Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Miért fontos a babamasszázs a nagymamáknak is?

Miért fontos a babamasszázs a nagymamáknak is?

Női Szalon

A babamasszázs számos előnnyel jár fizikai és mentális szempontból egyaránt. A baba és a szülő, sőt a nagyszülő számára is fontos, és nem utolsósorban a kettejük kapcsolatára is nagy hatással van. Az érintéssel a felnőtt-gyermek kapcsolat, a közöttük lévő kötődés erősítése, a biztonság érzésének megalapozása történik. A baba rendszeres masszírozása során a résztvevőkben oxitocin hormon szabadul fel, amely segíti a szorosabb kötődést.

A masszázzsal javul a kommunikáció

A szülő és a nagyszülő a masszázs során megtanulhatja értelmezni a baba nonverbális kommunikációját, így célzottabban tud reagálni az igényeire. Kevesebb lesz a” fogalmam sincs miért sír és nem tudom mit tegyek” tehetetlenség érzés.

A nagymama segítsége is fontos

A nagymama is nagyon sokat tehet a kisbaba igényeinek kielégítése érdekében, amiben egyrészt bizonyára nagy örömét leli és az anyukának is áldás a segítő kéz. Ami nagyon fontos, hogy nagymamaként ügyeljünk rá, hogy ne adagoljuk túl magunkat. A túl sok lelkesedést a friss anyuka, akár a lányunk, akár a menyünk nem biztos, hogy értékeli és tolakodónak tűnhetünk. A segítségünket mindenképpen ajánljuk fel, de azt is el kell fogadnunk, ha kevesebbet kérnek belőle, mint szeretnénk. Idővel kialakul majd az egyensúly, csak maradjunk türelmesek és tapintatosak.

A pihenésre is jusson idő

Kisgyermekkel csupa öröm az élet és persze a feladatok soha nem fogynak el. Az anyuka pihenőideje jóformán csak az alvás, az is megszaggatva. Az ébrenlét ideje alatt pedig nem könnyű egyensúlyozni a baba körüli teendők és a háztartási feladatok között. Segítséget kérni nem szégyen, sőt kötelező. Az anyuka csak akkor tud megfelelően helyt állni a feladatokban, ha pihenésre, feltöltődésre is jut ideje.

Babamasszázs tanfolyam nagymamáknak

Remek megoldás lehet, ha a nagymama részt vesz egy babamasszázs tanfolyamon. Ezt a csodás hasznos tudást akár az anyukának is átadhatja és minden érintett kiegyensúlyozottabb és pihentebb lesz.
A kisbabát mindig csak befogadó állapotban masszírozzuk, vagyis akkor amikor nem utasít el minket sírással, ellenkező kapálódzással. A babamasszázs bármilyen korú babánál vagy kisgyermeknél alkalmazható, a legjobb, ha már egészen pici korában elkezdjük. A baba megtanulhatja mit jelent tiszteletben tartani egymás határait, és hogy jogában áll nemet mondani az érintésre. Toleranciát, empátiát és a szeretet érintés útján való kifejezésmódját is tanulja a masszázs révén. A babamasszázs megalapozza a szülő-gyermek, nagyszülő-unoka kommunikációt és erősíti az érzelmi kötelékeket a családtagok között. Az érintés alapjául szolgál a későbbiekben is az érzelmi és társas kapcsolatok kialakításához.

Stimuláció

Ahogyan minden masszázs, a babamasszázs is serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést, ezzel erősítve az immunrendszert. A mindennapos masszázzsal hozzájárulunk a baba izomzatának gyarapodásához, emellett hatással lehetünk minden szervrendszerére is.

  • idegrendszer
  • légzőrendszer
  • emésztőrendszer
  • hormonális rendszer
  • kiválasztórendszer
  • egyensúly és koordinációs rendszer

Az érintés, a masszírozás nagy hatással van az idegsejtekre, támogatja a mielinhüvely fejlődését, amely az idegrostokat spirálisan körülölelő védőburok.  Ez a hüvely minél vastagabb, annál gyorsabban vezetik át az idegrostok az ingerületet, tehát annál gyorsabb reakciókra lesz képesebb a baba. Így teszi őt a masszázs okosabbá, ügyesebbé.

Gyorsítja a beszédfejlődést

A rendszeresen masszírozott kisbabák esetében gyorsabb lehet a beszédfejlődés, magasabb szinten lehet a testtudatosság és a mozgásfejlődésük is gyorsabb lehet. Hajlékonyabbak, hamarabb tanulnak meg mászni, ülni, járni, mint a babamasszázs nélkül cseperedő társaik.

Könnyedség

A masszázs emésztőrendszerre tett hatása sem elhanyagolható. Erről beszélhetnének a sírós, hasfájós babát nevelő anyukák. A masszázs hatására könnyebben távoznak a bélgázok és a kakilás is könnyebb a babának, ami megkönnyebbülést hoz a csecsemőnek és jobb közérzetet biztosít, ami persze a környezetére is hatással van.

Nyugodt baba, nyugodt anyuka

A babamasszázs az érzelmi feszültséget is oldja azzal, hogy csökken a stresszhormonok szintje a baba szervezetében, emellett pedig az érintés is biztonságot nyújt a számára.
A masszírozott babák nyugodtabbak és kevésbé sírósak. Többet és nyugodtabban alszanak, kiszámíthatóbb a viselkedésük.
A babamasszázs hatása az antistressz hormonok, a szerotonin, az oxitocin termelődése, ami miatt nyugodtabbá válik a baba. Képes lesz a semmittevést is élvezni, kevesebb ingerre lesz szüksége. Ezáltal nyugodtabbá válik a baba környezete is.

Az egész családra hatással lehet

Összességében kijelenthetjük, hogy a babmasszázs jótékony hatással van a baba mellett a szülőkre, nagyszülőkre, ezáltal pedig az egész családra is. A legjobb, ha az a családtag masszírozza a babát, akinek erre éppen van ideje. Ez nyilván többnyire az anyuka vagy a nagymama lesz. A boldogsághormonból a masszázs révén nekik is jut bőven, mert a boldog és kiegyensúlyozott baba mosolya beragyogja minden napjukat.
Könnyebben fogják értelmezni a kisbaba jelzéseit, közelebb kerülve hozzá, megerősödve az anyai, illetve nagymamai kompetenciájukban. A csecsemőmasszázzsal olyan alapokat biztosíthatunk a babának, amellyel magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb felnőtté válhatnak.
Csaladmentor.hu
Katona Andrea

Neked ajánlott >
3 japán fogalom a tartalmasabb életért

Neked ajánlott >
Könyvajánló: Most tiéd a konyha! Vegetáriánus, vegán szakácskönyv belevaló fiataloknak

**********
Forrás: képek/Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet