Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ A Te gyermeked is szenved a matektól?

A Te gyermeked is szenved a matektól?

Női Szalon

Pedig ő is céltudatos középiskolás, aki jobb jegyet akar matekból, és egyetemre menne továbbtanulni.
Szeretnéd, ha a gyermeked is magabiztosan oldana meg matekfeladatot? Jó lenne, ha nem lenne állandó feszültség otthon a matekjegyek, a továbbtanulás miatt? Tudom sok időt elvesz a suli, ezért nagyon fontos, hogy a saját időbeosztása szerint tudjon tanulni, rendszerezett, az aktuális követelményeknek megfelelő tananyagból. Csak annyi időt töltsön a matektanulással, amire szüksége van ahhoz, hogy a lehető legjobb érettségit, dolgozatot írja. Tudom azt is, hogy az órai magyarázat nehezen érthető, sok minden akadályozza a megértést, a befogadást (a többi osztálytárs viselkedése, a nem megfelelő légkör, a nagy meleg, télen a hideg, a sok elmaradt óra, nem megfelelő összhang a tanárral).

Hogyan tudsz neki mégis segíteni?

Megpróbálhatod neki elmagyarázni az órai anyagot. Ez sajnos neked sem könnyű, mert már régen elfelejtetted a gimis matekot, és neki sem könnyű leülni melléd tanulni. De ha sikerül is, hogyan fogja begyakorolni? Tudsz neki feladatokat is adni? Ki is javítod? Meg tudja nézni a feladat levezetését?
Az osztálytársával is gyakorolhatnak, csak arra figyeljetek, hogy ha nem tudják kipótolni egymás hiányosságait, akkor ugyan kellemesen eltöltik az időt, de nem igazán eredményesen.
Netes videókat ajánlhatsz neki. Ezek segítségével sikeresen megértheti a tananyagot, de a feladatok saját megoldását ez sem igazán segíti. (Azt érdemes tudni, hogy amit csak lát és hall, abból általában 50 %-ot jegyez meg.) Mivel a matek gyakorlati tantárgy, nem elég megérteni az elméletet, ismeretlen feladatokat kell tudni megoldania önállóan. Ráadásul nem rendszerben felépített módon kapja meg így a tananyagot, és a kereséssel is sok idő eltelhet. Ha szerencsésen megtalálja azt a videót, amire éppen szüksége van, akkor is kérdéses, hogy találja meg a ráépülő következő anyagot.


Az ingyenes módszerek mellett lehet komolyabb segítséget is igénybe venni.
Egyik leggyakoribb mód a magánóra. Nem könnyű szabad, tapasztalattal, gyakorlattal és végzettséggel rendelkező tanárt találni, és nem is olcsó. Itt arra kell figyelni, hogy ne csak az összhang legyen meg a diák és a tanár között. El kell tudni dönteni, hogy ki a legmegfelelőbb. Tudja megfelelően motiválni a gyermekedet? Megvan a kölcsönös tisztelet hogy eredményes legyen a közös munka? A felkészítő tanárnak van rálátása a tantervekre, tanmenetekre? Tudja, hogy mire építhet? Mi volt az előző tanév követelménye? Mik az érettségi követelmények? (Ezek most változtak, sajnos azoknak, akik az elmúlt években a régi követelmény szerint tanultak, most sok mindent pótolniuk kell.) Csak a házi feladatot magyarázza el, vagy oldja meg, a gyerek helyett? Megtalálja a hiányosságokat? Tudja pótolni? Tud gyakorló feladatokat adni?

Ennél olcsóbb módszer, ha előfizettek egy tanfolyamra, aminek hatalmas előnye, hogy a saját időbeosztása szerint haladhat (ha e-learning és nem csoportos óra), így rendszerezett tananyaghoz férhet hozzá. A videók többször megnézhetők, amik segítik a megértést. Ha emellett még önálló gyakorlásra feladatokat is kap, akkor az nagyban segíti az érettségin, és a dolgozatokban szükséges feladatmegoldásának gyakorlását. Persze, az is nagyon fontos, hogy visszajelzést kapjon a feladatok megoldásáról, mert ebből tud igazán tanulni. Ez az, ami ritkán van benne a tanfolyamban, pedig, ha rosszul oldja meg a feladatot, és rosszul rögzül, azt már nehéz javítani.

Interaktív tanulás

A magánóra és a tanfolyam kombója az interaktív tanulás: https://gomatek.hu/matek-tanfolyam/
Az interaktív videók elején a tanári magyarázat segítségével és a tanári mintapélda megoldása után, könnyebben megértheti a diák a tananyagot, hasonlóan mint egy videós tanfolyamon. Az ezt követő feladatokat (ha nehezebb, akkor részkérdésekre bontva) külön lapon célszerű megoldani, majd a videóban felugró ablakba beírni a helyes választ. A helyes megoldás megadása után azonnal pozitív visszajelzést küld a rendszer a tanulónak, ezzel is további motivációt kap, és az önbizalma is folyamatosan nő. Az interaktív tananyagokban azonnal és automatikusan történik a feladatok megoldásának a kijavítása. Ezek után pedig a videók folytatásában a részletesen levezetett feladatmegoldás is megtekinthető. Ez fejleszti igazán a matematikai kompetenciákat, és így biztosan nem tanulja meg rosszul a feladatok megoldásának menetét. Önállóan dolgozik a diák, de mégis tanári segítség és rendszeres támogatás, visszajelzés mellett.
A videókon kívül interaktív tesztek megoldásával önállóan tud feladatokat megoldani, de levezetett részletes megoldást is azonnal megkapja a feladat megoldása után.

Mostanában sok családban fejtörést okoz, hogyan lehetne biztosítani a gyereknek a legmegfelelőbb oktatást. Remélem ezzel az írásommal egy kicsit tudtam segíteni.

Nagy Éva
középiskolai matematika tanár, a GOMATEK alapítója

**********
Reklámnak minősülő, de nem szponzorált tartalom
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

ez is érdekelhet