Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Fitnesz tippek menopauzára – miért fontos a testmozgás
Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Fitnesz tippek menopauzára – miért fontos a testmozgás

Fitnesz tippek menopauzára – miért fontos a testmozgás

Női Szalon

A rendszeres testmozgás alapvető fontossággal bír a menopauzával küszködő nők számára. Mérlegeld mit is jelenthet számodra a fizikai aktivitás!

 A menopauza egy fontos átalakulás a nők életében. Használd egyfajta emlékeztetőként, amely arra szolgál, hogy figyelj oda jobban saját magadra. Kezdd azzal, hogy megfontolod ezeket a menopauza idején hasznos fitnesz tippeket.


Miért fontos a fitnesz a menopauza időszakában? 

 A menopauza időszakában vagy azt követően végzett testedzés sok előnnyel jár, többek között például:

  • Segít megelőzni a súlygyarapodást: A nők hajlamosak az izomtömegükből veszíteni, és a hasukra hízni a menopauza időszakának tájékán. A rendszeres testmozgás segíthet a súlygyarapodás megfékezésében.
  • Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát: A mozgás a menopauza ideje alatt, illetve azon túl is segíthet megszabadulnod a felesleges kilóktól vagy, hogy megtarthasd egészséges testsúlyodat, amely védelmet nyújt számodra a rák különböző típusaival szemben, mint amilyen például a mell-, és a vastagbélrák, illetve a méhben kialakuló rákos elváltozások fajtái.
  • Erősíti a csontjaidat: A különböző gyakorlatok lassítják a menopauza után bekövetkező csontvesztést, amely egyúttal csökkenti a csonttörések és a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
  • Gyengíti egyéb betegségek kockázatát: A menopauza során tapasztalt súlygyarapodás komoly következményekkel járhat az egészségedre nézve, hiszen megnöveli a szívbetegség valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Rendszeres testmozgással ezek a kockázatok leküzdhetők.
  • Fokozza a jó kedélyállapotodat: A fizikailag aktív felnőttek esetében kisebb a depresszió és a szellemi leépülés kockázata.


Hogyan hat a testmozgás a menopauza jeleire és tüneteire?

 A túlsúly – vagyis ha a testtömegindex meghaladja a 30-at – összefüggésbe hozható a hőhullámokkal is, bár ennek egyértelmű kimutatásához további vizsgálatok szükségesek. A testmozgás nem egy bizonyított módja a változókorral együtt járó tünetek, mint például a hőhullámok vagy az alvászavar, csökkentésének. Ugyanakkor a rendszeres testmozgás segíthet az egészséges testsúly megtartásában, a stressz enyhítésében és az életed minőségének javításában.


Melyek a leghatékonyabb fizikai tevékenységek, amelyeket érdemes kipróbálni?

 Az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériuma az egészségek nők többségére vonatkozóan hetente legalább 150 percnyi mérsékelt aerob mozgást vagy legalább 75 percnyi aktívabb aerob mozgást javasol hetente. Ezenfelül pedig, legalább heti két alkalommal ajánlja erősítő gyakorlatok elvégzését is. A kitűzött mozgásmennyiséget szabadon eloszthatod és beépítheted heti tevékenységeid közé.

Mérlegeld választási lehetőségeidet az edzéstípusok közül, és vedd figyelembe azok előnyeit:

  • Aerob testmozgás: Az aerob testmozgás abban segít neked, hogy megszabadulj a felesleges kilóktól és megtartsd egészséges testsúlyodat. Próbáld ki a gyorsgyaloglást, a kocogást, a biciklizést, az úszást és a vízi aerobikot. Ha még csak kezdő vagy, akkor kezd mindössze napi 10 perccel és fokozatosan emeld a terhelést/intenzitást és az időtartamot.
  • Erőnléti edzés: A rendszeres erőnléti edzés segítségedre lehet a testzsír csökkentésében, az izmaid erősítésében és a hatékonyabb kalóriaégetésben. Próbáld ki a súlyzógépeket, a kézi súlyokat vagy a fitnesz gumiköteleket. Olyan súlyt vagy nehézségi szintet válassz, amely a gyakorlat 12-szeri ismétlése során kellőképpen megdolgozza és lefárasztja izmaidat. Ahogy erősödsz, fokozatosan emeld a súly nagyságát vagy a feladat nehézségének szintjét.
  • Nyújtás: A nyújtás a rugalmasság növelését segíti elő. Szánj időt a nyújtásra minden edzés után, amikor az izmaid már bemelegedtek és nyúlni képesek.
  • Stabilitás és egyensúly: Az egyensúlyfejlesztő gyakorlatok javítják a stabilitásodat és segítenek az esések megelőzésében. Próbálj ki egyszerű gyakorlatokat, például azt, hogy egy lábon állsz miközben fogat mosol. Az olyan mozgásfajták, mint amilyen a tai chi, ugyancsak hasznosak lehetnek.


Hogyan maradhatsz motivált?

Állíts magad elé reális és elérhető célokat. Ahelyett például, hogy megfogadod, ezentúl többet fogsz mozogni, inkább vállald be azt, hogy vacsora után minden nap megteszel egy 30 perces sétát. A kitűzött céljaidat pedig időről időre vizsgáld felül, és igazítsd azokat az edzettséged aktuális szintjéhez. Hatékony változást jelenthet, ha összeállsz valakivel / keresel magad mellé egy partnert a testmozgáshoz – mondjuk elhívod magaddal egy barátodat vagy az egyik szomszédodat.

És ne feledd, nem kell edzőterembe járnod ahhoz, hogy mozoghass. Sok olyan tevékenység létezik, például a táncolás vagy a kertészkedés, amely szintén javíthat az egészségeden. Bármelyiket is választod, mindig szánj kellő időt a biztonságos bemelegítésre és az edzés utáni levezetésre.

+Videók otthoni testmozgáshoz 

  • További hasznos cikkeket a változókorral kapcsolatban itt találsz: változókor

**********
források: youtube.com/Walk at Home by Leslie Sansone és Christina Russell, kép Pixabay/rob9040, mayoclinic.org
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet