Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAKönyvajánló Heidemarie Schwermer – „Pénztelen, csodás életem”

Heidemarie Schwermer – „Pénztelen, csodás életem”

Női Szalon

Heidemarie Schwermer pszichoterapeuta több mint húsz éven keresztül pénz használata nélkül élt

Heidemarie Schwermer Poroszországban nőtt fel egy nagyon sikeres üzletember lányaként. A családnak saját főállású kertésze volt, Heidemarie-ra pedig egész gyermekkorában egy nevelőnő vigyázott. Amikor 1939-ben kitört a háború Európában, a család elvesztette minden vagyonát, és menekülnie kellett. A második világháború után az apja mindent újrakezdett; egy dohánygyártó vállalatot alapított, és idővel ismét nagy vagyonra tett szert.

A pénz nem boldogít

Heidemarie hálás volt, hogy jólétben nőhetett fel, de nehéz helyzetbe került családja fényűző életstílusa miatt. Tisztában volt vele, hogy a családja ismét meggazdagodott, és neki egyszerűen elege lett abból, hogy folyton bizonyítania és magyarázkodnia kell, függetlenül attól, hogy éppen gazdagok vagy szegények. Magában mindkét helyzetet elsősorban a pénzzel kapcsolta össze.

A kísérlet

Heidemarie az ötvenes éveiben tanárként dolgozott, majd pszichoterapeuta lett, amivel igen jól keresett. Ám a pénz egyértelműen nem tette boldoggá, ürességet érzett legbelül. Azon kapta magát, hogy hiányoznak neki gyermekkora azon legfontosabb évei, amelyek később meghatározónak bizonyultak az életére nézve, és amelyeket a mindennapi harc és a létért való küzdelem határozott meg. E felismerése után elkezdett komolyan foglalkozni azzal a gondolattal, hogyan tudná megvalósítani a pénz használata nélküli életet. Az ehhez vezető úton az első fontos lépést 1994-ben tette meg, amikor létrehozta Németország első csereberekörét, amelynek az volt a lényege, hogy a tagok egyszerű szolgáltatások nyújtásával tudják kisegíteni egymást. A cserebere alapját bármi képezhette, így többek között fel lehetett kínálni takarítást vagy gyerekfelvigyázást is különféle termékekért cserébe. Heidemarie ráébredt, hogy a csereberekör miatt egyre kevésbé van szüksége pénzre a mindennapok során. Egyszer az egyik barátja megkérte, hogy vigyázzon a házára, amíg elutazik, és Heidemarie ekkor döntött úgy, hogy megpróbálja teljes egészében elhagyni a pénz használatát egy teljes évig. A tervét valamifajta kísérletnek szánta a pénz nélküli élet megvalósíthatóságára nézve.

Pénztelenség

Heidemarie első dolga az volt, hogy eladta mindenét, és ebbe természetesen beletartozott a lakása is. Csak apró tárgyakat tartott meg, amelyek elfértek egy bőröndben. Heidemarie eredetileg mindössze tizenkét hónapig tervezett csak így élni, a kísérlet befejezéséig, ám végül halála napjáig folytatta ezt az „életmódot”. Ugyanis a kísérletnek szánt egy év alatt arra jött rá, hogy így sokkal boldogabb az élete. Az első év leteltével így megérlelődött benne a gondolat, hogy nem szeretne visszatérni a régi életéhez.

Az átállás

Heidemarie a kísérlet első hónapjaiban régi kedves barátainál lakott. Választott életformája miatt sokan felfigyeltek rá, így egyre gyakrabban kérték fel, hogy tartson előadásokat, és beszéljen a küldetéséről. Az előadó körútja során nagyon sokakkal találkozott, akik később felajánlották neki, hogy nyugodtan lakjon náluk. Heidemarie ebbe csak akkor ment bele, és csak akkor fogadta el az utazási költsége kifizetését, ha sikerült megegyezniük, hogy beszédet tartson. Ha fizetni akartak neki, azt sosem fogadta el. A szállásadói otthonában általában különféle munkákat végzett, ez persze bármi lehetett az ablakmosástól a kertészkedésig, így mindig megdolgozott a szállásért. Már hosszú évek óta élt így, pénz nélkül, és a szállásadói soha nem vártak cserébe semmit tőle.

A dokumentumfilm

Heidemarie életéről egy dokumentumfilm is készült 2010-ben, amelynek a címe egyszerűen Living Without Money (Pénz nélkül élni) lett. A filmet több mint huszonkilenc országban vetítették legalább 299 alkalommal. A filmben például azt láthatják a nézők, hogy Heidemarie egy szabadtéri piacon ételmaradékok után kutat; kérdezgeti az árusokat, van-e esetleg valami maradékuk, ami már nem kell nekik; a földön heverő halmokból hasznos holmikat bányászik elő; azt mondogatja az embereknek, hogy végül is a pénz nem más, mint egy mindenre használható eszköz, amely révén lehetőségünk nyílik utazni és egy bizonyos módon élni. Neki is időre volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, mi az igazán fontos, és mi teszi őt igazán boldoggá. Heidemarie végül arra jutott, hogy nincs szüksége pénzre ahhoz, hogy megkapjon mindent, amit az élettől vár.

A könyv

Heidemarie írt egy könyvet is az új életformája kapcsán szerzett tapasztalatairól, amely nagyon jól fogyott. Az eredeti címe magyarra fordítva így szól: „A Csillagtallér kísérlet: Az életem pénz nélkül” (magyarul a Pénztelen, csodás életem címen jelent meg). Nem tartott meg egy forintot sem a könyvért kapott pénzből, inkább elosztogatta, kis összegeket nyomva a mellette elhaladó járókelők kezébe, amíg mind el nem fogyott. Számos tévéműsorba is behívták, hogy meséljen a pénztelen életéről.

Visszavonulása és halála

Heidemarie egy ideig gondolkozott azon, hogy felvegye-e a nyugdíját, vagy utasítsa vissza. Végül úgy döntött, hogy felveszi, és azt olyanoknak adta tovább, akiknek tudomása szerint nagy szükségük volt a pénzre. Ezenkívül Heidemarie nem volt hajlandó az öregkorról beszélni vagy orvoshoz menni. Azt mondogatta, hogy a korabeliek általában egész nap kint üldögélnek a kertjükben. Viszont nagyon szeretett utazni. Heidemarie Schwermer 2016. március 23-án a németországi Kasselben hunyt el rákban. Ekkor hetvenhárom éves volt, és már huszonegy éve élt pénz nélkül.

Halála előtt Heidemarie sokat utazott, valamint előadásokat és tanácsadást tartott arról, hogyan lehet pénz nélkül élni. Gyakran kifejtette, hogy hogyan lehet kivitelezni a mai modern világban, hogy valaki megkapjon mindent, amire szüksége van, pénz nélkül. Meglátása szerint az általa lefolytatott, több mint két évtizedig tartó kísérlet is őt igazolta.

Neked ajánlott >
Demi Moore - nemcsak színésznő, hanem túlélő is

Neked ajánlott >
Miért viselj piros fehérneműt szilveszterkor?

**********
forrás: innen és kiemelt kép: Martin Bruckmanns
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet