Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAKönyvajánló Könyvajánló: Most tiéd a konyha! Vegetáriánus, vegán szakácskönyv belevaló fiataloknak

Könyvajánló: Most tiéd a konyha! Vegetáriánus, vegán szakácskönyv belevaló fiataloknak

Női Szalon

Dankóné Reisinger Magdi a Vegasziget weboldal és márka alapítója már gyermekkorában szeretett a konyhában tüsténkedni. 12 éves volt, amikor először lepte meg családját egy finom, húsmentes ebéddel, amellyel nagy sikert aratott szerettei körében. Ettől kezdve a főzés lett az egyik kedvenc elfoglaltsága, és ez a „szerelem” azóta is töretlenül tart.

…a főzés kikapcsol valamiből, és bekapcsol „egy másik világba”, önbizalmat ad, növeli a kreativitásodat. Egy teljesen új világ nyílik meg előtted, ha kötényt és fakanalat ragadsz.

Magdi már gyerekkorától kezdve nem különösebben kedvelte a húst. A későbbiekben pedig fokozatosan el is hagyta étkezéseiből az összes állati eredetű terméket, és tudatosan a teljes értékű növényi alapú táplálkozás mellett döntött.

Azt vettem észre, ha így táplálkozom, több az energiám, ezáltal többet tudok adni másoknak is – magamból. Sőt, úgy tűnik, ha helyesen táplálom a testem, akkor türelmesebb vagyok, jobban tudok koncentrálni is.

Magdi ezt az útját, a vegetáriánus étrendről a vegán életmódra való áttérését, a 2011-ben általa alapított Magdireceptek gasztroblogon örökítette meg.

 

E blogon, 2015 májusában, Magdi egy szívszorító, megrázó posztban számolt be egy sokkoló orvosi diagnózisról.

34 évesen, boldog feleségként és családanyaként ért sokkolóan, de talán nem teljesen váratlanul a diagnózis: születésemkor fertőzött vért kaptam, így egy, kezelés nélkül könnyen halálos betegséggé váló kórt, a hepatitis C-t „rejtegetem” magamban. Ráadásul „alattomos” betegségem – az eltelt sok-sok évnek köszönhetően – eléggé előrehaladott stádiumban került a közelmúltban felfedezésre. 4 fokozatból a 3. végén jártam, amikor idén februárban villámcsapásként ért a diagnózis.

 

A súlyos betegség diagnózisa nem volt váratlan, hiszen a különböző erősségű tünetek már gyerekkorától végigkísérték életét, de hiába volt a sok kivizsgálás, egyik sem vezetett eredményre, egészen 7 évvel ezelőttig.
A hosszú évek alatt folyamatosan fennálló fertőzés miatt mája olyan kritikus állapotban volt, hogy a gyógyulás, és sajnos a túlélés esélye is kétségessé vált. Egy ilyen lesújtó hír után ki az, akin nem lenne úrrá a kétségbeesés? Így volt ezzel Magdi is, de a kezdeti sokk után tudta, mindent meg kell tennie a gyógyulásáért.
Meg kell gyógyulnom. Vajon ha ez előbb kiderül, férjem engem választ? És belevágunk-e életünk legnagyobb feladatába, a gyermeknevelésbe? – ilyesmi gondolatok cikáztak végig az agyamon. Mindezek Fannusunkra mosolyogva, de könnyeket hullajtva törtek elő belőlem. Egyfelől megrendített a valóság, másfelől megkönnyebbülés is volt, hiszen sok minden kitisztult.

A diagnózis után pár nappal férjével felkerestek egy szakorvost a debreceni Klinikán.  Ott tudták meg, hogy ez az orvos, egy országos gyógyszerkísérletbe keresett négy – előrehaladott állapotban lévő – Hepatitis C-s beteget. Éppen egy hely volt még a kísérletben…Magdi lett a negyedik szerencsés kiválasztott, és a féléves, megterhelő, mellékhatásoktól sem mentes kezelésnek hála meggyógyult.

 

A betegsége, a teljes gyógyuláshoz vezető életmódváltása, tapasztalásai arra inspirálták, hogy minél több embernek segítsen, minél több emberhez juttassa el mindazt az információt, ismeretet, amelynek ő, a vegán és vegetáriánus életmóddal kapcsolatban birtokában van.

Így lett mára, az elmúlt évek során kedvtelésből íródott nagy olvasottságú gasztroblogból a népszerű Vegasziget oldal és brand, ahol nemcsak megannyi ínycsiklandó recept közül választhatod ki a neked tetszőt, hanem például főzőtanfolyamokon is részt vehetsz vagy házi, tartósítószermentes kézműves termékeket valamint könyveket is vásárolhatsz.

Magdi az elmúlt években több szakácskönyvet írt és adott ki. Társszerző volt egy 4 kötetet felvonultató vegán szakácskönyv sorozatban, majd kiadásra került a 6-12 éves gyerekeknek szóló receptkönyve „A főzés gyerekjáték” valamint a 23 zöldséget bemutató „Kalandozások Zöldségországban” című mesekönyve.

 

Nem olyan régen jelent meg a kamaszoknak szóló: Most tiéd a konyha! Vegetáriánus, vegán szakácskönyv belevaló fiataloknak című könyve.

A 120 oldalas, 40 darab gyönyörűen fotózott, különböző nehézségű, változatos receptet, számtalan praktikus tippet, és az ételek egyes alapanyagaihoz köthető fontos, figyelemre méltó tudnivalót tartalmazó szakácskönyv kitűnő ajándék lehet a főzéssel most ismerkedő nagyobb gyerekeknek.

A könyv célja, hogy értelmes elfoglaltságot nyújtson a gyermekeknek, és ezáltal is egyben tartsa a családokat.

A precízen, egyszerűen, érthetően megírt vegán és vegetáriánus receptek nagy segítségére vannak a fiatal, kezdő, hobbi „séfeknek”, ennek köszönhetően akár egyedül is belevághatnak egyik-másik étel elkészítésébe.
Természetesen igazán remek időtöltés, az összetartozás élményét erősítő lehet az is, ha a családjukkal vagy a barátaikkal közösen fognak bele a sütés-főzésbe.
A gyűjteményben található pompás receptek olyan változatosak, hogy még a legválogatósabb kamaszok is könnyedén találnak a fogukra valót.

Egy kis ízelítő a tartalomból:

Induljon jól a reggel! – Reggeliötletek

Nyomás, vár a suli! – Tízóraitippek

Nagykanállal dől a lé – Levesek minden alkalomra

Amikor fő az étel – Tartalmas főételek

Ne legyünk fasírtban – Fasírtok vegetáriánusoknak

Kenyérre lehet kenni – Pástétomkóstoló

Nem csak nyulaknak – Megunhatatlan saláták

Süssünk ki valamit! – Sósan és édesen

Valami roppanósat? – Egészséges snackek

Erre inni kell! – Tényleg üdítő italok

A „Most a tiéd a konyha” című könyv kitűnő alternatívákat mutat azoknak a vegán vagy vegetáriánus életmód iránt érdeklődő fiataloknak, akik szeretnék étkezésüket megreformálni, egészségesebben enni vagy éppen a környezetük megóvása, az állatok szeretete vezérli őket.

A könyvet itt tudod megvásárolni valamint böngészhetsz a különféle, finom növényi alapú receptek között is: Vegasziget.

 

Neked ajánlott >
Könyvajánló: A hosszú élet titkai - Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek
Neked ajánlott >
Jon Bon Jovi, a híres rocksztár, de nemcsak ezért kedveljük!

**********
Források:  Vegasziget FacebookVegasziget
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet