Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Mi tehet hosszú távon boldoggá?

Mi tehet hosszú távon boldoggá?

Női Szalon

Jó esetben meg tudjuk fogalmazni, mit jelent számunkra a boldogság. Sokan gondolják, hogy az anyagi javak, a karrier, a hírnév jelenti a boldogságot, de az ezek által nyújtott boldogság nagyon illékony, csupán átmeneti jó érzést ad. A valódi boldogság talán úgy írható le, hogy egyszerűen jól érzem magam a bőrömben mindenféle külső tényezőtől függetlenül.

Mi nem szükséges ahhoz, hogy boldogok legyünk?

A hosszú távú elégedettséghez szükségtelenek a külső tényezők. Félrevezető amikor attól tesszük függővé a boldogságunkat: majd, ha túl leszek a vizsgákon, majd, ha felvesznek az egyetemre, majd, ha új autóm lesz, majd, ha felépül a házam…akkor leszek valóban boldog. Mindannyian tettünk már hasonló kijelentéseket és azt is tudjuk, hogy sohasem váltak be. Van, hogy családi terheket cipelünk, amelyeket letehetünk családállítás segítségével.

Rövid távon a külső tényezők is boldoggá tehetnek. Például fodrász után örömet szerez, ha megdicsérnek milyen szép a hajunk vagy ha beülünk az új autónkba is átjár az öröm, de aztán megszokottá válik és már nem olyan szédítően jó érzés, mint az elején. Anyagilag hiába van meg mindenünk, az önmagában még nem tesz hosszú távon boldoggá, mert ez nem külső tényezőkön múlik. Nyilván az alapszükségletek megléte elengedhetetlen, csak ezen túl beszélhetünk boldogságról vagy elégedettségről.  Alapszükséglet, hogy legyen tető a fejünk felett és legyen legalább egy ember, akit szerethetünk és aki viszontszeret minket. Amikor képesek vagyunk értékelni, amink van és nem a hiányzó dolgokra fókuszálunk akkor elégedettséget érezhetünk, és az életünk szekere, rúdja, jó irányba fordul.

Mi tehet hosszú távon boldoggá?

A saját boldogságunk mindig belső tényezőktől függ: ahogyan gondolkodunk, viselkedünk, cselekszünk. A boldogságunkért mi magunk vagyunk a felelősek, mi magunk tudjuk elérni és megtartani nagyon egyszerű dolgokkal. Ami ehhez elengedhetetlen:

Legyünk őszinték

Őszinteség önmagunkkal szemben. Elismerni, hogy nem külső tényezőktől függ, hogy boldogok vagyunk vagy sem. Becsapni önmagunkat teljesen felesleges és az agyunk számára egy megterhelő, betegítő, energiarabló, készenléti állapot. Nem véletlen, hogy a hazugságvizsgáló gépek képesek kimutatni ezt az állapotot. Azzal, hogy abbahagyjuk önmagunk ámítását, rengeteg energiánk felszabadul.

Legyünk hálásak

A hála érzése, amelyet nem a boldogság fog előidézni, hanem éppen fordítva. Ha érezzük a hálát az tesz minket boldoggá. Legyünk hálásak mindenért, amink van és persze a napsütésért, az esőért, az egészségünkért, a mosolyért, amellyel megajándékoz minket valaki. A nagyon gazdag emberek gyakran azért nem boldogok, mert mindig többre vágynak, hiányban gondolkodnak és vannak, akik nem dúskálnak a földi javakban és mégis elégedettek mert hálásak azért, amijük van. A hála pedig boldoggá tesz.

Legyünk kedvesek önmagunkhoz és másokhoz is

A kedvesség könnyen elsajátítható. Először legyünk kedvesek önmagunkkal és persze másokkal is. Mosolyogjunk sokat és vegyük észre magunk körül a szép és jó dolgokat. Ha hazaér a párunk, öleljük meg és kérdezzük meg milyen volt a napja. A valódi kedvesség önelfogadás és mások elfogadása, önmagunk szeretete. Ebben benne vannak a hibáink is.  Néha irigyek vagyunk és lehet, hogy van rajtunk néhány plusz kiló, de ettől még nem vagyunk rosszabbak másoknál. Azzal, hogy kedves vagyok magammal és másokkal, olyan könnyedséghez juthatunk, amely rengeteg plusz energiát ad, mert megmarad minden amit egyébként a látszat fenntartására, irigységre, kapzsiságra, manipulációra, gyanakvásra és önbecsapásra fordítanánk.

A kedvesség a toleranciával kézen fogva jár és hosszútávú állandó elfogadást jelent, nem csupán pillanatnyi kedvességet. Az elfogadás hiánya legtöbbször az ismeretlentől való félelemből fakad, pedig az legtöbbször nem olyan rossz, mint amilyennek gondoljuk.

Ápoljuk az emberi kapcsolatainkat

Másokhoz való kapcsolódás. Talán ez az egy olyan külső tényező, amely boldoggá tehet, az emberi kapcsolat, amelyben lehet szó társról, családról, gyerekről, barátról, szomszédról, ismerősről. A valódi emberi kapcsolat, amelyet ápolunk jelentősen tudja emelni a boldogság szintünket. Ahhoz, hogy működhessen energiát kell beletenni, amely sokszorosan megtérül. Napjainkban nehéz fenntartani a kapcsolatokat és sok a magányos ember. A magány pedig hosszú távon teherként nehezedhet ránk. Az ember alapvetően társas lény, igénye van a másik emberrel való kontaktusra. Kapcsolódásra bármikor van lehetőségünk. Az utcán sétálva, utazás közben…persze ehhez le kell tenni az olvasnivalónkat, zsebre kell tenni a telefonunkat. Ha keressük a szemkontaktust, rámosolygunk másokra és szólunk hozzájuk néhány kedves szót, nagyon sok kedvesség áramolhat vissza hozzánk.

Vállaljuk a felelősséget

A boldogsághoz nélkülözhetetlen a bátorság és magához az élethez is bátorság kell, ami ez esetben nem vak kockázatvállalást, vakmerőséget jelent, hanem felelősségvállalást. Felelősséget kell vállalni az életünkért, eközben kockázatokat vállalva minden területen. A boldogság bennünk van, kívülről nem kaphatjuk meg. A legjobb, ha itt és most a kezünkbe vesszük az irányítást és elkezdjük az életünk új, boldogabb fejezetét, külső tényezőktől függetlenül elérjük a „remekül érzem magam a bőrömben” állapotot.

Hollosizabella.hu

Katona Andrea

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Neked ajánlott >
Könyvajánló: Életbátorság - Hogyan ne adjuk fel nehéz helyzetekben?

Neked ajánlott >
3 japán fogalom a tartalmasabb életért

**********
Képek: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet