Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRA 4 különleges európai kisváros, ahová érdemes ellátogatnunk

4 különleges európai kisváros, ahová érdemes ellátogatnunk

Női Szalon

Lauterbrunnen – Svájc idilli tájakkal felékesített „hangos kútja”

Svájc azon országok közé sorolható, melynek a gazdasága, ipara, szociális biztonsága és egészségügye, valamint a mezőgazdasága is magasan fejlett. Nem csak világviszonylatban kimagasló életszínvonala miatt kelti fel sokak érdeklődését, hanem földrajzi jellemzőinek köszönhetően is. Ennek a lenyűgöző közép-európai államnak majdhogynem kétharmadát hegységek borítják. Svájc egyik legnagyobb természetvédelmi területe: Lauterbrunnental, az Alpok magasba nyújtózkodó sziklafalai és hegycsúcsai között elterülő völgy sokak turisztikai bakancslistájára méltán felkerült. Mindez a legkevésbé sem meglepő, ha egy pillantást vetünk természet adta jellemvonásaira: színpompás alpesi tisztásaira, stílusos kisvendéglőire, több mint 70 vízesésére – köztük a leghíresebbre: a Staubbach-vízesésre. A völgy beszélőnevét – „Lauter Brunnen”, azaz „hangos kút” – éppen vízesésekben gazdag, csobogásuktól hangos mibenlétének köszönheti. Kiváló úticélnak bizonyul mindazok számára, akik előnyben részesítik a természetjárást, hegymászást. A lélegzetelállító, festői tájak többek képzeletvilágát megmozgatták, köztük például J. R. R. Tolkienét, a Gyűrűk Ura szerzőjét is. A különleges atmoszférájú települések, az idilli svájci vidékek (Mürren, Lauterbrunnen, Wengen, Gimmelwald stb.), emlékezetes túraútvonalak (Kleine Scheidegg –hágó, Sefinenfurgge-hágó), és a természetes környezetben kivitelezhető szabadtéri sportok minden idelátogató útját mesés-feledhetetlenné varázsolják.

 

Giethoorn – Hollandia Kis Velencéje, az „utak nélküli” kistelepülés

Hollandia fontos ipari központjai, fejlett ipari és mezőgazdasági szerepvállalása mellett a világlátó-világjárókat is számos figyelemre méltó, látogatnivaló hellyel megörvendezteti. Ezek között a települések között kiemelkedik az Overijssel tartományban található kis holland falu: Giethoorn is, melyet Amszterdamtól autóval indulva körülbelül másfél óra alatt közelíthetünk meg. A számos csatornával, tavacskával és több mint 180 híddal rendelkező kistelepülés zöme kizárólag gyalogosan vagy hajóval érhető el. Az elbűvölő, mesés hangulatot idéző nádtetős fogadók, a gyalogösvények, valamint a csatornaparton elterülő kávézók és éttermek természetes ékekként növelik a hangulatot és a látványt egyaránt. Az „utak nélküli” holland helységként elhíresült Giethoornban a beszámolók szerint vannak kisebb utak, sőt parkolóhelyek is az autók számára, mely helyek a csatornák mentén gyalogosan haladva, vagy kerékpárral járhatók be. Azonban a falu nagyobb része csak a vízen, hajókkal haladva fedezhető fel. Ezért nem véletlen, hogy „Hollandia Kis Velencéjének” is becézik ezt az utóbbi időkben egyre népszerűbb úticéllá formálódott települést. Az ideutazók szerint ebbe a bájos holland faluba a közutakon és tömegközlekedéssel is könnyű eljutni, ahol igénybe lehet venni akár a vezetett túrákat is. Ha viszont a privát, személyre szabott túra mellett voksolunk, javasolják például a következő megállókat is: Muiderslot, De Orchideeën Hoeve, Tulpenroute.

 

Gordes – a sziklába gyökerezett kőkunyhók földje

Franciaország egy sor turisztikai látványossággal büszkélkedő ország. Párizs és nevezetességei (pl. A Notre Dame-katedrális, a La Défence-negyedben található Grand Arche), a római korból származó Pont du Gard, a Rousillon természetvédelmi terület, a Provance-ban fellelhető levendulaföldek, az Avignon, a régi korokat idéző Mont St. Michele, vagy a Korzika-szigeteken megcsodálható Sziklaszirtek már sokak szívébe és emléktárába belopták magukat. Most azonban egy kis dombtetői falucskát emelünk ki ebből a francia természetes szépségrengetegből, mégpedig a Monts de Vaucluse (a Vaucluse-hegység) lábánál elterülő Gordes-t. Az ország egyik legfestőibb falvai közé rangsorolt helység nem csak a turistákat ejtette ámulatba, hanem a művészek leglátogatottabb úticéljává (egyesek otthonává) is lett. A jellegzetes, sziklába gyökerező kőépítmények (a borie-k), a szikla legtetejének templommal és kastéllyal való „megkoronázottsága”, az innen fürkészhető Luberon-dombok panorámája szinte egy elvarázsolt hely benyomását keltik a szemlélőkben. Aki idelátogat, annak mindenképpen érdemes felkeresnie a zöld völgyben „rejtőző” fenséges Senanque apátságot, melyben ma is laknak levendulaesszenciát készítő, méztermelő szerzetesek. A programok közül nem maradhatnak ki: a kedd délelőtti piacozás, a hegyi kerékpártúrázás, a kulturális és művészeti rendezvényeken való részvétel, a galérialátogatások, színházak, koncertek, operák sem. A gyalogos helyfeltérképezések közepette betérhetünk a kis butikokba, bájos kávézókba, vagy ellátogathatunk a híres levendulamezőkre.

 

Castle Combe – ahol már közel félévezrede nem épültek új házak

A délnyugat angliai Castle Combe sokak „ismeretlen ismerőseként” tartható számon, ha azt vesszük figyelembe, hogy jó néhány film helyszíneként (pl. az eredeti Dr. Dolittle, vagy a legutóbbi A farkasember c. filmekben) már találkozhattunk ezzel a különleges, mézszínű kőházakkal rendelkező, romantikus angol falucskával. Idelátogatásunk során elbűvölő hagyományos angol teaházakkal, különleges múltidéző műemlékekkel, színpompás növényvilággal találkozhatunk. A falu egyik különlegessége az, hogy a 17. század óta egyáltalán nem építettek új házakat. Sétáink során érdemes ellátogatnunk a St Andrew’s Church (Szent András-templom) környékére és megtekinteni az itt található középkori műemléket, ám ne feledkezzünk meg a szigetország egyik legrégebben működő órájáról sem. Filmrajongóként ellátogathatunk az 1967-es filmből ismeretes Dr. Dolittle-házba. Ám a történelem szerelmesei és az ínyencfalatok kedvelői sem maradnak élmények nélkül, akik a helyi csemegék (sütemények, lekvárok stb.) közül válogathatnak kedvükre. A falu szívén áthömpölygő Bybrook-folyó, ahol sem utcai lámpák, sem tévé-antennák nem találhatók különleges atmoszférát kölcsönöznek az „Anglia legszebb faluja” címet elnyert településnek. A középkor itt nem sötét oldalával rukkolt elő, hiszen ekkor épült fel a falu ma is látható nagy része, ugyanakkor a helyi ruhaiparnak köszönhetően hosszú ideig virágzott a gazdasága is.

Gy. Linda
**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

Neked ajánlott >
5 csodálatos, mesébe illő európai kastély
Neked ajánlott >
Három oroszlánszívű felfedezőnő a nagyvilágból

ez is érdekelhet