Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Pozitív gondolkodás: Hagyj fel a negatív belső beszéddel, hogy csökkentsd a stresszt!

Pozitív gondolkodás: Hagyj fel a negatív belső beszéddel, hogy csökkentsd a stresszt!

Női Szalon

A pozitív gondolkodás segít a stresszkezelésben, és még az egészségi állapot javulását is eredményezheti. Az itt következő gyakorlatok segítenek abban, hogyan győzedelmeskedj a negatív belső monológok felett.

A te poharad félig üres vagy félig tele? Abból, ahogyan erre az ősrégi kérdésre válaszolsz, visszatükröződik az élettel kapcsolatos szemléletmódod, hogyan viszonyulsz saját magadhoz és hogy vajon optimista vagy pesszimista vagy-e – és ez ráadásul még az egészségedre is kihathat. Néhány tanulmány ugyanis azt mutatja, hogy a személyiségjegyek, mint amilyen például az optimizmus és a pesszimizmus, több területen is hatást gyakorolhatnak az egészségedre és a közérzetedre.

A pozitív gondolkodás, amely általában az optimizmussal jár együtt, kulcsszerepet játszik a hatékony stresszkezelésben. A hatékony stresszkezelés pedig számos olyan jótékony hatással társítható, amelyek kedvezően hatnak egészségünkre. Ha jellemzően inkább pesszimista vagy – ne ess kétségbe – te is elsajátíthatod a pozitív gondolkodás fortélyait.

Mi a pozitív gondolkodásmód és a belső beszéd?

A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy a fejedet a homokba dugod, és nem veszel tudomást az életed során adódó, kevésbé kellemes helyzetekről. A pozitív gondolkodás éppen hogy azt jelenti, hogy a kellemetlenséget sokkal pozitívabb és hatásosabb módon közelíted meg. Arra gondolsz, hogy a lehető legjobb dolog fog megtörténni, és nem pedig a legrosszabb.
A pozitív gondolkodás legtöbbször az úgynevezett belső beszéddel kezdődik. Ezek a belső, önmagaddal zajló beszélgetések azoknak a kimondatlan gondolatoknak az áradata, amelyek ott cikáznak a fejedben. Ezek az önkéntelenül megalkotott gondolatok lehetnek pozitívak vagy negatívak. Ezek között van néhány, amelyet a logika és az ésszerűség diktál, és vannak olyanok is, amelyek csupán azokból a téveszmékből születnek, amelyeket – információ hiányában – te magad keltesz életre.
Ha a fejedben kavargó gondolatok általában negatívak, akkor az életszemléleted is nagy valószínűséggel inkább pesszimista. Ha pedig többnyire pozitívak, akkor vélhetően optimista alkat vagy – azaz olyasvalaki, aki a pozitív gondolkodást gyakorolja.

A pozitív gondolkodás jótékony hatása az egészségre

A tudósok egyre több olyan jótékony hatást fedeznek fel, amelyet a pozitív gondolkodás és az optimizmus fejt ki egészségi állapotunk irányába. Ilyenek például:

a megnövekedett élettartam
a kisebb arányban megmutatkozó depresszió
az aggódás alacsonyabb szintje
a nagyobb ellenálló képesség a megfázással szemben
a jobb lelki és testi állapot
az erősebb szív- és érrendszer – amely ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri
megbetegedések kockázatát
az erősebb tűrőképesség a nehézséggel és stresszel teli időszakokban

Az ugyan még nem teljesen tisztázott, hogy a pozitív gondolkodású emberek esetében pontosan miért is tapasztalhatók ezek az előnyök. Az egyik ezzel kapcsolatos elmélet szerint a pozitív szemléletmód képessé tesz bennünket arra, hogy sikeresebben megbirkózzunk a lelki feszültséget okozó helyzetekkel, ez pedig csökkenti a stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásait.
Azt is feltételezik, hogy a pozitív és optimista emberek jobban odafigyelnek arra, hogy egészségesebb életmódot folytassanak – többet mozognak, egészségesebb étrendet állítanak össze maguknak, nem dohányoznak, illetve nem fogyasztanak túlzott mértékben alkoholt.

 

A negatív gondolkodásmód beazonosítása

Nem tudod biztosan, hogy a belső diskurzusaid pozitívnak vagy inkább negatívnak mondhatóak-e?
Íme, néhány gyakori példa a negatív belső beszéd formái közül:

Szűrés: Felnagyítod egy helyzet negatív vonatkozásait / kedvezőtlen hatásait, és valamennyi pozitív aspektusát kiszűröd és kizárod. Példaként, mondjuk nagyszerű napod volt a munkahelyeden. A megadott határidő előtt sikerült befejezned a feladatodat, és még dicséretben is részesültél, amiért ilyen gyors és alapos munkát végeztél. Neked pedig aznap este csak az jár a fejedben, hogyan tudnál még több feladatot végrehajtani, és teljesen megfeledkezel a dicséretről, amelyet bezsebeltél.

Személyeskedés: Amikor valami rossz történik, akkor te automatikusan saját magadat okolod. Például, tudomásodra jut, hogy a baráti társasággal közösen tervezett esti program elmarad, és te azonnal azt feltételezed, hogy a korábban megbeszéltekhez képest azért történt változás, mert biztosan egyikőjük sem akar találkozni veled.

Katasztrofizálás: Csípőből a dolgok legrosszabb kimenetelét vetíted előre. A drive-in kávézóban tévesen vették fel a rendelésedet, és te automatikusan arra gondolsz, hogy innentől aztán az egész hátralévő napod egy kész katasztrófa lesz.

Sarkítás: A dolgokat kizárólag csak jóknak vagy rosszaknak látod. Középút nem létezik. Úgy érzed, hogy tökéletesnek kell lenned, és ha ez nem így van, akkor az egyenlő a totális kudarccal.

A pozitív gondolkodásra történő összpontosítás

Megtanulhatod, hogyan lehet a negatív gondolkodást pozitívvá formálni. A folyamat egyszerű, de időt és gyakorlást igényel – végtére is egy újfajta szokást kell kialakítanod. Itt néhány példát találsz arra, hogyan gondolkozhatsz és viselkedhetsz pozitívabb és optimistább módon:

Azonosítsd be a változást igénylő területeket: Ha optimistábbá akarsz válni, és a pozitív gondolkodás irányba kívánsz inkább elköteleződni, akkor először is azonosítsd be életednek azon területeit, amelyekről általában negatívan vélekedsz, akár a munkádat, a napi ingázásodat vagy a párkapcsolatodat tekintve. Apró lépésekkel is kezdheted, úgy, hogy közülük csak egyetlen egy olyan területre koncentrálsz, ahol sokkal pozitívabbá akarod tenni a hozzáállásodat.

Ellenőrizd magad: A nap folyamán, időnként állj meg egy kicsit és vizsgáld meg alaposabban azokat a dolgokat, amelyek a fejedben járnak. Ha azt veszed észre, hogy a gondolataid főként negatívak, akkor találj valamilyen módot arra, hogy ezek pozitív fordulatot vehessenek.

Legyél nyitott a humorra: Adj magadnak engedélyt arra, hogy mosolyogj és nevess, különösképpen a nehéz időkben. Keresd a mindennapi események vicces oldalát. Ha képes vagy nevetni az életen, akkor a stresszt is kevésbé fogod érzékelni.

Kövess egy egészségesebb életmódot: Tűzd ki célul mondjuk a 30 perces testmozgást a hét több napjára is. Ezt persze feloszthatod a nap folyamán 3 x 10 perces időtartamokra is. A testmozgás jótékonyan hat a kedélyállapotra és csökkenti a stresszt. Válassz egészségesebb étrendet, amellyel az elmédet és a testedet is megfelelő módon táplálhatod. És sajátíts el stresszkezelési technikákat is.

Vedd magad körbe pozitív gondolkodású emberekkel: Bizonyosodj meg róla, hogy azok az emberek, akiktől az életben hasznos tanácsokra és visszajelzésekre számíthatsz, pozitívak és támogatók. A negatív emberek csak emelik a stressz-szintedet, és kétséget idéznek elő benned a stressz kezelésének egészséges módjait felfedező képességeddel kapcsolatban.

Gyakorold a pozitív belső beszédet: Ezt a következő, igen egyszerű szabály követésével kezd:
Ne mondj magadnak semmi olyat, amit másnak sem mondanál. Legyél kíméletes és bátorító saját magaddal szemben. Ha egy negatív gondolat ötlik fel a fejedben, értékeld át racionálisan, és adj megerősítő, igenlő választ a benned rejlő jó tulajdonságokra. Gondolj azokra a dolgokra, amelyekért hálás lehetsz az életedben.

A következőkben néhány példát találsz a negatív belső beszédre, illetve arra, hogyan tudsz a pozitív gondolkodásmóddal csavart vinni beléjük.

 

Pozitív gondolkodás a gyakorlatban

Negatív belső monológ vs pozitív gondolkodás
Ezt még sohasem csináltam azelőtt – Ez egy lehetőség arra, hogy valami újat tanuljak.
Ez túl bonyolult – Más oldalról fogom megközelíteni.
Ehhez nincsenek meg a forrásaim – Kényszer szüli a találékonyságot!
Én túl lusta vagyok ahhoz, hogy ezt megcsináljam  – Ezt így nem lennék képes beépíteni a teendőim közé,
de újra átnézhetem az eddigi fontossági sorrendet.
Biztos, hogy ez így nem fog működni –  Megpróbálhatom, hogy működjön is.
Ez egy túlságosan gyökeres változás – Próbáljuk meg!
Senkit sem érdekel, hogy szóba álljon velem – Majd meglátjuk képes vagyok-e megnyitni a kommunikációs csatornákat
Ez már ennél nem lesz jobb – Megpróbálom még egyszer.

A pozitív gondolkodás gyakorlása minden nap
Ha hajlamos vagy a negatív szemléletmódra, ne várd azt, hogy majd az éjszaka folyamán optimistává válsz. Ezt csakis gyakorlással érheted el, amelynek eredményeként az önbeszélgetéseid végül kevesebb önkritikát és több önelfogadást hordoznak majd magukban. Ezáltal pedig kevésbé leszel bíráló a téged körülvevő világgal szemben is.
Amikor majd lelkiállapotodat alapvetően az optimizmus jellemzi, akkor sokkal eredményesebben fogod tudni kezelni a mindennapok során átélt feszültséget és idegességet, és megtapasztalhatod, hogyan járul hozzá ez a képesség a pozitív gondolkodás egészségre gyakorolt és széles körben megfigyelhető, jótékony hatásához.

Neked ajánlott >
3 japán fogalom a tartalmasabb életért

Neked ajánlott >
Miért különösen fontos a magnézium a változókorban?

**********
forrás: innen, képek Pixabay Gerd Altmann (kiemelt), Engin Akyurt és Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet