Egy alkalommal már megosztottam veletek 4 finom receptet, és most jöjjenek az újabbak.
Ezek az úgynevezett kézen-közön forgó receptek. Ilyenek a régi családiak, a munkahelyen kollégák által megosztottak, és természetesen a barátnőktől kapottak. Soknak nem is ismerjük a pontos eredetét, honnan van, kié ez a recept, így előfordulhat, hogy némelyik ismerős lesz számotokra.
Kedvenceimből válogattam ki pár frissebbet. Akkor lássuk a finomságokat! Jó étvágyat hozzájuk!
Málnás tiramisu
Hozzávalók:
- 10 dkg mascarpone
1 dl zsíros tejszín kissé felverve
75 ml erős fekete kávé forrón
16 db babapiskóta
10 dkg málna (lehet kissé felengedett fagyasztott is)
6 gombóc tiramisu fagyi
4 levél menta
cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
Elkészítése:
Keverjük össze a mascarponét és a kissé felvert tejszínt egy nagyobb tálban. Öntsük ki a kávét egy alacsony szélű edénybe. Mártogassuk a babapiskóták mindkét felét a kávéba, ügyelve arra, hogy a piskóták minden oldalukon megszívják magukat a kávéval, de még ne ázzanak el.
Tegyük a kávés piskótákat 4 magas pohárba. Rétegezzünk a pohár aljába egy kanál mascarponés krémet, majd helyezzük rá a málnák felét. Tegyünk fél gombóc tiramisu fagyit a málnaszemekre. Ismételjük meg a babapiskóta, mascarponés krém és a málna rétegeket, végül helyezzünk egy teljes gombóc tiramisu fagyit a pohár tetejére.
A desszertet díszítsük mentalevéllel és kakaóporral, majd azonnal tálaljuk.
Ropogós sonkás tekercs
Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta
30 dkg darált vagy apróra vágott főtt sonka
15 dkg reszelt sajt
15 dkg natúr krémsajt
1 tojás
ízlés szerint zöldfűszerek, bors, snidling, magvak
Elkészítése:
Nyújtsd vékonyra a szobahőmérsékletű leveles tésztát, majd kend meg a krémsajttal, szórd meg zöldfűszerekkel, borssal vagy snidlinggel.
Egyenletesen szórd végig a krémsajttal megkent területet a darált vagy apróra kockázott sonkával, majd jöhet a reszelt sajt az egész tetejére.
Ezután tekerd fel jó szorosan, majd karikázd egyenletes vastagságú szeletekre. Helyezd el a tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd kend meg őket a felvert tojással, és esetleg szórd meg őket magvakkal.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süsd készre.
Túrós-burgonyás rakott karaj
Hozzávalók:
- 8 szelet kicsontozott sertéskaraj
1 kg burgonya
35 dkg túró
25 dkg füstölt kolozsvári szalonna
só, bors ízlés szerint
2,5 dl tejföl
4 tojás
zsíradék
metélőhagyma a szóráshoz
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és felszeleteljük. A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, és kevés zsíradékban kérgesre sütjük. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, majd kibélelünk vele egy magas szélű tepsit. A húst, a burgonyát és a túrót rétegezzük, ezután meglocsoljuk a tejföllel elkevert tojásokkal. Végül a rakott pecsenyét megszórjuk a finomra vágott metélőhagymával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-60 perc alatt készre sütjük.
Újra! Befejezésül álljon itt ez az isteni finom nutellás mascarponés torta recept a múltkori bejegyzésemből.
Hamarosan itt a karácsony, akár meg is süthetitek a családnak. Garantáltan nagy sikere lesz!
Nutellás mascarponés torta
Hozzávalók:
- 1 egész tojás
25 dkg cukor
5 dkg vaj
2,5 dl tej
4 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Elkészítése:
a fenti hozzávalókat összekeverjük. Egy kisebb, kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
A nutellás krém hozzávalói és elkészítése:
- 500 g nutella
500 g mascarpone
A két hozzávalót alaposan összekeverjük.
Tejszín hozzávalói és elkészítése:
- 300 g-os hideg, felrázott habtejszínt (ne növényi legyen), egy csomag habfixálóval, pici porcukorral felverünk.
Ha kihűlt a tészta, vágjuk 3 részre és rétegezzük a krémekkel, így:
piskóta-nutellás krém egyik fele-piskóta-tejszín-piskóta-nutellás krém másik fele a tetejére, oldalára kenve.
**********
Képek: canva.com
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
Köszönöm szépen: Zsuzsa/Női Szalon