Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAKönyvajánló Könyvajánló: A hosszú élet titkai – Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

Könyvajánló: A hosszú élet titkai – Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

Női Szalon

Hogyan éljünk 100 évig?

Az ún. Dán Iker Tanulmány szerint, a gének csupán 10 %-kal befolyásolják, hogy egy átlagember meddig él, bizonyos biológiai határokon belül. A többi 90 % az életmódunktól függ. Vagyis ha megtaláljuk a hosszú élet optimális életmódját, akkor megalkothatjuk a hosszú élet receptjét…

Az egyetlen tény, hogy hatalmas a zűrzavar azon a téren, mi is segít igazán sokáig élnünk. Fussunk le egy maratont vagy inkább jógázzunk? Együnk bio húst vagy inkább tofut? Szedjünk-e táplálékkiegészítőket?

Tévhit az, hogy vannak kezelések, amelyekkel lassítható, megfordítható vagy éppen megállítható az öregedés. Hiszen ha jobban belegondolunk, akkor 99 olyan dolog van, ami öregíteni tud. Megvonjuk az agytól az oxigént, és pár perc alatt az agysejtek meghalnak, és nem jönnek többet vissza. Ha az ember túlságosan megerőlteti a térdét, és tönkreteszi a porcot, a porc nem nő vissza. Az artériáink eltömődhetnek, az agyunk elmeszesedhet, és Alzheimer kórt kaphatunk.

Túl sok dolog mehet tönkre bennünk. A testünk 35 ezer milliárd sejtből áll…ezen sejtek anyaga 8 évente kicserélődik. És minden alkalommal, amikor ez megtörténik, némi kár keletkezik. És a kár halmozódik. Exponenciálisan halmozódik. Kicsit úgy, mint a régi időkben, amikor voltak Beatles és Eagles albumaink, és kazettára másoltuk őket. Aztán a barátaink kazettáról kazettára másolták, és elég hamar, néhány generáció után, a hang minősége már pocsék. Ugyanez történik a sejtjeinkkel is. Ezért van az, hogy egy 65 éves ember 125-ször gyorsabban öregszik, mint egy 12 éves.

A lényeg az, hogy a tudomány szerint az emberi test, az én testem, az ön testé körülbelül 90 évig képes élni. A nők egy picivel tovább.
Szomorú tény, hogy a születéskor várható élettartam Magyarországon csak 75,5 év (a nőknél 79 év, a férfiaknál 72 év). Tehát valahol itthon mi is átlagosan 14,5 évet elveszítünk.

 

Az évek, amiket megszerezhetünk

A New York Times bestseller írója, Dan Buettner, amerikai újságíró, a National Geographic-kal és a Nemzeti Öregedéstani Intézettel karöltve, több mint 15 éve munkálkodik azon, hogy feltárja a világnak azon pontjait, ahol a legtovább élnek az emberek. Kutatómunkája során behatárolta a Földnek azon területeit, ahol a lakosság többsége, nemcsak hogy megéri a 100 éves kort, de közülük sokan mindenféle egészségi problémák – szívbetegség, elhízás, daganatos megbetegedés vagy cukorbetegség – nélkül, életerővel telve élvezi az öregkort. Egészséges és aktív életet élnek idősebb korukban is, vagyis az életük nemcsak meghosszabbodik, hanem jobbá is válik.

Különféle adatbázisok és népszámlálási adatok hosszas elemzését követően, a világon mindössze öt ilyen térségre bukkant, amelyeket Kék Zónáknak nevezett el.

  1. Ogliastra megye / Szardínia
  2. Ikaria / Görögország
  3. Loma Linda / Kalifornia
  4. Nicoya / Costa Rica
  5. Okinawa / Japán

A Földnek ezen a pontjain él a világon a legtöbb 100 év feletti ember, lakói között a világon a legalacsonyabb a középkorúak halandósága, a modern kor rettegett betegségeit, valamint a petefészekrákot, a prosztatarákot vagy a demenciát pedig csak hírből ismerik.

Ezeken a helyeken a 90 évesek képesek fejen állni és a 100 évesek továbbra is vízisíelnek. A 102 évesek még mindig biciklivel közlekednek, fát hasogatnak, és lekörözik a náluk 60 évvel fiatalabbakat.

Eltérő kultúrák – azonos szokások

Mivel mindegyik hely a világ más-más táján van, Buettner-nek és csapatának az volt a feladata, hogy megkeressék azokat a közös nevezőket, amelyek meghatározzák az élettartam hosszúságát, függetlenül attól, hogy ki hol él a világban.

Összesen kilenc olyan tényezőt találtak, amelyek mind az öt helyszín lakóinak életében kiemelkedő helyet foglalnak el. Ezek közül – nem meglepő módon – az egyik a növényi alapú étrend. A világ ezen pontjain a 100 éves kort megért lakosok húsfogyasztása egész életük során, teljes étrendjük mindössze 2-5 %-át teszi ki. Az alkoholfogyasztás tekintetében viszont már nem ilyen nagy az összhang. Loma Linda Hetednapi Adventista közösségében élő centenáriusok, szigorúan biblia étrenden élnek. Így húst egyáltalán nem is esznek, nem dohányoznak és alkoholt sem isznak. Ezzel szemben a szardíniai százévesek esküsznek rá, hogy hosszú életüket – legalábbis részben – a naponta elfogyasztott egy (vagy kettő) pohár, saját maguk által készített vörösbornak köszönhetik.

A világ öt különböző részén fellelhető 100 év felettiek egy másik közös vonása, hogy egyikük sem sportol a hagyományosan vett értelemben. Egyikük sem járt soha konditerembe, nincs otthon futópadjuk, de még egy megveszekedett szobabiciklijük sem.

Ehelyett úgy alakítják az életüket, hogy folyamatosan mindenféle fizikai tevékenységre legyen szükségük.
A 100 éves okinawai nők leülnek, felállnak, földön ülnek napi 30-40-szer. A szardíniaiak függőleges házakban élnek, fel-le járkálnak a lépcsőkön. Minden út a boltba, a templomba vagy a barátokhoz egy-egy alkalom a gyaloglásra.
…gyalogolnak ami az egyetlen bizonyított módja  a tiszta elme megőrzésének…

Fontos megértenünk, hogy a Kék Zónákban élő emberek genetikailag nem felsőbbrendűek a világ más táján élő embereknél, a testük teljesítőképessége ugyanakkora, mint a mienké. Az ok, amiért hosszabb ideig élnek annak köszönhető, hogy elkerülik őket azok a betegségek, amelyek a mi életünket megrövidítik.

Ha alaposabban megvizsgáljuk azokat a kultúrákat, ahol a 100 évig élő emberek aránya tízszer nagyobb, mint nálunk, és ahol a várható élettartam több mint egy tucat évvel több, és a középkorúak halálozási aránya töredéke az itteninek, akkor rájövünk arra is, hogy az étrend és a mozgás csupán a jéghegy csúcsát jelentik, ha élettartamunk meghosszabbítása a cél.

Életünknek ennél sokkal több olyan összetevője van, ami hozzájárul a hosszú és egészségben eltöltött évekhez. Ezekről ír Dan Buettner „A hosszú élet titkai – Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek” című könyvében.

Amikor hosszú életről van szó nincs azonnali gyógymód egy tablettában vagy bármi másban.

Nem létezik rá egy egyszerű tabletta, amit bevehetünk vagy egy csodálatos elixír, amit megihatunk.

…egy valamit mégis megtehetünk, hogy éveket adunk az életünkhöz, és életet az éveinkhez.

Befejezésül a könyv mellett szívből ajánlom Dan Buettner: Hogyan éljünk 100 évig című nagy sikerű, élvezetes, elgondolkodtató – magyar feliratos – TED előadását, amelyből a fentiekben már megosztottam pár fontos gondolatot.

 

További olvasásra érdemes cikkek:

Neked ajánlott >
Ezért sétálj sokat 40 év felett is avagy a gyaloglás 10 jótékony hatása
Neked ajánlott >
3 japán fogalom a tartalmasabb életért

**********
Források: itt, innen és itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet