Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek Gilbert Bécaud, Nathalie és a Puskin kávéház
Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek Gilbert Bécaud, Nathalie és a Puskin kávéház

Gilbert Bécaud, Nathalie és a Puskin kávéház

Női Szalon

Gyermekkoromban nem múlhatott el hétfői rádiós kívánságműsor Bécaud dala nélkül.  De mi köze van Gilbert Bécaud világhírű szerzeményének a moszkvai Puskin kávéházhoz?

Az 1960-as évek elején, a híres francia énekes Moszkvában lépett fel. Innen hazájába visszatérve megírta Nathalie című dalát, amelyet a sanzonénekest kísérő Natalja nevű orosz idegenvezető inspirált.

A dalszöveg szerint a havas, hideg Vörös téren sétálgattak. Natalja az októberi forradalomról és Leninről mesélt. Mindeközben az énekes arra gondolt, bárcsak ezután kettesben elmennének a Puskin kávéházba meginni egy forró csokoládét és teljesen másról beszélgetnének.

A dal világszerte híres lett és innentől kezdve sokan szerették volna meglátogatni a Puskin kávéházat, de nem találták.  A kávézó csupán Gilbert Bécaud fantáziájában létezett.

1999-ben ez a dalszerzői fantázia megvalósult.  Andrei Dellos, orosz-francia művészt és üzletembert a dal inspirálta arra, hogy megnyissa a Puskin kávéházat, a Tverskoy körút egyik barokk palotájában. Az 1999. június 4.-i megnyitó ünnepségen elhangzott az ikonikus dal, Gilbert Bécaud személyes előadásában.

A Tverskoy körút és környéke jelentős, már-már misztikus szerepet játszott az orosz költő, Alexander Puskin életében. Az 1796-ban megnyílt körút a moszkvai előkelőségek kedvelt sétálóhelye lett. Puskin is gyakran megfordult itt. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Natalja Goncsarovát. Egy közeli templomban esküdtek meg és Puskin szobra is eredetileg a Tverskoy körúton volt megtalálható.

A kávéháznak otthont adó palota az 1780-as években épült. A 19. században kávézó és gyógyszertár működött itt és könyvtár is volt az épületben. A gyógyszertár és a könyvtár helyiségeit a megnyíló kávéházban is megőrizték az új tulajdonosok.

A Puskin kávéház 20 éve nyitotta meg kapuit és Moszkva egyik fő nevezetessége lett. Nagyon népszerű az üzletemberek és az idelátogató turisták körében.

Neked ajánlott >
12 híres festőnő, akiket minden művészetkedvelőnek ismernie kell

Neked ajánlott >
2000 levél -a Miss Universe verseny 10 elképesztő ruhája

**********
A cikk forrása itt.
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet