Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Szívügyeink – figyelj a szívedre!

Szívügyeink – figyelj a szívedre!

Női Szalon

Ha szív- és érrendszeri betegségekről beszélünk, akkor úgy vélekedünk, hogy inkább a férfiakat érinti, ők a veszélyeztetettebbek. A megdöbbentő tény viszont az, hogy Magyarországon a nők 57 %-nak, míg a férfiak 45 %-nak halálát okozzák ezek a típusú betegségek*.
A 40 év feletti nők esetében a halálozások 60%-a is a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be.
Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon ugyanezzel a szomorú helyzettel szembesülünk. Ma már minden földrészen több nő veszti életét szív- és érrendszeri problémák miatt, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, AIDS és malária miatt együttesen.

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) már az ezredforduló előtt felhívta arra a figyelmet, hogy ez az évszázad a szív- és érbetegségek százada lesz. A WHF ezért azt javasolta, hogy 2000-től minden év szeptemberének utolsó vasárnapja legyen a szív világnapja. Ez a World Heart Day.

A nők egyre nagyobb érintettsége, a riasztó adatok, a hiányos kutatási ismeretek és klinikai vizsgálatok, a keringési betegségekhez kapcsolódó tévhitek miatt hívta életre 2004-ben az Amerikai Szív Szövetség azt a programot, amely ma már a Szív Világszövetség segítségével globális mozgalommá szélesedett és a „Go Red For Women” nevet kapta.  Ez a mozgalom mindannyiunkat arra kíván emlékeztetni, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők halálozásának első számú okát is a szív- és érbetegségek jelentik és a nők kockázata nagyobb.  Szimbóluma a piros női ruha. Jelszava: Ez nem piros ruha! Ez riadó!
A „Go Red For Women”-hez kapcsolódóan minden évben február első péntekén ünnepeljük a „Wear Red Day”-t. Ezen a napon viseljünk pirosat (táskát, sálat, ékszert stb.) ezzel is kifejezve szolidaritásunkat.

 

Magyarországon a Szív Világszövetség tagjaként a Magyar Kardiológusok Társasága illetve a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében indult útjára a hazai „Go Red For Women” azaz a Pirosban a Nőkért mozgalom.
Nagykövetei olyan népszerű és elismert hölgyek, mint például Für Anikó és Piros Ildikó színművésznők, dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos és világbajnok úszó, Sebestyén Márta énekesnő. Wolf Kati, Radics Gigi és Oroszlán Szonja pedig a Szív dalában énekelt arról, hogy milyen fontos az odafigyelés szívünkre.

A PaN szervezői azt szeretnék, hogy ez a mozgalom szétterjedjen az egész társadalomban. Ne kampány legyen, hanem beépüljön mindenki tudatába és folyamatosan érvényesüljön mindennapjainkban. A PaN mozgalom szervezői a jövőben is segíteni kívánnak mindenkinek abban, hogy a szívbetegségek befolyásolható kockázati tényezőit kiiktathassuk életünkből.

A Harc a Női Szívekért Alapítvány szintén oroszlánrészt vállal az itthoni ismeretterjesztésben. Célja, hogy csökkentse a nőket érintő szív- és érrendszeri megbetegedések számát megelőzéssel, korai diagnosztizálással és kezeléssel a változókor után.


Melyek a legfőbb kockázatok? Mik a szívroham jelei, tünetei? Mi a csendes vagy néma szívroham? Mit tudunk tenni a szívünk egészségéért? Nézzük meg részletesebben!

Általános, nőkre és férfiakra egyaránt jellemző rizikófaktorok:
 • cukorbetegség: a nőknél 4-6-szor magasabb a koszorúér-betegség kialakulásának a kockázata, míg a diabéteszes férfiak esetén a kockázat csak 2-3-szor nagyobb
 • magas vérnyomás
 • dohányzás: a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozás magasabb a dohányzó nők körében, mint a dohányzó férfiak között, még más kockázati tényezők figyelembevétele esetén is. Kimutatták, hogy a nők gyorsabban metabolizálják a nikotint a férfiaknál, különösen, ha fogamzásgátló tablettát szednek. A dohányzás és a fogamzásgátló tabletták szinergikus hatással vannak a kardiovaszkuláris betegségek kockázatára
 • inaktív életmód
 • magas koleszterinszint: a menopauzán túl a nők majdnem felében megnő a vérben található rossz koleszterin (LDL) szintje
 • túlsúly

Csak a nőkre jellemző egyedi rizikófaktorok:
 • stressz, depresszió
 • terhességi magas vérnyomás: a korábban terhességi magas vérnyomásban szenvedő nők számára megnövekszik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata életük későbbi szakaszában
 • menopauza, változókor: az ösztrogén az érrendszerre rendkívül pozitívan hat, hiszen az ér tágulékonyságát, a vér folyékonyságát segíti elő, és az ér alapgyulladását feltartóztatja.  Ez a bizonyos szintű hormonális védettség, amit a nők ösztrogén ellátottsága nyújt, a változás korával megszűnik. Az anyagcsere is változik és a vérzsír szintek emelkedése növeli az érelmeszesedés gyakoriságát. Az életkorral párhuzamosan nő a vérnyomás is, ami egyértelműen növeli a betegség kockázatát. Fontos hangsúlyozni, hogy a mesterséges hormonpótlás nem nyújt védelmet szív-és érrendszeri szempontból
A szívroham tünetei nőknél:
 • szédülés
 • hányinger, hányás
 • hideg, nyirkos verejtékezés
 • gyomortáji fájdalom
 • teltségérzés
 • erős illetve kisugárzó fájdalom az arc, állkapocs, váll, nyak, hát, karok területére
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • gyengeség, bágyadtság, indokolatlan kimerültség, fáradtságérzés
Csendes vagy néma szívroham:

a férfiaknál sokkal jellegzetesebb a nagyon erős, szorító mellkasi fájdalom, mint a nőknél. A klasszikus, általános, szívrohamra jellemző tünetek lehetnek enyhébbek vagy akár észrevétlenek. A csendes infarktus mindkét nemnél előfordul, de a nőket nagyobb arányban fenyegeti. Mindenképpen figyelnünk kell a fenti, nőkre jellemző tünetekre!

Egy friss norvég kutatás szerint azoknak, akiknek magasabb a fájdalomküszöbük, gyakrabban lesz észrevétlen, úgynevezett csendes szívinfarktusuk azokhoz képest, akik kevésbé tolerálják a fájdalmat. A kutatók a Journal of the American Heart Association című folyóiratban közölték vizsgálati eredményeiket, melyekben beszámoltak arról, hogy a fájdalomküszöböt hidegtűrési teszttel mérték, majd EKG vizsgálatot végeztek, és megnézték a résztvevők kórházi zárójelentéseit, hogy kiderítsék, volt-e a betegnek korábban észrevétlenül lezajló vagy érzékelhető tünetekkel járó szívinfarktusa. Kiderült, hogy azon nők között, akiknek a fájdalomküszöbe magasabb volt, gyakrabban zajlott le a múltban észrevétlen infarktus.

Mit tudunk tenni a szívünk egészségéért?

 • rendszeres, heti 5×30 perc testmozgás
 • dohányzás elhagyása
 • gyakori vérnyomás mérés
 • optimális testsúly elérése, a hasi zsír csökkentése
 • legalább félévente laborvizsgálatok, különös tekintettel a koleszterinszintre, vércukorra, trigliceridre
 • sófogyasztás csökkentése
 • helyes táplálkozás: teljes kiőrlésű élelmiszerek, gyümölcsök-és zöldségek, zsírszegény tejtermékek előnyben részesítése
 • tudatos stressz kezelés
 • elegendő, nyugodt alvás
 • panaszmentesség esetén is legalább évente egyszer menjünk el kardiológiai kontrollvizsgálatra

A jó hír az, hogy életmódunk megváltoztatásával már nagy lépést tehetünk a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, szívünk egészségének megőrzésében.

A témakörhöz kapcsolódó cikk kizárólag tájékoztató jellegű információkat tartalmaz és semmilyen körülmények között nem helyettesíti a szakorvossal történő előzetes konzultációt, illetve az orvosi szakvéleményt.

*KSH 2011

**********
források: mkardio.hu, egeszsegkalauz.hu, mayoclinic.org, pirosbananokert.hu, informed.hu, goredforwomen.org, http://new.noisziv.hu/
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet