Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Természetes és hatásos módszerekkel a reflux ellen

Természetes és hatásos módszerekkel a reflux ellen

Női Szalon

Természetes megoldások és egyszerű praktikák a gyomorégés és a nyelőcső-irritáció meggátolása érdekében

A GERD (gastrooesophagealis) vagy nyelőcső reflux néven is ismert emésztési rendellenesség napjainkban sokak életébe befurakodott. A reflux kellemetlen tünetei között kiemelt helyhez jutnak a torok- és gégeirritáció, a nyelőcsőben jelentkező szúró, maró, égő érzés, az esetleges nyelőcső gyulladás esetén jelentkező nehézkes, fájdalmas nyelés és alvási nehézségek tapasztalása, valamint a gyomorégés.

Egy 2019-ben végzett globális felmérés során a reflux epidemiológiai mintázatait és a földrajzi faktort, az egyetemes és regionális tendenciákat, a szociodemográfiai összefüggéseket is figyelembe vették. A folyamat során a kutatók, alig fél évtizeddel ezelőtt, világszerte több mint 783 millió GERD-esetet azonosítottak be, melyek prevalenciája (előfordulási gyakorisága) a trópusi és a kelet-ázsiai térségekben ugrott a legmagasabbra. Mindennek fényében nem meglepő, hogy a GERD sokhelyütt jelentős közegészségügyi kihívást jelent, főként amennyiben figyelembe vesszük a tényt, hogy a reflux-esetek száma az 1990 és 2019 közötti időintervallumban közel 78 százalékkal nőtt (számokban kifejezve mindez azt jelenti, hogy 441 millióról 783 millió érintettre növekedett). Csak az Egyesült Államokban a krónikus savas refluxban érintettek aránya a lakosság közel 20 százalékát teszi ki.

Egy-egy kiadósabb étkezést követően a reflux jellegzetes tüneteivel való szembesülés normálisnak mondható. Krónikus GERD-ről akkor beszélünk, ha hetente két vagy ennél több alkalommal is előfordul a gyakran fájdalmas és kényelmetlen égő érzéssel, rossz lehelettel, száraz köhögéssel, torokfájással és rekedt hanggal járó savmozgás megtapasztalása. A rendellenesség kockázata a 40 év feletti korosztály esetében gyakrabban előfordulhat, míg meglepő módon a 70-79 éves korcsoporthoz tartozóknál a legalacsonyabb az előfordulás.

A reflux-tüneteket kiváltó kockázati tényezők között a kutatók megemlítik az elhízást, az asztmát, bizonyos gyógyszereket (köztük néhány antidepresszánst, fájdalomcsillapítót és nyugtatót), különféle életmódbeli és étkezési paramétert (pl. citrusfélék, alkohol, dohányzás), a stresszt és a szorongást, valamint a terhességet egyaránt.  A rendellenesség idejében való felismerése, szűrése, és megfelelő kezelése esetében nagy eséllyel megelőzhetővé válhat a nyelőcső további károsodása (pl. a nyelőcsőgyulladás, a nyelőcsőrák, vagy a peptikus fekély).

A néhány percig, ám akár órákig is eltartó gyomorégés és nyelőcső-irritáció meggátolása érdekében a természet erejét, és néhány otthon is egyszerűen bevethető praktikát ugyancsak segítségül hívhatunk.

Íme néhány módszer:

A szakemberek gyakran javasolják, hogy étkezéseink hatékony nyomon követése érdekében vezessünk étkezési naplót. Ugyanez a módszer követhető akkor is, ha tetten szeretnénk érni azokat az ételeket, melyek esetünkben előidézik a refluxos tüneteket. Ilyenkor a tünetnapló vezetése optimális megoldást kínálhat a problémás élelmiszerek (és italok) beazonosítása, majd ezt követően az étrendünkből való kiiktatása érdekében.

Érdemes tudatosan kerülni a túlevés és a gyors étkezés csapdáját, mellyel jó eséllyel gátat gördíthetünk a gyomorégés bekövetkeztének. Az egyszerre gyorsan és nagy mennyiségben elfogyasztott ételmennyiség zöld utat nyit a savas reflux és a gyomorégés számára. Ezt megelőzendő célszerű, hogy rászoktassuk magunkat a lassú étkezésre, és a kisebb adagok fogyasztására.

Érdemes kerülni a késői étkezéseket, a lefekvés előtti nassolásokat, ugyanis, ha teli gyomorral térünk nyugovóra, valószínűsítjük a refluxos és gyomorégéses rémálmokat (szó szerint és átvitt értelemben is). Javasolt, hogy a lefekvést megelőző három órában ne étkezzünk, ezzel időt adva a megfelelő emésztésnek.

A lúgosító hatású ételek – pl. a magas káliumtartalmú érett banán – szintén segíthet a nyelőcsövet irritáló gyomorsav ellensúlyozásában.

Az étrend mellett az öltözködésünkre sem árt gondot fordítanunk. Például, ha azt tapasztaljuk, hogy hajlamosak vagyunk a gyomorégésre, akkor minél előbb intsünk búcsút a szoros öveknek, szűk ruházatnak. E helyett viseljünk inkább lazább, bővebb ruházatot.

Bár sokan szeretnek párna nélkül aludni, a reflux-megkerülés érdekében ez az alvási módszer mégis tiltólistás helyre kerül. Megfelelőbb, ha alvás közben a fejünk a lábunknál magasabban helyezkedik el, ám kerüljük a túlzásba vitt, párnahalmozásos eljárást is, mert ezzel a hozzáállással is éppen az ellenkező hatást válthatjuk ki. Csak kényelmes magasságban helyezzük el a párnánkat, így állítva be egy komfortos alvási pozíciót a magunk számára. Néhány elképzelés szerint, ha a bal oldalunkon alszunk, úgy az alvásunknak és az emésztésünknek is jót teszünk.

A túlsúly – mint tudjuk – nem csupán esztétikai hátrány, hanem egészségkárosító tényező is. A túlsúly által a gyomortájra is többletnyomás nehezedik, mely által magasabbra nő a reflux kockázata. Ajánlott az egészséges és ésszerű fogyás érdekében lépéseket tennünk – kiegyensúlyozott étrenddel és heti legkevesebb 150 percet felölelő fizikai aktivitással.

Természetesen nem hagyhatjuk ki a segítők sorából a gyógyteákat sem, melyeket emésztési zavarok esetében is segítségül hívhatunk. Ilyen például a fodor- és borsmentából, kamillából, édesgyökérből, fűzfakéregből, édesköményből készült tea.

Ugyancsak természetes megoldást kínál a méz, a gyömbér, a szódabikarbóna, a kurkuma, az almaecet, az Aloe verából készült ital vagy gél, a ginzeng, és a papaya.

Az embert már több ezer éve (az írásos formában ránk maradt adatok szerint több mint 7000 éve) szolgáló gyógynövények több ízben is bizonyították értékességüket, gyógyászatban bevethető alkalmasságukat. Már az orvostudomány atyjaként ismert Hippokratész is feljegyez, nem kevesebb, mint 236 gyógyító erővel bíró növényfajtát.

Amennyiben változtatunk az étrendünkön, az életmódunkon és mindezt kiegészítjük néhány egyszerű módszerrel, minimálisra csökkenthetjük, vagy akár ki is küszöbölhetjük életünkből a refluxot.
Gy. Linda

**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

Neked ajánlott >
Így vigyázzunk a szemünk egészségére 40 év felett!
Neked ajánlott >
7 ok, amiért megéri cickafarkfüvet fogyasztanod

ez is érdekelhet