Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek Király Levente: Riválisok – Élő mítoszok, szívtipró francia legendák – könyvajánló

Király Levente: Riválisok – Élő mítoszok, szívtipró francia legendák – könyvajánló

Női Szalon

Talán még sehol sem történt meg az a furcsa véletlen, amely ilyen jellegzetes nyomott hagyott volna a színészek és a film világában.

A történet Franciaországban az 1930-as években vette kezdetét, amikor Párizs közvetlen szomszédságában, Hauts-de-Seine megyében megszületett Jean Paul Charles Belmondo, majd ugyanennek az országnak, ugyanennek a megyéjének egy másik településén, mindössze két és fél évvel később, Alain Fabien Maurice Marcel Delon is meglátta a napvilágot.

Néhány évtized elteltével pedig emiatt fordulhatott elő, hogy egyetlen nemzeten belül, azonos időszakban, két fantasztikus férfi színész, a markáns arcú csibész és a sármos tekintetű szépfiú, immár világsztárokká válva, képesek voltak kettéosztani a közönséget, létrehozva ezzel két, örökidőkig fennmaradó tábort, a Delon és Belmondo rajongók körét.

Belmondo és Delon a két ikonikus francia sztár

Király Levente „Riválisok – Élő mítoszok, szívtipró francia legendák” címmel 2021 novemberében megjelent legújabb könyve betekintést enged e két felejthetetlen kedvenc, Alain Delon és Jean-Paul Belmondo életébe, egymáshoz fűződő kapcsolatába és a hírnév által generált versengésükbe, amely az évek múlásával, szemmel láthatóan igen sokat veszített komolyságából.

Jean-Paul Belmondo élete igazi kalandregény. „Kilenc életem van, mint a macskának” – mesélte a színész újjászületésekor. Két agyvérzésen esett át, volt kómában, és háromszor hozták vissza a halálból. Újratanult beszélni és járni, ám fél oldalára lebénulva is visszaküzdötte magát az életnek nevezett ringbe. Merthogy a ministráns évei után sírásóként, juhpásztorként, majd csomagolómunkásként dolgozó Bébel, a boksztermek világában edződött. Először bohóc, később színész szeretett volna lenni, s mivel többször is eltanácsolták a színésziskolából, Párizs utcáin autodidakta módon sajátította el a színészmesterséget. Kitartásának köszönhetően sikert sikerre halmozott a színpadon és a filmvásznon egyaránt.

A hetvenes évektől aztán a „sötét utcák angyalából” előtört a földön, vízen, levegőben akrobatikus mutatványokat végző született kalandor. Kis híján bennégett egy száguldó autóban, nyakon harapta egy tigris, versenyautóval bukfencezett, lógott csilláron, helikopteren, repülőgép szárnyán, áttört üvegfalat motorcsónakkal, Hongkongban pedig versenyt csinált abból, hogy ki mer messzebb menni egy 65. emeleti ablakpárkányon. Igazi sikergyáros lett az akció- és kalandfilmek műfajában.

 

Kirobbanó tehetségével komoly rivalizálásra kényszerítette a pisztolyforgatásban és magányos zsaruskodásban verhetetlen ellenfelét, Alain Delont, aki gyermekkorának nagy részét a Fresnes börtön falain belül töltötte, és akit később a vietnámi háborúk edzettek meg, ahol többször is tűzpárbajba keveredett. Delon, aki volt újságkihordó, gyümölcsös, illetve zöldséges ládákat rakodó munkás, egy ideig hentesként és mészárosként is dolgozott, mielőtt elindult a világhírnév felé vezető úton. Megannyi titok jellemzi a francia filmművészet szívtipró legendájának életét, aki „angyalarcú démonként” száguldott át szerelmeken, filmeken és lángoló szenvedélyeken.

 

A könyvben izgalmas és mulatságos sztorikat olvashatunk a forgatásokon történt kalandokról, de bepillantást nyerhetünk a sztárok magánéletébe is. Tanúi lehetünk a franciák „szent szörnyetegeinek” nevezett világsztárok szerelmi életének, örökké tartó barátságaiknak és az elmaradhatatlan szakmai összecsapásoknak is.

Paris Match fotózás

A könyvajánló után idézzünk fel egy szívmelengető, különleges fotózást!
A francia és a nemzetközi hírességek életének eseményeivel foglalkozó magazin, a Paris Match 2019-ben, fennállásuk 70. évét ünnepelve, Delont és Belmondo-t együtt hívták meg a magazin hasábjaira szánt, nem mindennapi fotók elkészítése okán. A fotózás néhány pillanatát videón/-ra is rögzítették:

 

Neked ajánlott >
10 kedvenc film - 10 kedvenc filmzene

Neked ajánlott >
Kabir Bedi, mindannyiunk kedvenc maláji tigrise

**********
Forrás: videó Paris Match valamint Bookline
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet