Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek Paul Newman: magyar származású színész, aki bejutott a hollywoodi csillagok közé

Paul Newman: magyar származású színész, aki bejutott a hollywoodi csillagok közé

Női Szalon

Markáns arcvonalak, csillogó kék szemek. Nem csoda, hogy a nők odavoltak Paul Newmanért, aki nemcsak színészként brillírozott, hanem filmrendezőként, autóversenyzőként, és emberségből is jelesre vizsgázott, habár az élet a hollywoodi-i csillagok között nem mindig volt olyan fényes.

Paul Leonard Newman 1925. január 26-án született az ohiói Cleveland Heights-ben, Theresa Fecko és Arthur Sigmund Newman második fiaként. Nagyszülei, Neumann Simon (Simon Newman) és Hannah Cohn, Magyarországról, valamint Lengyelországból érkezett zsidók voltak.

 

Fia halála teljesen összetörte

Newman korán érdeklődni kezdett a színház iránt. Első szerepét hét évesen kapta, amikor az udvari bolondot alakította a Robin Hood című iskolai produkcióban. Nem sokkal azután, hogy megkezdte egyetemi éveit, behívták katonának, és az Egyesült Államok haditengerészeténél szolgált a második világháborúban. A háború után 1949-ben lediplomázott dráma és közgazdaságtan szakon. Hogy színészi karrierjét beindíthassa 1951-ben New Yorkba költözött első feleségével, Jackie Witte-tal. A házasságuk nem volt felhőtlen a férfi szenvedélybetegsége miatt, aki nem vetette meg az italt. Egy fiuk, Scott, és két lányuk született, Susan és Stephanie Kendall. Scott nem bírta feldolgozni a szülei válását, és a drogokhoz fordult. Szülei igyekeztek a segítségére lenni, de sajnos 1978 novemberében meghalt kábítószer-túladagolás következtében. Az összetört apa fia emlékére alapította meg a Scott Newman Központot a kábítószerrel való visszaélés megelőzésére. Ezenkívül rengeteg pénzzel támogatta azokat a szervezeteket, ahol drogfüggőket kezeltek, valószínűleg azért is, hogy vezekeljen, amiért nem tudott segíteni a fián.

Színpadi színészként 1953-ban debütált a Broadway-n, William Inge Piknikjében. Mialatt a produkción dolgozott, megismerkedett Joanne Woodwardal, a feltörekvő színésznővel, akivel később 16 filmben szerepeltek együtt. Öt évig folytattak titkos viszonyt, majd nem sokkal a Hosszú, forró nyár 1957-es forgatása után elvált első feleségétől, hogy elvehesse Woodwardot, akivel 50 évig voltak együtt, egészen a filmszínész halála napjáig. Három lányuk született: Elinor Teresa, Melissa Stewart és Claire Olivia.

A vadnyugati filmek sztárja lett

Miközben a Brodway-n szerepelt, szép lassan sikerült betörnie a mozi világába is. Az első hollywoodi filmje az 1954-es Ezüst kehely volt, ami ugyan megbukott a pénztáraknál, viszont az 1956-ban a Valaki odafent szeret engem, amiben Rocky Grazianót alakította, meghozta a kívánt sikert. Két évvel később szerepelt a Macska a forró bádogtetőn című produkcióban Elizabeth Taylor oldalán. A film nagy sikert aratott, és Newman megszerezte első Oscar-jelölését. Ezután jött a Hosszú, forró nyár, amiért a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Olyan kiváló alkotásokban is szerepelt, mint az Exodus, A hallgatag ember, de aztán az 1969-es Butch Cassidy és a Sundance kölyökkel sikeresen beírták magukat a filmtörténelembe Robert Redforddal együtt. A vadnyugati filmek sztárjaként óriási sikert aratott még a Roy Bean élete és korával, valamint a Buffalo Bill és az indiánokkal. Végül az Oscar-díjat 1987-ben kapta A pénz színe c. filmben nyújtott alakításáért.

Addigra már a rendezéssel is próbálkozott, és a legnagyobb sikert az 1972-es A Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre hozta meg. A filmcsillag utolsó filmje a 2002-es A kárhozat útja volt. 2007-ben vonult vissza, és egy évvel később, 2008. szeptember 26-án hunyt el a színészóriás Connecticuti otthonában tüdőrák következtében.

Az autóversenyzés szerelmese volt

A versenyzés iránti szeretete és szenvedélye miatt kezdett versenyezni a hetvenes években, és négy országos bajnokságot nyert. 70 éves és nyolc napos korában Newman lett a legidősebb pilóta, akinek addigra saját autóversenyző csapata is volt, a Newman Freeman Racing. A filmsztár 2008-ban hagyta abba versenyzői karrierjét, amiről 2015-ben film is készült, a Winning: The Racing Life of Paul Newman.

Aranyból volt a szíve

E. Hotchner íróval együtt Newman 1982-ben megalapította a Newman’s Own élelmiszeripari termékcsaládot. A márka salátaöntetekkel indult, és kibővült többek között tésztaszósszal, limonádéval, pattogatott kukoricával, salsával és borral. Newman az összes bevételt, az adók után, jótékony célra fordította. Súlyosan beteg gyerekeket támogatott, iskolákat, mindig különféle jótékonysági szervezetek között osztották fel a pénzt. Ha egy igazán jó könyvet szeretnél olvasni az életéről, akkor jó választás lehet a barátja, Stewart Stern által írt Egy hétköznapi ember különleges élete, ami 2022-ben jelent meg.

Paul Newman mindenkit megtévesztett?

Newman nemcsak a színészi tehetségéről volt híres, hanem felesége és családja iránti odaadásáról is. Saját bevallása szerint sosem csalta meg feleségét, és nemhogy Hollywood, de az egész világ irigy volt az álompárra, meg a tökéletesnek tűnő házasságukra. De minden jel arra mutat, hogy ez nem teljesen igaz.

Shawn Levy filmkritikus a Paul Newman: A Life című életrajzi könyvében azt állította: a filmsztárnak az 1960-as évek végén viszonya volt Nancy Baconnal, egy hollywoodi újságírónővel, ami másfél évig tartott, és ezt az újságírónő is igazolta.

Darwin Porter író a Paul Newman: The Man Behind The Baby Blues c. könyvében Marlon Brando szavait idézte: „Engem sosem vert át Paul. Épp annyi kalandja volt a forgatásokon, mint bármelyikünknek… és ő is biszexuális volt, akárcsak én. Ám míg engem folyton rajtakaptak, ő ügyesen titokban tartotta a viszonyait.”

Végezetül ott van Ethan Hawke hatrészes dokumentumfilmje, Az utolsó filmcsillagok, ami az özvegy és a gyerekek kérésére készült. A sorozat feltárja Newman és Woodward szerelmi történetét és életük legsötétebb időszakait. A család beszámol Newman durva alkoholizmusáról, aki állítólag csak akkor találta meg a lelki békéjét, ha ivott vagy versenyzett.

Wadolowski-Balogh Orsolya

**********
Képek forrása: innen és itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

ez is érdekelhet