Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRA ‘Myttin da!” – így köszönj, ha Cornwallban jársz

‘Myttin da!” – így köszönj, ha Cornwallban jársz

Női Szalon

Anglia messzi délnyugati területén létezik egy külön kis világ…

A sziklás félszigeten elterülő Cornwall, egy lenyűgöző vidék. A kelta kultúrát, a csempészekről szóló történeteket és a bányászat örökségét elegyítő, ütős koktél. Durván barázdált, markáns földfelszíne teszi oly közkedveltté az angliai nyaralásra vágyók körében. A Golf-áramlat meleg, szubtrópusi időjárást hoz Cornwallba, amely a virágok és növények csodálatos édenkertjévé varázsolja a vidéket. Csodálhatjuk ámulatba ejtő tájait, élvezhetjük fenséges tengerpartjait vagy figyelhetjük a vad pónik vágtáját Dartmoor hatalmas kiterjedésű pusztáin.

’Myttin da! – Dydh da!’ , azaz így köszönj reggel és napközben, ha Cornwallban jársz

Annak ellenére, hogy Cornwall, félmillió lakosával, csupán egy, Anglia számos megyéi között, a tősgyökeres helyiek elsősorban mégis cornwallinak, jobban mondva korninak tartják magukat, és csak másodsorban angolnak. Ennek az ősi kelta gyökerekkel rendelkező településnek a lakói közül jó néhányan ma is, évszázadok óta virágzó, cornwalli nyelvüket (korniul: Kernewek) beszélik.

Saját nyelvhez saját zászló

A helyiek imádják saját zászlójukat, amely fekete színű, egy fehér kereszttel a közepén. Néhányan büszkén lobogtatják a kertjükben felállított zászlórúd tetején vagy éppen felragasztják az autójukra a korni zászlót ábrázoló matricát.
A korni emberek függetlenségét hirdető szimbólum, Cornwall védőszentjének és az ónbányászok patrónusának, az 5. században élt, ír származású apátnak, Szent Pirannak zászlajaként ismert.

Ínyenc batyu – Cornwall-módra

Amikor még a helyi bányászat fénykorát élte, százszámra működtek ónbányák ezen a vidéken. Az ónbányászat dübörgött, Anglia egyik leggazdagabb megyéjévé téve ezzel Cornwallt. Azonban Cornwall ónbányászaton  alapuló dicsőséges napjai mostanra leáldoztak, és a valaha virágzó iparág örökségeként, nem maradt ránk más, csak omladozó kémények és az ónbányászok egyszerű ebédje: a Cornish pasty, azaz a korni batyu.

Ennek a helyi specialitásnak az elkészítéséhez az adta az ötletet, hogy az ónbányászok kezei munka közben mérgező anyaggal szennyeződtek, és mivel kézmosásra nem volt lehetőségük, ezt az ételt a behajtogatott szélénél tudták megfogni, így az arzén a tészta kérgén maradt, amit aztán kidobtak. És hogy mivel is töltötték meg általában ezt a tésztát? Marhasülttel, hagymával, krumplival és fehérrépával , amely meglehetősen kiadós és tápláló falatokat nyújtott számukra, így biztosítva kellő energiát az egész napos, kemény munkához.

Cornwall eme kulináris különlegessége még napjainkban is praktikusnak bizonyul, ha turistaként ebédünket a városkák utcáin járkálva kívánjuk elfogyasztani.

Ne csak egyél, igyál is!

A cornwalli tejszínes tea nagyon hasonló a szigetországra jellemző délutáni teához. Ezt azonban szigorúan házi készítésű süteményekkel és sűrű, korni tejszínnel tálalják fel, amelynek frissessége és ízletessége össze sem hasonlítható az Anglia szerte fogyasztott változattal.

A leghosszabb, a legmagasabb, a legnagyobb, a legközkedveltebb és a leghíresebb

Kevesen tudják, hogy Cornwallnak van a leghosszabb partszakasza az egész országban, ahol több mint 300 strand található. Az amúgy zordan barázdált partvidék egyik rejtett csodája Porthcurno elbűvölő strandja. A partot borító aranyló homokot mintha egy messzi, trópusi paradicsomból szállították volna ide, vagy akár úgy érezheted magad, mintha a francia Riviérán lennél.

A hullámok lélegzetelállító magasságokba törnek. Gyakran meghaladják a 9 métert is, amely néhányunkat talán félelemmel töltenek el, a szörfösök számára azonban a megálmodott kihívást jelentik.

Az Egyesült Királyság területén, Cornwallban található a növényfajok legnagyobb gyűjteménye, amelyet az „Éden Projekt” keretében hoztak létre. A világ minden tájáról válogatott példányokat, a mediterrán éghajlatot és az esőerdők klímáját előidézve, még a hűvösebb hónapokban is 28 °C felett tartják, így biztosítva a megfelelő hőmérsékletet a növények életben maradásához.

Anglia talán legkedveltebb nemzeti parkja Dartmoor, amely egyike azon érintetlen vadonnak, amely fennmaradt ebben a gyéren lakott országrészben. Egy hatalmas kiterjedésű, bozótos növényzettel borított lápvidék, amelyet dombok és legelők tesznek változatossá, teret adva a vad póni csordák féktelen száguldásának.

A dartmoori tájképet több száz neolitikus rom tarkítja, köztük a Scorhill Stone Circle. Ezeket a nyugalmat sugárzó, robusztus és szinte már a feledés homályába merülő kőtömböket mintegy 4000 évvel ezelőtt emelték, titokzatos emberek, valamilyen titokzatos okból, amelynek megfejtéséhez csak a képzeletünk szab határt.

Vélhetően a leghíresebb ember, aki Cornwallhoz fűződik nem más, mint Roger Taylor, a világ egyik legkiemelkedőbb zenekarának, a Queen együttesnek a dobosa. Roger Cornwallban született, Truro városában, ahol ma is rendelkezik egy hétvégi házzal, a Helford folyó partján.

Legendák és boszorkányok

Bár Cornwall-t megannyi történelmi esemény övezi, mégsem igazán köztudott, hogy az északi partvidékén található Artúr király szülőhelye és legendás otthona, a Tintagel Kastély, egy elhagyatott, bár kétségtelenül jól védhető erődítmény, amely egy kimagasló sziklacsúcsra épült. A közelében fekvő Dozmary pool-ról pedig az a hír járja, hogy itt nyugszik Artúr nevezetes kardja, az Excalibur.

Ugyancsak ennek a partszakasznak egy másik elhíresült települése, egy aprócska halászfalu, Boscastle, ahol ellátogathatunk a boszorkányság és varázslat múzeumába (Museum of Witchcraft and Magic). Az 1960-ban megnyitott épület a boszorkányság gyakorlásához elengedhetetlen, mágikus tárgyak legnagyobb gyűjteményének ad otthont Britanniában.

Cornwall-ban játszódó filmek és TV sorozatok

A varázslatos és ámulatba ejtő Cornwall-nak rendszeres látogatói a filmrendezők és a TV stábok, akik előszeretettel használják fel a kobaltkék tenger, a türkiz színben pompázó öblök, a szemet gyönyörködtető lápvidék és a jellegzetes városok és falvak által nyújtott látványelemeket.

Íme, egy rövid válogatás a filmek és TV sorozatok világából, melyek cornwalli kapcsolódása talán kevésbé ismert.

Rosamund Pilcher – A brit írónő szerelmes regényeiből készített TV sorozat az egész világon közkedvelt, melyekben a lenyűgöző táj mellett rivaldafénybe kerül a Lanhydrock és a Trewithen birtok vagy éppen az erzsébetkori Prideaux Place, a Prideaux család otthona is.

Doc Martin – 2004 óta kitüntető helyet foglal el Dr. Martin Ellingham szerepében Martin Clunes a TV képernyőkön ebben az angol sorozatban, amely a Portwenn-ként emlegetett, cornwalli Port Isaac-ban játszódik.

Kincses sziget – Az 1950-ben forgatott kalandfilm, az örök klasszikus, Byron Haskin rendezésében, amelynek hőse egy mindenre elszánt kamasz fiú, Jim Hawkins, aki Flint kapitány elásott kincsei után kutat a Karib-tenger eldugott szigetén.

Poldark – Winston Graham történelmi regénye nyomán a BBC által adaptált sorozat, tagadhatatlanul hozzájárult ahhoz, hogy sokan megjegyezzék Cornwall nevét, és megismerjék Charlestown, Kynance Cove (Búvóöböl), Botallack és Bodmin Moor vadregényes tájait, valamint a cornwalli bányászok és farmerek sokszor küszködéssel teli életét.

Alice Csodaországban – A 2010-ben forgatott amerikai fantasyfilm, Jim Burton rendezésében, amelyben a Golden Globe-díjas Johnny Depp játssza Kalapos szerepét, a Torpoint városában található Anthony House-ba kalauzol el bennünket.

Halj meg máskor (Die Another Day) – Talán a leghíresebb film, amelyet Cornwallban – pontosabban az Éden Projekt keretében létrehozott ökopark területén, Newquay-ben – vettek fel, a James Bond filmek egyike, Pierce Brosnan, Halle Berry és Judi Dench főszereplésével.

Neked ajánlott >
Egy kalandokkal teli, felejthetetlen közös utazás

Neked ajánlott >
10 idézet és 10 érdekesség - Kedvencünk, Diane Keaton

***********
Forrás:  Canva (képek)
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet