Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Mentális egészség, depresszió és változókor

Mentális egészség, depresszió és változókor

Női Szalon

A menopauza a mentális egészségünkre is hatással lehet

A középkor küszöbén állva egyre gyakrabban tapasztalhatjuk magunkon a stressz, a szorongás és a félelem jeleit. Ezek részben a bennünk lezajló testi változásoknak tulajdoníthatok, mint például az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenésének. A hőhullámok, a verejtékezés és a változókor többi tünete is okozhatja a zavarokat.

Emellett előfordulhat, hogy olyan érzelmi változásokkal is meg kell küzdenünk, mint a korosodás miatt érzett aggodalom, családtagok elvesztése vagy a gyerekek kirepülése.

Egyes nők számára a menopauza az elszigeteltség vagy frusztráció időszaka is lehet. Lehet, hogy a családunk és barátaink nem mindig értik, min megyünk keresztül, vagy nem tudják mindig megadni a szükséges támogatást. Ha ez az időszak komoly nehézségeket okoz számunkra, szorongás vagy depresszió alakulhat ki.

A depresszió tüneteinek felismerése

Időnként mindenki szomorkodik, azonban ha gyakran érzünk szomorúságot, reménytelenséget, ürességet, és gyakran sírunk is, akkor lehet, hogy depresszióban szenvedünk. A depresszió egyéb tünetei lehetnek:

 • ingerlékenység, frusztráltság vagy dühkitörések
 • szorongás, nyugtalanság vagy izgatottság
 • bűntudat vagy értéktelenség érzése
 • érdeklődés elvesztése a korábban szívesen végzett tevékenységek iránt
 • koncentrációs nehézségek vagy döntésképtelenség
 • emlékezetkiesések
 • energiahiány
 • túl kevés vagy túl sok alvás
 • étvágyváltozás
 • megmagyarázhatatlan testi fájdalom

A depresszió kockázati tényezői

A változókor alatti változó hormonszint hatással lehet a testi és érzelmi egészségünkre, ám nem csak az ösztrogénszint hirtelen csökkenése befolyásolhatja a hangulatunkat. A következő tényezők növelhetik a változókor alatti szorongás vagy depresszió kialakulásának kockázatát:

 • depresszióval való diagnosztizálás a menopauza előtt
 • a változókorral vagy az öregedéssel szembeni negatív érzések
 • a munka vagy a magánélet miatti megnövekedett stressz
 • a munkával, életkörülményekkel vagy az anyagi helyzettel kapcsolatban érzett elégedetlenség
 • alacsony önbecsülés vagy szorongás
 • a körülöttünk lévő személyektől elvárt támogatás hiánya
 • mozgáshiány
 • dohányzás


A depresszió kezelése életmódváltással

A változókor alatti depresszió gyakorlatilag pont ugyanúgy kezelendő, mint bármelyik másik életszakaszban. Az orvosunk életmódváltást javasolhat, gyógyszert írhat fel, terápiát írhat elő, vagy ezek valamilyen kombinációját.

Mielőtt a depressziónkat a változókornak tulajdonítaná, az orvosunk először kizárja majd a tünetek lehetséges fizikai okait, például a pajzsmirigyproblémákat.

A diagnózis felállítása után az orvosunk a következő életmódbeli változtatásokat javasolhatja, hogy kiderüljön, gyógyszeres kezelés nélkül enyhülnek-e a depressziós vagy szorongásos tüneteink.

Elegendő alvás

Sok változókorban lévő nő tapasztal alvászavart. Az orvosunk ebben az esetben azt fogja javasolni, hogy aludjunk többet éjszaka: próbáljunk meg egy alvásrendet kialakítani úgy, hogy minden este ugyanabban az időpontban fekszünk le, és minden reggel ugyanakkor kelünk. Az is segíthet, ha alvás közben a hálószobánkban sötét, csend és hűvös van.

Rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás hozzájárulhat a stressz oldásához, emellett energiával tölt fel bennünket, és hangulatjavító hatással is bír. Hetente öt alkalommal igyekezzünk legalább harminc percet mozogni, például próbáljuk ki a gyorsgyaloglást, biciklizzünk, járjunk el úszni, vagy teniszezzünk.

Az is fontos lenne, hogy hetente iktassunk be legalább két alkalommal valamilyen izomerősítő edzést; erre a súlyzós gyakorlatok, az expanderrel (ellenállást kifejtő pánt) végzett gyakorlatok és a jóga mind remek választás lehet. Ne feledjük el megbeszélni az orvosunkkal az edzéstervünket.

Relaxációs technikák

A jóga, a tajcsi, a meditáció és a masszázs mind olyan relaxációs tevékenységek, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt. Ráadásul ezek azzal a további előnnyel is járnak, hogy éjjel jobban fogunk aludni.

Dohányzás abbahagyása

A kutatási eredmények szerint a dohányzó, változókorban lévő nők nagyobb eséllyel esnek depresszióba, mint a nem dohányzók. Amennyiben jelenleg is dohányzunk, kérjünk segítséget a leszokáshoz. Az orvosunk majd tájékoztat minket a dohányzásról való leszokásban segítő eszközökről és módszerekről.

Támogató csoportok

A barátaink és családtagjaink értékes támogatást nyújthatnak, ám néha hasznos lehet a közelünkben élő többi, változókorba lépett sorstársunkkal megbeszélni a problémáinkat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem vagyunk egyedül, nagyon sokan vannak rajtunk kívül, akik ugyanezen a változáson mennek keresztül.

A depresszió gyógyszeres és terápiás kezelése

Ha az életmódbeli változtatások nem eredményeznek javulást, az orvosunk más kezelési lehetőségek után fog nézni, például hormonpótló kezelést, antidepresszánsok szedését vagy beszélgetős terápiát javasolhat.

Alacsony dózisú ösztrogénpótló kezelés

Az orvosunk szájon át bevehető tabletta vagy bőrtapasz formájában ösztrogénpótló kezelést írhat elő. A kutatási eredmények szerint az ösztrogénpótló kezelés enyhítheti mind a menopauza testi, mind a lelki tüneteit, azonban növelheti a mellrák és a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Antidepresszánsokkal való gyógyszeres kezelés

Amennyiben a hormonpótló kezelés nem ajánlható a részünkre, akkor az orvosunk hagyományos antidepresszáns gyógyszereket írhat fel nekünk. Ezeket általában rövid távon alkalmazzuk, amíg alkalmazkodunk az életünkben bekövetkezett változásokhoz, de az is lehet, hogy hosszabb távon kell szednünk azokat.

Beszélgetős terápia

Elképzelhető, hogy az elszigeteltség érzése miatt nem beszéljük meg a barátainkkal és családtagjainkkal, hogy min megyünk keresztül. Emiatt könnyebb lehet egy képzett terapeutával beszélnünk, aki segíthet a nehézségekkel való megbirkózásban.

A változókori depresszió kezelhető

A változókorban kialakuló depresszió egy kezelhető állapot. Nem szabad elfelejtenünk, hogy számos olyan kezelési lehetőség közül választhatunk, amelyek révén enyhíthetőek a tünetek, és amelyek a változásokkal való megbirkózáshoz szükséges stratégiákat adhatnak a kezünkbe. A számunkra leghatékonyabb kezelési lehetőségekkel kapcsolatban kérjük ki orvosunk tanácsát.

A témakörhöz kapcsolódó cikk kizárólag tájékoztató jellegű információkat tartalmaz és semmilyen körülmények között nem helyettesíti a szakorvossal történő előzetes konzultációt, illetve az orvosi szakvéleményt.

Neked ajánlott >
Fitnesz tippek menopauzára - miért fontos a testmozgás
Neked ajánlott >
Ezért sétálj sokat 40 év felett is avagy a gyaloglás 10 jótékony hatása

***********
Forrás:  Canva (képek) és  Healthline
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet