Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAKönyvajánló Könyvajánló: „Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek intim világa”

Könyvajánló: „Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek intim világa”

Női Szalon

A testvérek közötti rivalizálás a figyelemért, az elismerésért vagy nem ritkán a vagyon öröklésének okán, a családi háttértől és környezettől függetlenül működő erőpróba, az utódok látványos egymásnak feszülése, melynek nem titkolt célja a megmérettetés.

A történelem dokumentált eseményeinek köszönhetően, az önkéntelenül kirobbanó – vagy sok esetben kikényszerített – versengés során kialakuló testvérviszályok esetei, az uralkodó dinasztiák életéhez fűződő történeteket olvasva, tényekként követhetők nyomon.

A hatalomért és a koronáért dúló harc a királyi sarjak között általánosnak és mindennaposnak számított, és a viszálykodás nemcsak a fiútestvérek sajátosságaként volt tapasztalható. Féltékenységtől és irigységtől vezérelve, nemre és korra való tekintet nélkül támadtak egymásnak a testvérek, gondoljunk csak például a Robin Hood-ról szóló filmek képkockáin megelevenedő ellentétre, amely Oroszlánszívű Richárd és János király között dúlt.
Bonaparte (I.) Napóleon három húgára és három öccsére, vagy a Boleyn nővérekre, Annára és Máriára, akik egymást nem kímélve keresték VIII. Henrik kegyeit.

Azt, hogy a jelenség nem csupán a múlt, de napjaink velejárója is, számos közismert név bizonyítja.
Kim és Kourtney Kardashian – Madonna és öccse, Christopher Ciccone – az Oscar- illetve Golden Globe-díjas színésztestvérpár, Julia és Eric Roberts -, vagy Alec és Stephen Baldwin – csakhogy néhányat említsünk a gyűlölködő testvérpárok szinte végeláthatatlan sorából, akik szerencsére beérik azzal, hogy könyvet írnak a másikról, pereskednek, nyílt vitába szállnak, vagy éppen évtizedekig szóba sem állnak egymással.

Bár manapság inkább a celebek, a zene világának hírességei és a filmsztárok testvérháborúiról beszámoló botrányok keltik fel az olvasók érdeklődését, a legnagyobb figyelmet mégis a brit uralkodócsalád, a Windsor ház vonja magára, ahol különösen sok esetben zajlottak testvérek közti ellentétek.

Andrew Morton: Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek intim világa

William és Harry herceg egymástól való eltávolodásának híreit már a mai modern, online hírportálok folyamatos információáradatának közlései alapján kísérhettük végig, kettejük köztiszteletnek örvendő nagymamájának, minden idők leghosszabb ideig uralkodó és legnépszerűbb királynőjének, II. Erzsébetnek és húgának, Margitnak, történetét pedig a New York Times bestseller szerzője, Andrew Morton dolgozta fel „Erzsébet és Margit – a Windsor nővérek intim világa” című életrajzi könyvében.

„Nagyanyjának, Viktória királynőnek az uralkodási rekordját is megdöntő II. Erzsébet – akinek Nagy-Britanniában idén nagyszabású rendezvénysorozattal fogják megünnepelni trónra lépésének 70. évfordulóját -, és testvére, Margit, mindig közel álltak egymáshoz és jó barátok voltak. Azonban amikor a sors furcsa fintorának köszönhetően nagybátyjuk, VIII. Eduárd úgy döntött, hogy lemond a brit trónról, kettejük kapcsolata hirtelen megváltozott. Margitnak attól kezdve kötelessége volt teljesíteni Erzsébet kívánságait, és pukedliznie kellett a nővére előtt, akit addig csak Lilibetnek hívott.

Erzsébet mindig sztoikus nyugalommal, derűsen fogadta húga különcségeit, de Margitnak küzdenie kellett azért, hogy megtalálja helyét és pozícióját a rendszerben. Az sem volt számára könnyű, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak, és ez gyakran vezetett feszültségekhez. Ismert történet, hogy a királynőnek kellett közölnie Margittal az egyház és a kormány döntését, mely szerint nem támogatják házasodási szándékát az elvált Peter Townsend repülőezredessel. A kialakult helyzetben a hercegnő választás elé került: megtartja nemesi címeit és az ezekkel járó biztos egzisztenciáját, vagy mindezekről lemond a szerelméért.

A könyv bemutatja, hogyan alakult a testvérek kapcsolata a zárt családi körben töltött idilli gyerekkorban, szüleiktől elválasztva a világháborús évek alatt, majd a király halála után, amikor Erzsébet követte apját a trónon.

Andrew Morton legújabb életrajzi munkája betekintést nyújt a két alapvetően eltérő természetű testvér életébe: egyikük mindent a kötelességnek és a felelősségteljes viselkedésnek rendelt alá, a másik mindennek ellenszegült. A könyv egyedülálló részletességgel mutatja be, milyen hatással voltak a testvérek a monarchiára és a királyi családra, valamint azt is megtudhatjuk, hogyan tudtak alkalmazkodni a XX. század társadalmi normáinak változásaihoz.”

Neked ajánlott >
Király Levente: Riválisok - Élő mítoszok, szívtipró francia legendák
Neked ajánlott >
Így változtass az étrendeden, ha elmúltál 50!

**********
forrás: kiemelt kép/Victoria and Albert Museum, London valamint libri.hu
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet