Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ 3 japán fogalom a tartalmasabb életért

3 japán fogalom a tartalmasabb életért

Női Szalon

Okinawa a világ azon kevés helyeinek egyike, ahol ismerik a hosszú élet titkát. Ez a japán sziget az öt kék zóna egyike, vagyis egy olyan régió, ahol az emberek a legegészségesebbek, és a legtovább élnek.

A japán filozófiában gyökerező lenyűgöző életszemlélet egyes elemeinek átvételével sokat javíthatunk életminőségünkön. Tulajdonképpen ezek közül már jó néhány széles körben ismert itt, a Nyugaton. Életkorunk előrehaladtával micsoda öröm megismerni olyan új eszméket, amelyeket a saját életünkben alkalmazva azt tovább gazdagíthatjuk, és javíthatunk jóllétünkön.

Akkor most nézzük ezt a három fogalmat.

Kintsugi: az arannyal javítás művészete

A kin aranyat jelent, a tsugi az összeilleszt igének feleltethető meg. Japánban a törött kerámia- és porcelánedényeket aranyporral elkevert lakk ragasztóanyaggal reparálják meg, tehát a törést és a javítást nem elrejteni igyekeznek, hanem éppen ellenkezőleg, a törésvonalakat, vagyis a tökéletlenségben rejlő szépséget inkább kiemelni. Ezzel új minőséget, új életet adnak a törött tárgynak, így az új, megjavított tárgy történetéhez hozzátartoznak a törések is.

Ez az életfelfogás az ellenálló képesség, valamint az életben a veszteségekkel és csapásokkal való megbirkózás fontosságára tanít minket. Ha valamilyen fájdalom vagy trauma ér minket, akkor nem csak egyszerűen eldobjuk magunktól az életet, és kiszállunk, ehelyett inkább újraépítjük az életünket, a veszteségtől és a fájdalomtól megerősödve, és persze kell némi idő a gyógyulásra, de idővel a fájdalom mellett az öröm is helyet talál magának.

Életkorunk előrehaladtával az elkövetett hibáink, vétkeink, a később megbánt kimondott szavak és tettek, sebeink, veszteségeink és a fájdalmas emlékeink száma egyre csak gyarapszik, és ezeket nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Ugyanakkor mindebben szépség is rejlik, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy megannyi megpróbáltatás viharát éltük át, és azokból mindig felálltunk, remélhetőleg megerősödve és jobb emberré válva. Ha mégsem, akkor még mindig előttünk áll a lehetőség, hogy elfogadjuk saját törékenységünket, és abból tanulva, azt felhasználva jobb életet építsünk magunknak.

Ezek ugyanúgy a részünket képezik; az életünk szövete is tele van elszakadt szálakkal, és ez így teszi ki az egészet. Kötelességünk, hogy életünk szövetét, ahogy annak szakadásait is, a lehető legszínesebbé tegyük.

Ikigai: az élet értelme

Az iki jelentése élet, a gai pedig annyit tesz, hogy értéke, értelme. A nyugati kultúrában is nagy népszerűségre tett már szert ez az életszemlélet. Alapvetően az életcélunk, a létünk értelme értendő alatta. A célunk természetesen más és más a különböző életszakaszainkban, mivel a sorsfordító időszakok nagy változásokat hoznak magukkal, legyenek azok a mindenki életében eljövő fordulópontok vagy válságos és fájdalmas megpróbáltatások.

Mi a célunk itt? Mi az életünk értelme? Miért kelünk ki az ágyból reggelente? A nehéz időkben mi bír rá minket arra, hogy kikecmeregjünk az ágyból, és egyik lábunkat a másik után tegyük? Ha megtaláljuk a célunkat, legyen az akár egy konkrét dologra irányuló apró cél, akkor sokkal könnyebben boldogulunk.

A céltudatosság nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy tartalmas és jó életet éljünk. Ha nem tévesztjük szem elől azt, ami fontos a számunkra, ami igazán számít, amit nagyra értékelünk, amiben megelégedést találunk, és amit jelentőségteljesnek gondolunk, akkor sokat teszünk az életminőségünk és az általános egészségi állapotunk javítása érdekében. Nyugodtabbak és elkötelezettebbek leszünk, örömöt és békét találunk az életünkben, és a lista még hosszan folytatható.

Shinrin Yoku: erdőfürdő

A shinrin erdőt, a yoku pedig fürdőt jelent, vagyis az erdő adta gyönyörökben való elmerülést értik alatta. Semmi különösebbet nem kell tennünk, csak egyszerűen kivonulni a természetbe, és átadni magunkat minden érzékszervünkkel a természetnek, teljesen belemerülni anélkül, hogy közben bármi más elvonná a figyelmünket.

Mind tudjuk, hogy milyen megnyugtató érzéssel tölt el bennünket a kertben, a parkban vagy valamilyen víz melletti időtöltés, hiszen a természet visszaadja lelki békénket, gyógyító hatással van ránk, és feltölt minket. A természet csodálatos nagysága arra indít minket, hogy önmagunkon túllépve egy tágabb nézőpontból tekintsünk a világra.

Ez a természetalapú terápia egy olyan formája, amely bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet (egy stresszhormon), hangulatjavító hatása van (így depresszió esetén is jótékony hatású), és összeségében jót tesz az egészségünknek és jóllétünknek is.

Az erdőben való kóborlás és a hatalmas fák közötti időtöltés olyan ajándék, amelyet mind megérdemlünk. Ez a szépség a természet ajándéka számunkra. Az élet számos kihívás és nehézség elé állít minket, de ez a természetalapú terápia gyógyító balzsamként hat a lelkünknek.

Neked ajánlott >
Átúszni a La Manche csatornát 60 év felett? A Csodálatos Sellők megtették ezt!
Neked ajánlott >
Könyvajánló: A hosszú élet titkai - Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

***********
forrás: sixtyandme/Harriett Cabelly, képek forrása: canva.com
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet