Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ 7 tipp hogyan őrizheted meg a kiváló memóriádat 40 felett

7 tipp hogyan őrizheted meg a kiváló memóriádat 40 felett

Női Szalon

Gyakran nem találod a slusszkulcsot? Elfelejtetted az élelmiszerek listáját? Nem emlékszel arra, mit láttál tegnap este a tévében? Nem vagy egyedül. Időnként mindenki elfelejt valamit. Ennek ellenére a memóriavesztést nem szabad félvállról venni.

Mi pontosan a memóriavesztés?

A memóriavesztés szokatlan feledékenység. Előfordulhat, hogy nem tudsz emlékezni új eseményekre, felidézni egy vagy több múltbeli emléket, esetleg mind a kettő is jellemző lehet. Fontos megkülönböztetni, hogy két típusa van a memóriavesztésnek:

Rövid távú

A rövid távú memóriád legfeljebb 30 másodpercig tárol információkat. Ebben az esetben elfelejted azokat a dolgokat, amelyeket nemrégiben tettél.

A rövid távú memóriavesztés tünetei közé tartozik az alábbiak elfelejtése:

 • Legutóbbi események
 • Hová teszel valamit
 • Valami, amit nemrégiben láttál vagy olvastál
 • Már feltettél egy kérdést

Hosszú távú

A hosszú távú memória megőrzi az információkat az idő múlásával. Korlátlan helyet biztosít az eseményeknek, tényeknek és a feladatok elvégzéséhez szükséges tudásnak. A hosszú távú memória gyengülhet az életkorral, és ez normális. Az agy öregedése lassabb feldolgozási sebességet eredményezhet, ami potenciálisan nagyobb kihívást jelent az összetett feladatok elvégzésében. De a memória, a készségek és a tudás általában változatlanok maradnak.

A memóriával kapcsolatos normál, életkorral összefüggő változások a következők:

 • Nehezen találod a megfelelő szót
 • Időről időre elveszítesz dolgokat
 • Időnként elfelejtesz neveket vagy találkozókat, de később emlékszel rájuk

Ha ezekből több is fennáll, az komoly problémát jelezhet, mint például a demencia, ami hatással van a gondolkodásra, a beszédre, az ítélőképességre és a viselkedésre is.

A hosszú távú memóriavesztés így nézhet ki:

 • Problémák a beszéddel és az írással (például a szókinccsel való küzdelem)
 • Zavaros idő vagy hely (például elfelejted, hol vagy és hogyan jutottál el oda)
 • Hangulati vagy viselkedésbeli változások (például zavartság, gyanakvás, depresszió, félelemérzet, szorongás)
 • Nehézségek a szokásos napi feladatok elvégzésében
 • Enyhe kognitív károsodás

Tehát, a normál öregedés nem vezet drámai memóriavesztéshez. Az ilyen jellegű memóriaprobléma más betegségek következménye, és sok minden okozhatja. Az agy számos területe segít az emlékek létrehozásában és visszanyerésében. Bármelyik területén is jelentkezik probléma, az emlékezetvesztéshez vezethet. Memóriavesztést okozhat az agy sérülése, a traumatikus, stresszes élmények, és a mentális egészségügyi rendellenességek is.

Bár nincs garancia a memóriavesztés vagy a demencia megelőzésére, bizonyos tevékenységek segíthetnek. Érdemes beépíteni a következő 7 egyszerű módszert az emlékezőképességed fejlesztésére:

 1. Légy minden nap fizikailag aktív

A fizikai aktivitás növeli a véráramlást az egész testben, beleértve az agyat is. Ez segíthet elkerülni a memóriaproblémákat. Az egészséges felnőttek számára általában hetente legalább 150 perc mérsékelt aerob tevékenységet – például gyors gyaloglást -, vagy heti 75 perc erőteljes aerob tevékenységet – például kocogást – javasolnak. A legjobb, ha ezt a tevékenységet szétosztják a héten. Ha nincs időd teljes edzésre, próbálj legalább a mindennapjaidba beiktatni egy 10 perces sétát.

 1. Légy szellemileg aktív

Ahogy a fizikai aktivitás tartja formában a testet, az elmédet foglalkoztató tevékenységek segítenek karbantartani az agyat is. És ezek a tevékenységek segíthetnek megelőzni a memóriavesztést is. Például: fejts keresztrejtvényt, olvass, tanulj meg játszani egy hangszeren, esetleg játssz memóriafejlesztő játékokkal a telefonodon. Próbálj ki egy új hobbit, és törekedj arra, hogy dolgoztasd az agyadat!

 1. Tölts időt másokkal

A szociális interakció segít elkerülni a depressziót és a stresszt. Mindkettő hozzájárulhat a memóriavesztéshez. Keress alkalmat arra, hogy találkozz a szeretteiddel, barátaiddal és más emberekkel, különösen, ha egyedül élsz. Eljárhatnál egy közösségbe vagy önkéntes munkát is végezhetnél olyan helyen, ahol emberek között lehetsz.

 1. Maradj szervezett

Valószínűbb, hogy elfelejtesz valamit, ha az otthonod rendetlen és nincs rendszer az életedben. Kövesd nyomon a feladatokat, találkozókat és egyéb eseményeket egy jegyzetfüzetben, naptárban vagy elektronikus tervezőben. Írás közben akár hangosan is megismételhetnél minden bejegyzést, hogy rögzüljön emlékezetedben. Tartsd naprakészen a teendők listáját, és jelöld be a befejezett tételeket. Tartsd a pénztárcádat, kulcsaidat, szemüvegedet és egyéb alapvető tárgyaidat az otthonodban egy meghatározott helyen, hogy könnyen megtalálhasd azokat.

Korlátozd a zavaró tényezőket az életedben, és ne csinálj túl sok dolgot egyszerre. Ha adott információkra, tevékenységekre összpontosítasz, nagyobb valószínűséggel fogsz visszaemlékezni rájuk. Az is segíthet, ha összekapcsolod azt, amire emlékezni próbálsz egy kedvenc dallal vagy egy mondással.

 1. Aludj jól

Az elégtelen, nyugtalan alvás akár memóriavesztést is előidézhet. Tedd prioritássá az elegendő egészséges alvást. A felnőtteknek rendszeresen 7-9 órát kell aludniuk. Ha például zavar a horkolás, kérj időpontot egy szakemberhez. A horkolás is alvászavar, ami például alvási apnoe jele lehet.

 1. Táplálkozz egészségesen

Az egészséges táplálkozás jót tesz az agynak. Fogyassz minél több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Válassz alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokat, például halat, babot és bőr nélküli baromfit. Az is számít, hogy mit iszol. A túl sok alkohol zavartsághoz és memóriavesztéshez vezethet.

 1. A krónikus egészségügyi problémák kezelése

Mindenképpen érdemes követni a házi orvosod vagy szakorvosod tanácsait olyan betegségek kezelésében, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, halláskárosodás és elhízás. Minél jobban vigyázol magadra, annál jobb lesz az emlékezőképességed. Rendszeresen ellenőrizd az általad szedett gyógyszereket is, mivel némelyik befolyásolhatja a memóriát.

Mikor kell segítséget kérni memóriavesztés esetén?

Ha aggódsz a memóriavesztés miatt, feltétlenül keresd fel a házi orvosodat. Amennyiben a memóriaproblémád befolyásolja a napi tevékenységek végzésére való képességedet, ha azt észleled, hogy a memóriád romlik, vagy ha egy családtagod, esetleg barátod aggódik emlékezetkiesésed miatt, különösen fontos segítséget kérni.

Wadolowski-Balogh Orsolya

Neked ajánlott >
Fitnesz tippek menopauzára - miért fontos a testmozgás
Neked ajánlott >
Ezért fontos, hogy legyen hobbid 40 év felett is!

***********
Források: Canva/képek, itt és innen
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

ez is érdekelhet