk olyan dolgokat, mint hogy bizonyos dolgok elkerülhetetlenek, vagy hogy csak egyetlen út vezet a célhoz. De valójában ezek a korlátozó hiedelmek és gondolatok szűkítik az életterünket.

Az elfogadás és választás azok a kulcs fogalmak, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy kilépjünk ebből a korlátozó paradigmából. Az elfogadás azt jelenti, hogy megértjük és elfogadjuk a jelenlegi helyzetünket, anélkül, hogy ellenállnánk neki. Ez nem azt jelenti, hogy passzívan tűrünk mindent, hanem hogy felismerjük a realitásunkat és elfogadjuk azokat a dolgokat, amelyeket nem tudunk megváltoztatni.

Választhatunk mást

Az elfogadás után következik a választás. A választás az, amikor aktívan döntünk arról, hogyan reagálunk a jelenlegi helyzetre. Ez az, amikor felismerjük, hogy mindig van választásunk abban, hogyan dolgozzuk fel az élményeket, hogyan alakítjuk az életünket, és milyen irányt veszünk.

Fontos megérteni, hogy a választás nem azt jelenti, hogy mindent azonnal megváltoztatunk. Van, amikor hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy egy helyzetet átformáljunk. De a választás azt jelenti, hogy tudatában vagyunk a lehetőségeinknek, és hajlandóak vagyunk cselekedni, hogy megváltoztassuk az életünket.

Az élet valódi szabadsága az, amikor elfogadjuk, hogy mindig van választásunk, és hajlandóak vagyunk megtapasztalni az életünk teljes skáláját. Ne legyünk rabjai a „nincs választás” gondolatnak. Engedjük el a korlátozó hiedelmeinket, és merjünk választani az életünk minden területén. Csak így élhetjük meg az igazi szabadságot és boldogságot.

Mást választani nem mindig könnyű

Az elfogadás és választás nem mindig könnyű gyakorlat. Sokszor a régi szokások, a félelmek vagy a kényelem megtartanak minket abban a hitben, hogy nincs más választásunk. Azonban, ahogyan tanulunk elfogadni és választani, az életünk egyre gazdagabbá válik. Ehhez kérhetünk külső segítséget is például életvezetési tanácsadást, vagy karrier tanácsadást.

Lehet ez egy munkahelyi szituáció. Talán régóta érezzük, hogy boldogtalanok vagyunk a jelenlegi munkahelyünkön, de úgy érezzük, hogy nincs más lehetőségünk, és csak tűrjük a helyzetet. Az elfogadás azt jelenti, hogy elismerjük ezt az érzést, és elfogadjuk, hogy jelenleg nem tudjuk megváltoztatni a munkahelyünket. Azonban a választás az, amikor eldöntjük, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy javítsunk a helyzeten.
Lehet, hogy új képzettséget szerzünk, hogy jobb munkahelyet találjunk, vagy lehet, hogy elkezdünk kutakodni más karrierlehetőségek után. A választás az, amikor nem maradunk passzívak, hanem aktívan cselekszünk a boldogabb életünk érdekében.

Elfogadás és választás

Az „Elfogadás és Választás” filozófia azt tanítja, hogy mindig van lehetőségünk az életünk alakítására. Nem kell beletörődnünk azokba a dolgokba, amelyek boldogtalanokká tesznek minket. Mindig van lehetőségünk máshogyan gondolkodni, másként cselekedni, és így másként élni.

Ahhoz, hogy ez a filozófia működjön, nyitottnak és befogadónak kell lennünk az új lehetőségekre és perspektívákra. Lehet, hogy néha félelmetesnek tűnik kilépni a megszokottból, de a változás hozza meg az életünk igazi gazdagságát.

Tehát, igen, mindig van választásunk. Az életünk alakításának kulcsa az, hogy elfogadjuk a jelenlegi helyzetünket, és aztán aktívan induljunk olyan irányba, amely boldogságot és teljességet hoz az életünkbe. Van, hogy először csak saját magunk számára keresünk megoldásokat, aztán már mások számára is képesek leszünk támaszt nyújtani. Ne hagyjuk, hogy a „nincs választás” gondolat rabjai legyünk, mert a valóságban mindig van választásunk az életünk alakításában és teremtésében.

Katona Andrea
Fonixkozpont.hu
**********
Reklámnak minősülő, de nem szponzorált tartalom
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

Neked ajánlott >
Nehezen hozol döntéseket? 5 tipp, hogy könnyebben menjen

Neked ajánlott >
Négy híres, figyelemre méltó nő a nagyvilágból

ez is érdekelhet