Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRA 5 csodálatos, mesébe illő európai kastély

5 csodálatos, mesébe illő európai kastély

Női Szalon

Szeretnél visszarepülni az időben, és ott sétálgatni, ahol királyok és királynők andalogtak, nemesek báloztak és lovagok igyekeztek elnyerni szívük hölgyének kegyeit?

Mutatunk 5 mesébe illő európai kastélyt, amely garantáltan magával ragad!

Lassan megjön a kedved az utazgatáshoz, vagy adottak lesznek a körülmények ahhoz, hogy útra kelj? Ha imádod a kastélyokat, és a történelmet, de elkerülnéd az olyan turisztikailag divatos helyeket, mint amilyen a németországi Neuschwanstein vagy az angliai Windsor, akkor mutatunk néhány kevésbé felkapott, de festői környezetben található európai kastélyt, ami minden megtett kilométert megér!

1. Vajdahunyadi vár

Vajdahunyadi vár – forrás: Wikipédia

A romániai Vajdahunyadon található várat Mikszáth Kálmán „a várak királyának” nevezte. Nem is csoda, hiszen elég, ha egy pillantást vetsz a vár tiszteletet parancsoló, erődítményszerű külsejére, mégis kecsesen az ég felé nyújtózkodó tornyaira. Még 1446-ban alakították ki, amikor Hunyadi János megrendelésére megkezdődött az építkezés, aki az I. Károly által épített korábbi várat akarta átalakítani. A kastélyt eredetileg Hunyadi János apjának, Vajknak adta Zsigmond magyar király. Az alsó szintjén található a lovagterem, a felső szinten található az ún. Országház, amelynek elnevezése arra utal, hogy Hunyadi kormányzósága idején itt zajlottak le a jelentősebb tárgyalások.

2. Hohenwerfen vár

Az Ausztriában található Hohenwerfen hatalmas kastélya több mint 900 éve magasodik a Salzachtal-völgy feletti 155 méter magas sziklatetőn. Az Alpok Tennen hegyvonulatai festői hátteret kölcsönöznek az erődnek, ami ködös időben olyan, mintha egy másik világ birodalma lenne. A 11. században építették, Gebhard salzburgi érsek megrendelésére a környék védelmére. Az évszázadok során számtalan támadást és ostromot láttak a falai, ahogy számos uralkodót is. Napjainkban kiterjedt fegyvergyűjteménnyel, interaktív fegyverkiállítással, madarász bemutatókkal és különböző izgalmas programokkal várják a kalandra vágyókat.

3. Hohenzollern-kastély

A németországi Hohenzollern-várra vonatkozó első utalás 1061-ből származik. Az eredeti kastély pontos mérete és külseje nem ismert, de feltehetően egy hatalmas és művészi komplexum lehetett. A korabeli források „Svábország összes kastélyának koronájának” és „Németország legerősebb házának” nevezték. Sajnos az eredeti kastély 1423-ban teljesen elpusztult egy tízhónapos ostromban, de néhány évvel később újraépítették, és azóta még méltóságteljesebben pöffeszkedik 855 méter magasan az erődítmény, mely karcsú tornyaival kalandra hívogatja a látogatókat, akik talán még az utolsó porosz koronaherceg, Vilmos és felesége, Cecília koronahercegnő szellemét is megpillanthatják, akik itt nyugszanak.

4. Chambord-i kastély

Ahogy Anglia, és Németország, úgy Franciaország is messze földön híres a fenséges kastélyairól. Épp ilyen gyöngyszem a reneszánsz stílusjegyeket magán viselő, a sologne-vidéken található Chambord-i kastély, ami a Loire menti kastélyok közül a legnagyobb. A hagyományos középkori francia kastély lágyan terpeszkedik a folyópart mentén, és az ember szinte hallani véli a letűnt korok fényűző mulatságait. Építését I. Ferenc király rendelte el, aki általában csak néhány hetet töltött ebben a pazar ékszerdobozban, ami 1981 óta a Loire-völgy többi építészeti emlékével az UNESCO Világörökség része.

5. Ravadinovo kastély

Ravadinovo kastély – forrás: circlephoto

Ha feldobnád valamivel a tengerparti üdülésedet Bulgáriában, akkor látogasd meg a Ravadinovo falucskájában található, mindössze 20 éves építményt, a ’balkáni Disney kastélyt’. A varázslatos vár a tehetséges építész és álmodozó, Georgi Tumpalov elméjéből pattant ki, aki úgy döntött: valóra váltja gyermekkori álmát, és egy olyan kastélyt épít, amely nem csak a mesékben létezik. Éjjel-nappal dolgozott családjával és szomszédjaival, hogy megépítse ezt az építészeti remekművet. Végül sikerült is életre keltenie egy tündérmese helyszínét a tenger közelében, és ettől olyan egyedülálló jelenség. A kapuhoz vezető utat virágmotívumok díszítik, és amint belépsz a kastély kertjébe, az összes addigi problémád megszűnik egy csapásra, és csak a szépség és a béke marad!

Wadolowski-Balogh Orsolya

Neked ajánlott >
Egy kalandokkal teli, felejthetetlen közös utazás
Neked ajánlott >
'Myttin da!" - így köszönj, ha Cornwallban jársz

**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest

ez is érdekelhet