Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Az idő minden sebet begyógyít! Vajon a lelki sebeinket is?

Az idő minden sebet begyógyít! Vajon a lelki sebeinket is?

Női Szalon

A léleksebeinket a fölimert igazság és a tiszta szeretet képes meggyógyítani. Ha elvágjuk a kezünket, elég hamar összeforr, a csontjainknak már ugyanehhez lényegesen hosszabb időre van szükségük, de a lelki sebeink még ennél is lassabban gyógyulnak. Sajnos vannak olyan lelki sérüléseink, amelyeket egész életünkön át magunkkal hordozunk.

Az érzelmi gyógyulás azért nagyon nehéz, mert nem lehet akarattal irányítani. Nem működik az, hogy elhatározzuk, hogy most ez meggyógyul és kész. Az ésszerű dolgokra van hatásunk, az érzelmeinkre nincs. Azt beláthatjuk miért sebeztek meg, de attól még nem fog meggyógyulni. Amit tehetünk vele az a felejtés. Mit nem táplálunk folyamatosan az elhervad. Így tudjuk segíteni a gyorsabb gyógyulást és az elhervadt virág helyett új hajtás növekedhet.

Ha szakítás után vagyunk és depresszióssá válunk az éppen úgy gyógyításra szorul, mint amikor szerencsétlenül lépünk és emiatt elesve eltörik a karunk. A különbség csupán annyi, hogy a lelki sebeink nem annyira látszanak, különösképp, ha a külvilág előtt titokban tartjuk őket, pedig a lélekgyógyítást nem érdemes halogatni. Minél tovább halasztgatjuk, hogy törődjünk vele annál mélyebbre fúródhat a fájdalom szilánkja, ami belénk fúródott.

Fizikai sérülés esetén szinte azonnal rohanunk a sürgősségire, a lelkünk sérüléseinket többnyire mélyen eltemetjük magunkban. Összeszorított foggal elnyomjuk a sebbel járó fájdalmat, a kellemetlen érzéseket és tesszük tovább a dolgunkat a hétköznapok taposó malmában.

Milyen lehetőségeink vannak a lelki sebeink gyógyítására? Például fordulhatunk lélekgyógyászhoz, aki segít megkeresni a sérülés gyökerét és vezet a gyógyulás úján. Sajnos a mondás, amely szerint „az idő minden sebet begyógyít” nem igaz. A sebek a helyükön maradnak. Idővel kevésbé fognak sajogni, de a meggyógyításukat nem mulaszthatjuk el.

A kezeletlen sebekkel idővel könnyebb lesz együtt élni, de befészkelik magukat a tudatalattiba és nagy rombolást tudnak végezni, anélkül, hogy tudatosak lennénk rá. A lelkünkben blokkokat hoznak létre, amelyek megakadályoznak minket a boldogságban és bizonyos idő elteltével, talán már meg sem tudjuk mondani miért vagyunk boldogtalanok.

Napjainkban nem elfogadott szomorúnak, depressziósnak lenni. Ha ezt mégis vállaljuk és mondjuk nem megyünk el egy összejövetelre, talán még azt is megkapjuk, hogy ugyan szedd már össze magad. Még az is előfordulhat, hogy gyengének, puhánynak titulál a környezetünk, amiért kimutatjuk az érzelmeinket. Ha nem akarjuk, hogy sokáig fájjanak a lelki sebeink akkor kezeljük őket! Természetes, hogy bizonyos lelki traumák feldolgozásához időre van szükségünk. Nem meglepő, ha nem vagyunk kész rá, hogy azonnal nekilássunk a gyógyításuknak. Adjunk magunknak időt és keressünk olyan elfoglaltságot, amely feltölt és segít összeszedni magunkat, hogy minél előbb elindulhassunk a gyógyulás útján.

A felesleges halogatást is kerüljük el! Ha csak szőnyeg alá seperjük a problémát, azzal csak távolabb kerülünk a megoldástól. A sérülést nem kell, hogy szégyelljük, akkor sem ha a saját hibánkból történt. Fontos, hogy tanuljunk belőle, hogy egy más alkalommal ne történhessen meg velünk ismét. Tudatosítsuk magunkban, hogy a fájdalom természetes és nem kell restelkednünk miatta mások előtt és saját magunk előtt sem.

A testi jólétünk mellett gondoskodnunk kell a lelki jólétünkről is. A lelki gyógyulást megnehezítheti, hogy minden esetben összefüggés van a fizikai test betegségei és a lélek sebei között. Ha lélekben padlóra kerülünk könnyen felüti a fejét valamilyen fizikai betegség is. A legtöbbet azzal tehetjük magunkért, ha egyformán törődünk a testi és a lelki egészségünkkel is.

Katona Andrea

 

Neked ajánlott >
Popper Péter 10 lélekemelő gondolata
Neked ajánlott >
Joan története - sikeres életmódváltás 70 felett

**********

Források: képek: Canva és Pixabay
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet