Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek 10 idézet és 10 érdekesség – Kedvencünk, Diane Keaton

10 idézet és 10 érdekesség – Kedvencünk, Diane Keaton

Női Szalon

Utálja a parfümök illatát és rajong a fényképezésért. Dolgozott bárénekesként, de ingatlanügynökként is. 1968-ban a „Hair” című rock musicalben ő alakíthatta volna az arisztokrata származású Sheila-t, ám amikor kiderült, hogy az első felvonás végén meztelenre kellene vetkőznie, visszautasította ezt a szerepet.

A 20-as éveiben olyan súlyos bulimiától szenvedett, amely a fogait is szinte teljesen tönkre tette, és bár sohasem volt igazán elégedett a külsejével, mégsem feküdt soha kés alá csak azért, hogy plasztikai műtéttel tegyék csinosabbá a testét.

Humoros, szókimondó, imádja az életet, de soha nem érezte szükségét annak, hogy életét egy férfi sorsához kösse és a mai napig nem is ment férjhez.

A fent leírtakkal egy világhírű amerikai színésznőt lehetne igen röviden, de talán annál sokatmondóbban jellemezni, aki nem más, mint Diane Keaton.

Egy csomó időt töltöttem el azzal, hogy védelmezzem magam. Úgy értem, rengeteg rendkívüli emberrel találkoztam az évek alatt – és csak azt kívánom, bárcsak képes lettem volna jobban megnyílni előttük.

Diane Keaton Kaliforniában Diane Hall néven látta meg a napvilágot. Édesanyja, Dorothy Deane Keaton, háziasszony és amatőr fotós volt, édesapja, John Newton Ignatius “Jack” pedig ingatlanügynökként és építőmérnökként tevékenykedett. A családban négyen voltak testvérek, köztük Diane volt a legidősebb.

Túl sok idő ment el az életemből a várakozással, hogy észrevegyenek. Reménykedve, hogy végre meglátnak és felkapnak. Amikor ráébredsz, hogy többé már nem is fognak rád így tekinteni, akkor újabb dolgok történnek, és onnantól a boldogulásod ezektől kezd el függeni.

Diane színészkarrierje kezdetén kénytelen volt megváltoztatni a vezetéknevét, mivel akkoriban már szerepelt a Diane Hall név az Amerikai Színészek Szövetségének hivatalos listáján. A másik Diane Hall meglehetősen rövid színészkarriert tudhat magáénak. Mindössze egyetlen szerep fémjelzi a filmvilághoz köthető munkásságát, a „Tíz parancsolat” című bibliai eposzban nyújtott alakítása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Diane Keaton (@diane_keaton) által megosztott bejegyzés

Így történt, hogy az általunk megismert és számtalan filmben, fergetegesen játszó Diane felvette édesanyja vezetéknevét, és Diane Keaton néven írta be magát örökre a filmipar történelmébe.

A szabadság érzése valami olyan, ami boldogan jön el a korral és az élettapasztalattal.

A Diane Keaton rajongók biztosan tudják, hogy a színésznő híres pályafutásának egyik legkiemelkedőbb alakítását az 1977-ben bemutatott „Annie Hall” című filmben láthattuk, amelyet volt barátja, Woody Allen rendezett.

Az viszont talán kevesek számára közismert, hogy a család és a barátok igen gyakran szólították Diane-t a becenevén, ami nem volt mást, mint „Annie”. Woody Allen pedig ezt a becenevet kapcsolta hozzá Diane eredeti vezetéknevéhez és így alkotta meg főszereplőjét és egyben a film címét is.

Az anyám igazi társam volt minden dologba, amibe belekezdtem. Igazából ő volt az álmaim nagy megvalósítója.

Keaton több interjúban is mesélt gyerekkoráról és a szülei egymáshoz való viszonyáról. Édesapja szerető férj és családfő volt. Diane – magától értetődő módon – nagyon szerette őt is, de mindig úgy emlékezett vissza rá, mint aki folyton csak dolgozott. Az édesanyja viszont állandó támaszt jelentett számára. Minden helyzetben mellette állt, hogy támogassa és segíthessen neki, ha éppen arra volt szüksége.

Nem gondolom, hogy az életem bármennyire is kevesebb lenne azért, mert nem vagyok férjnél. Ez a vénlány mítosz csak egy süket duma.

Diane 9 éves volt, amikor édesanyja első helyezést ért el a „Mrs. Amerika” versenyen, amelyre a legcsodálatosabb háziasszony cím elnyeréséért nevezhettek be a családanyák. Ahogyan édesanyja a színpadon állt és fejére helyezték a koronát, Diane azonnal eldöntötte, hogy neki is a színpadon a helye. Annak viszont akkor még nem volt tudatában, hogy mindezt előadóművészként fogja majd elérni és megvalósítani.

Édesanyja részéről ez volt az első és az utolsó olyan lépés, amelyet az önmegvalósítás felé vezető úton megtett. Többé nem próbált ki semmiféle új dolgot. A legjobb édesanya volt, aki a saját álmait háttérbe szorítva, a családot választotta. Diane Keaton saját bevallása szerint, édesanyja önfeláldozó élete láttán határozott úgy, hogy soha sem fog férjhez menni, mert nem akarta feladni a függetlenségét.

A kapcsolatok kemények. Szerencsés vagy, ha találsz valakit.

Bár Diane Keaton valóban sohasem ment férjhez, számos nagy horderejű románcot folytatott A-listás színészekkel és hírességekkel. Szó esett már Woody Allen-ről, de köztük volt Warren Beatty Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer, forgatókönyvíró is. 1971-ben a „Keresztapa” című film forgatása során habarodott bele Al Pacino-ba, akinek „elveszettnek tűnő árvagyerek tekintete” teljesen magával ragadta.

A „Minden végzet nehéz” (Something’s Gotta Give – 2003.) című romantikus vígjáték forgatását követően hírbe hozták Jack Nicholson-nal is, de Keaton többször hangoztatta, hogy a „kamerán kívül semmi más” nem volt köztük. A film bemutatását követően Keanu Reeves-hez fűződő kapcsolata is képbe került az interjúk során, azonban ezt a szerelmi viszonyt mindketten cáfolták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Diane Keaton (@diane_keaton) által megosztott bejegyzés

A volt pasim, Warren Beatty, mondta mindig, hogy én egy későn érő típus vagyok. Igaza volt. 50 évembe telt, hogy rátaláljak az anyaságra és a feltétel nélküli szeretetre.

Keaton-nak nincsenek saját gyermekei, mégis boldog édesanyjának mondhatja magát. Lányát, Dexter-t, aki 1995-ben született, alig 1 évesen, fiát, Duke-ot pedig a születése után néhány hónappal, 2001-ben fogadta örökbe.

Az élet engem teljesen lenyűgöz, és komolyan vigyázni akarok rá.

Diane Keaton vonzódása a magas nyakú pulóverekhez, a sálakhoz és a kalapokhoz nem pusztán divathóbort. Ez a rá jellemző stílus célvezérelt és gyakorlatias is egyben, amely elsősorban a bőrrák elleni védekezést szolgálja.

Családjában ez a fajta betegség több ízben felütötte a fejét. Keaton-nál legelső alkalommal 21 éves korában diagnosztizáltak bőrrákot, majd évekkel később ugyancsak át kellett esnie egy kisebb beavatkozáson.

Milyen igaz, hogy teljesen eltűnsz a bolygóról, ha egy középkorú nő vagy, de ez néhány előnnyel is jár.

A „Minden végzet nehéz” című filmben Keaton kendőzetlenül tárja fel előttünk a fent említett előnyök egyikét. És ez a lehetőség egy 45 év feletti nő számára nem más, mint hogy egy nem kívánt terhesség ellen önfeledten védekezhet klimaxszal is.

Sohasem értettem azt a gondolatot, hogy az embernek le kell eresztenie, ahogy öregszik. A lelassulás egyáltalán nem olyan dolog, ami jellemző lenne rám. A cél az, hogy jóban és rosszban ugyanúgy folytasd az egészet.

Diane Keaton már több mint 50 éve igazi, vérbeli színésznő. Az extravagancia nem csak az öltözködésében, de az életstílusában is nyomon követhető, hiszen örökbefogadott gyermekeit is olyan idős korában vállalta, amikor a nők már inkább az unokájuk érkezését várják.

Jelenleg 76 éves és tervei között több dolog szerepel, mint eddig bármikor.

Magyarországon két életrajzi ihletésű könyve jelent meg, az „Elég volt a bújócskából” (2014) és a „Játszd újra, Diane” (2012).

 

Neked ajánlott >
10 kedvenc film - 10 kedvenc filmzene
Neked ajánlott >
20 humoros idézet az öregedésről

**********
források: kiemelt kép/Canva   és itt, itt, itt és innen
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet