Popper Péter 10 lélekemelő gondolata

Női Szalon

Április 16-án már 10 éve lesz, hogy nincs közöttünk Popper Péter író, pszichológus, egyetemi tanár, klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta. Könyvei, előadásai, tanácsai, gondolatai a mai napig igen népszerűek, és nagy hatással vannak ránk. Tanításai elgondolkodtatnak, inspirálnak, segítenek a mindennapokban, vigasztalást nyújtanak, hozzájárulnak a nehézségek leküzdéséhez. Bölcs volt, intelligens, humoros, egy olyan Ember, Személyiség, Mester (nem véletlen a nagy betű), akit soha nem feledünk.
Én most a Lélekrágcsálók című válogatás kötetét olvasom. Ebben a könyvben Popper Péter legjobb előadásaiból válogattak ki tízet a szerkesztők. Érdekesek, gondolatébresztőek, szórakoztatóak. Ezek a következők:

  1. Játszmák és sorsok
  2. Lélekrágcsálók: a szorongás, a félelem, a pánik (most különösen aktuális)
  3. Fussunk el a bánat elől?
  4. Ősök és utódok
  5. Családi boldogság, családi pokol?
  6. A hazugság ára
  7. Barangolás a tudatszintek között
  8. Belső erőforrásaink nyomában
  9. Őszinteség, hazugság és titok a párkapcsolatban
  10. Boldogság – a frázisok fojtogatásában

Szívből ajánlom mindenkinek olvasásra!

…és a 10 lélekemelő, inspiráló idézet tőle:

Életvezetésünk legnagyobb csapdája, önbecsapása az “átmeneti korszakok és helyzetek” kultusza. Gyakran úgy nyugtatjuk meg magunkat, úgy próbálunk szabadulni napi rossz érzéseinktől, hogy adott életszakaszunkat átmenetinek nyilvánítjuk. (…) S nem vesszük észre, hogy egész életünk átmeneti korszakokból áll, mindig történik valami, amire hivatkozva felmentést adhatunk magunknak. Mélyen át kellene éreznünk, hogy nincsenek átmeneti korszakok, minden napunk az életünk legvalódibb része: ez az életünk.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden félelem, szorongás, keserűség – hívás, s ugyanígy a derű, a jókedv és a bizakodás is. S amit következetesen hívsz, az végül odajön hozzád.

Hagyjuk hatni magunkra a naplementét, egy hegyet, egy fát, virágot, állatot. Ha zenét hallgatunk, átmenetileg felejtsük el a zeneszerzőt, a karmestert, az egyes hangszerek szólamait – adjuk át magunkat csak a hangzásnak.
A hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik.
Ne kapj hisztériás rohamot, ha életed hajója néha megbillen egy markánsabb hullámtörésen. Már százszor megijedtél, hogy elsüllyed, és még mindig a nagy vízen hajózol.

Ne féljünk a kínálkozó kalandoktól, a szerelmektől, az utazásoktól, a változásoktól, a vereségektől, a kudarcoktól, ne akarjunk mindig jól járni! Aki nem viseli el, hogy néha behúznak neki egyet, sőt uramfia, még ki is ütik, az nem lehet bokszoló, nem mehet be a ringbe.

Ne félj a csendtől. Minden fontos dolog a csendben történik. Csendben sarjadnak a növények, csendben fejlődik a magzat, csendben cikáznak a gondolatok, csendben borít el a szerelem.

Az igazi összetartozás valószínűleg az élet legnagyobb értéke. És nyilvánvaló, hogy nemcsak szerelmi összetartozásról van szó, hanem barátságról, vagy a nehezen meghatározható “közöm van ehhez az emberhez” érzésről is.

A buddhistáknak van egy jó kis gyakorlatuk: hétvégenként egy füzetbe felírják, hogy a héten mi hozta ki őket a sodrukból. Mitől féltek, miért haragudtak, min háborodtak fel – csak röviden, emlékeztető szavakban. Egy hónap múltán aztán végignézik a listát, és figyelik magukat, mi az, ami még mindig bántja, felháborítja őket, és mi az, aminek már nincs jelentősége számukra. Azokat kihúzzák. Ilyenkor néha döbbenten látja az ember, hogy milyen marhaságokon izgatta fel magát. Olyasmiken, amiknek napok, hetek elmúltával már semmi jelentőségük sincs. Ilyenformán idővel kirajzolódnak az érzelmileg valóban fontos dolgok.

Az élet tisztelete azt jelenti, hogy a születés és a halál végpontjai között úgy bánunk egymással, hogy érdemes legyen a világon élni.

**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Neked ajánlott >
3 érdekes könyv csak nőknek

Női Szalon ajánló