Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek „Egy igazi olasz” – kedvencünk, Toto Cutugno

„Egy igazi olasz” – kedvencünk, Toto Cutugno

Női Szalon

„Un italiano vero”

Toto Cutugno, aki az „igazi olasz”-ként vonult be a könnyűzenei világ történelmébe, Salvatore Cutugno-ként látta meg a napvilágot 1943. július 7-én Fosdinovoban, Toszkána északi részén. A laza és közvetlen stílusú énekes azonban keresztnevének mindig is a rövidített változatát, becéző formáját használta, így a világ valamennyi táján Toto Cutugno-ként vált milliónyi rajongója kedvencévé.

Édesanyja főállású anyaként gondoskodott arról, hogy Toto és három testvére számára nap, mint nap megteremtse az otthon melegét. Szicíliai származású apja az olasz haditengerészet tisztje volt, aki trombitán játszott, ezért a világhírű énekes már kora gyerekkorától közel került a zenéhez.
Nem sokkal születését követően a család La Spezia-ba költözött. Itt kezdett el a kis Toto zeneiskolába járni, 9 évesen megtanult trombitán játszani, majd tangóharmonikán és ütőhangszereken is.
Első alkalommal 13 évesen lépett színpadra, amikor is ebben a liguriai városkában fellépést szerveztek a helyi, fiatal tehetségek számára. A szakmai zsűri nagyra értékelte Cutugno hangképzési adottságait, de ennek ellenére mégis a harmadik helyre szorult. Így hát tovább fejlesztette tehetségét, különböző együttesek dobosaként lépett fel, majd 18 éves korától komoly érdeklődést kezdett mutatni a jazz iránt.

Dobfelszereléséről szinte teljesen megfeledkezve, egyre több időt töltött a zongora mellett. 19 évesen kezdett el együtt dolgozni az olasz dzsessz zongoristával, Guido Manuzardi-val, majd a G-Unit együttes tagjaként hat hónapon át turnézott Finnországban. Olaszországba visszatérve 1965-ben megalapította saját zenekarát a „Toto e i Tati”-t (vagyis „Toto és a bátyuskák”-at), amelyben ismét dobon játszott. Ez a zenei formáció éveken át járta Olaszországot, klubokban, éttermekben, bárokban és diszkókban léptek fel. 1975-ben létrehozta saját zenekarát, az Albatros együttest, amelyben ismét a dobok mellett láthattuk viszont. Egy-két évvel ezt követően, szólókarriere kezdetén, igen rövid idő alatt jó pár tucat vadonatúj számmal rukkolt elő. Saját dalokat komponált olyan híres előadók számára is, mint például a francia-amerikai Joe Dassin (L’été indien – Indián nyár), Dalida, Mireille MathieuJohnny Hallyday és Gigliola Cinquetti.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Toto Cutugno (@totocutugno_official) által megosztott bejegyzés

„Az örök második”

Első alkalommal 1976-ban szerepelt a Sanremo-i Dalfesztiválon, saját zenekarával, az Albatros-szal, ahol a „Volo AZ 504” című dalukat adták elő és harmadik helyezést értek el.
Bár Toto Cutugno összesen tizenháromszor vett részt ezen a világhírű könnyűzenei fesztiválon, hat alkalommal csúszott a második helyre, és csak egyetlen egyszer nyert az olaszok által szervezett nemes eseményen, 1980-ban „Solo noi” című dalával.
A fesztiválon aratott sikere után karrierje elkezdett felfelé ívelni. Producerek és koncertigazgatók szó szerint elárasztották őt rendkívüli ajánlataikkal, tehetsége azonban valahogy mindig alulértékelt maradt.
Ikonikus dalát, a „L’italiano”-t eredetileg Adriano Celentano-nak írta, de ő egyszerűen visszautasította, hogy ezt a dalt elénekelje. Bár ez a dal világsláger és Cutugno leghíresebb dala lett, a San Remo-i zsűri 1983-ban ezért a szerzeményéért az ötödik hellyel jutalmazta az énekest, amivel a hallgatóság természetesen messze nem értett egyet.

1990-ben pedig ugyancsak Sanremo-ban énekelte el, Ray Charles-szal közösen, a „Gli amori” (Good Love Gone Bad) című dalát.

„Hagyjatok énekelni” – „Lasciatemi cantare”

Az AC Milan drukker, „igazi olaszt”, mindig is elbűvölte a női szépség. 1971-ben vette feleségül Carla-t, akivel már több mint 50 éve él együtt. Egyetlen, házasságon kívüli gyermeke van, Nico, aki 1989-ben született.
Cutugno az 1980-as évek végén ismerkedett meg Cristina-val, a stewardess-szel, akitől a repülőgépen töltött rövidke időt kellemesen eltöltve, elkérte a telefonszámát, majd a turnéról hazafelé utazva fel is hívta őt. Bár Toto nagyon szerette és szereti a mai napig is feleségét, többször is találkozott Cristina-val, aki 1989-ben egy fiúgyermekkel ajándékozta meg őt. A fiút Nico-nak nevezték el. Toto nem akarta elhagyni feleségét. Mindent őszintén bevallott Carla-nak a kapcsolatáról Cristina-val és természetesen a gyermekükről is, de a Rák jegyében született énekesnek a válás gondolata meg sem fordult a fejében. Carla, bölcs feleségként megbocsátott neki. Nico kisgyermekként sok időt töltött el Carla-val és Toto-val az otthonukban. Mivel nem volt közös gyermekük, Carla elhalmozta mindenféle finomságokkal a kisfiút és arra kérte Toto-t, hogy Nico-t vegye a nevére. Nico azóta felnőtt, egyetemet végzett, gitáron játszik és nagyon jól énekel. Jelenleg görög származású kedvesével él együtt, Toto pedig megígérte, hogy ha házasságra kerül a sor, akkor a családi esemény mindennemű költségét nagy örömmel vállalja. Ha ez bekövetkezik, akkor arról biztosan beszámol majd a média is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Toto Cutugno (@totocutugno_official) által megosztott bejegyzés

Cutugno mindig is egészséges és energikus személynek tartotta magát, orvost alig látott élete során, bár láncdohányos volt, úgy füstölt, mint egy gyárkémény. 2007-ben azonban prosztatarákot diagnosztizáltak nála az orvosok, sebészi beavatkozásra, majd kemoterápiára volt szükség. A helyzet elég súlyos volt, és a rajongók a felépüléséért könyörögtek világszerte. Imáik meghallgatásra találtak. Az énekes letette a cigarettát, elkezdett rendszeresen futni és úszni, és azóta is gondot fordít az egészséges életmódra, miközben persze rengeteget dolgozik.

De nem ez volt az egyetlen megpróbáltatás, ami életében érte. Nem mindennapi életét végigkísérte a fény és az árnyék. Évtizedek elteltével is fájdalmasan idézi vissza nővérének, Annának a halálát, amelyet még tragikusabbá tesz, hogy Toto akkor mindössze öt éves volt, Anna pedig éppen a hetedik életévét töltötte be. Egy teljesen hétköznapi ebéd elfogyasztása közben történt meg a tragédia. A gyerekek, Toto, Roberto, Rosanna és Anna – mint ahogyan talán sok más gyerek is teszi -, ebéd közben a kenyérrel játszadoztak, azonban az egyik kenyérgalacsin megakadt Anna torkán. Nővére a szeme láttára fulladt meg ebéd közben, amely örök életére kínzó emlékként égett bele az énekes szívébe és lelkébe. Sikeréhez talán az is hozzájárult, hogy minden egyes dalából őszintén törtek elő életének örömökkel és fájdalmakkal teli élményei.

Senki sem lehet próféta a saját hazájában

Toto Cutugno szakmai múltjára visszagondolva, mindig is úgy érezte, hogy hazája sohasem szerette őt igazán, ezért is döntött úgy, hogy dalait Olaszország határain kívülre viszi.

„Olaszországban nem éreztem úgy, hogy szeretnének, és sohasem ismertek el igazi dalszerző énekesként.”

Legnagyobb sikereit talán Oroszországban érte el, ahol 1985-ben lépett fel első alkalommal. A közönség hatalmas ovációval fogadta, amikor az énekes olaszul beszélt. Az orosz nők férfiideálja vált valóra a jóképű és igen tehetséges énekes láttán, és jó néhányan közülük a koncert alatt a színpadra bekiabálva vallottak szerelmet neki.

Az énekes, zeneszerző és dalszövegíró Cutugno tehetségével megváltoztatta az olasz zenei világot. A pályafutása során kiadott 17 zenei album és számos önálló zeneszám, több mint 100 millió eladott példányszámával, a legsikeresebb olasz művészek között jegyzik a világban.

 

Neked ajánlott >
Áruld el melyik tetszik jobban! Világslágerek eredetiben és...
Neked ajánlott >
Mutatós sálmegkötési ötletek videókkal

**********
Forrás:  Toto Cutugno Instagram (videók), kiemelt kép: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet