Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ A kétlaki csodafa avagy a ginkgo biloba 10 jótékony hatása

A kétlaki csodafa avagy a ginkgo biloba 10 jótékony hatása

Női Szalon

A páfrányfenyőként is ismert Ginkgo biloba a világ legősibb fafajtáinak egyike. Mivel a nagy, tömeges kihalási eseményeket is túlélte, ezért ezt a fát „élő kövületként” is emlegetik. A Missouri Botanikus Kert szakemberei szerint „a Ginkgo biloba fák már 150 000 évvel ezelőtt is fellelhetők voltak a Földön”.

A fa akár 40 méteres magasságig is nőhet és 1000 évig is elélhet. Néhány Kínában található példányról úgy tartják, hogy több mint 2500 éves.

A kétlaki csodafa

A ginkgo fa kétlaki fajta, ami azt jelenti, hogy külön egyeden találhatók meg a hímivarú (porzós) és a nőivarú (termős) virágok. A magok a nőivarú példányokon fejlődnek, a pollen pedig a hímivarú fákon.

A nőivarú fákon akkor kezdenek el megjelenni a magok, miután elérik megfelelő érettségüket és a hímivarú fákról származó pollen megtermékenyíti őket. Ezek a magok később kerekded, húsos burkot növesztenek, majd ősszel a talajra hullanak. Ahogy azonban a földön a külső rétegük bomlani kezd, az avas vaj szagára emlékeztető, kellemetlen bűz árad belőlük. Éppen ezért a díszkertekbe inkább a hímivarú példányokat ültetik.

Annak ellenére, hogy az érett gyümölcse kellemetlen szagot áraszt, és fogyasztásra alkalmatlannak, ehetetlennek tartják, egyes ázsiai kultúrákban – „erősítő” tulajdonsága miatt -, ínyenc csemegének számít. Szárított leveleiből teát is lehet készíteni, azonban a ginkgo magok fogyasztása nyersen vagy pirított formában mérgező lehet, és komoly mellékhatásokkal járhat.

A ginkgo az agyagos, nyirkos, iszapos és zsíros talajt kedveli. Mélyen repedezett, barna kérgével, kétségkívül a legrendkívülibb és a legcsodálatosabb fák egyike. A természetben egyedülálló formájú, legyező alakú levelei ősszel lenyűgöző aranysárga színben pompáznak.

Ennek a fának a teljes napsütés vagy a félárnyék kedvez a legjobban, vagyis naponta minimum 4 órán át közvetlenül kell, hogy érje a napfény. Hatalmas lombkoronájával nemcsak árnyékot képes adni, de megjelenésével a táj látványának szépségét is emeli. Jól tűri a hőséget és még a városi viszonyok által előidézett légszennyeződést is kitartóan viseli.

Története

Gyógyító hatása miatt elsőként, mintegy 5000 évvel ezelőtt, az ősi Kínában használták. A leveléből készített növényi kivonatokat különféle betegségek kezelésére alkalmazták, főként az asztma tüneteinek, valamint az időskori memóriavesztés enyhítésére. De használták még az ágybavizelés megelőzésére, a szexuális energia növelésére, hólyag irritáció csillapítására valamint bélférgek által okozott fertőzések és kankó kezelésére is.

Bevezetése a nyugati világba

Engelbert Kaempfer német természettudós, orvos, felfedező és író volt az első európai, aki az 1600-as évek végén rátalált a ginkgo-ra, de a fát csak 1771-ben nevezte el Carl von Linné (eredeti latinos nevén Carolus Linnaeus) svéd természettudós, orvos és botanikus Ginkgo biloba-nak. 1784-ben hozták át Amerikába a ginkgo-t, és így került William Hamilton, amatőr növénygyűjtő és botanikus, őshonos és egzotikus növényeket felvonultató tájkertjébe (The Woodlands). Hamilton parkja arról volt híres, hogy a nagyközönség elsőként itt csodálhatta meg az Amerikában addig ismeretlen, különleges növényeket és fafajtákat.

A világörökség részévé nyilvánított Királyi Botanikus Kertben 2009-ben nem más, mint Őfelsége II. Erzsébet királynő ültetett el egy ginkgo fát, a Kew Gardens megalapításának 250. évfordulója alkalmából.

Napjainkban a ginkgo fák gyakorta megtalálhatók Észak-Amerika és Európa kertjeiben és parkjaiban. De sokszor láthatjuk ezeket a fákat templomok közelében is, mivel régóta szent növénynek tartják.

Miből tevődik össze?

Bár a kínai gyógyászatban a ginkgo levelét és a magját évezredek óta egyaránt felhasználták, a modern kutatások kizárólag a fa szárított zöld leveleiből készített kivonat alkalmazására fókuszálnak.

A tudósok több mint 40 összetevőt találtak a ginkgo-ban. Ezek közül azonban csak kettőnek – a flavonoidoknak és a terpenoidoknak – a gyógyhatásáról vannak ismereteink.

Laboratóriumi valamint állatkísérletek támasztják alá, hogy a flavonoidok az idegeket, a szívizmot, a vérereket és a retinát védik a károsodástól. A terpenoidok (ezek a növényben található ún. ginkgolidok és a bilobalidok) pedig a vérereket tágítva, javítják a véráramlást valamint csökkentik a vérlemezkék „ragacsosságát”, ezáltal kisebb lesz a vérrögök kialakulásának a kockázata is.

A Ginkgo biloba egy nagyon kedvelt összetevő, a leggyakrabban eladott növényi gyógyszerek egyike. A növény szárított zöld leveleiből nyert kivonat megvásárolható folyadék, kapszula és tabletta formájában is. Használják vérképzőszervi betegségek vagy memóriaproblémák esetén, a szív- és érrendszer megfelelő működésének elősegítésére és a szemek egészségének javítása érdekében egyaránt.

Néhány ígéretes kutatási eredmény szerint valós remény látszódik arra, hogy a Ginkgo biloba hasznos részét képezheti az Alzheimerrel küzdő betegek terápiás kezelésének.

A Ginkgo biloba számos jótékony hatást képes gyakorolni szervezetünkre, így a kognitív funkciók fejlesztésére is, mivel elősegíti a megfelelő vérkeringést az agyban, meggátolva ezzel az idegsejtek károsodását.

Néhány tanulmány azt jelzi, hogy a Ginkgo segíthet a demenciában szenvedő betegek állapotán is, bár ennek bizonyításához még további kutatásra van szükség.

Kedvezően hat a gondolkodásra, a memóriára és a szociális viselkedésre, valamint javítja a mindennapi feladatok elvégzéséhez szükséges képességet.

Jóllehet azonban, hogy egészséges emberek esetében a memória működését továbbfokozni nem igazán képes.

Néhány tanulmány során azt is kimutatták, hogy a Ginkgo javítja a glaukómában (zöldhályog) szenvedő betegek látását, illetve segíthet a makula-degenerációval küzdőknek az éleslátás hosszabb ideig tartó biztosításában.

A Ginkgo biloba 10 jótékony hatása

1. Erős antioxidánsokat tartalmaz

A Ginkgo nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és terpenoidokat, amelyek erős antioxidáns hatásukról ismertek. Ezen tulajdonságukból adódóan, védelmet nyújtanak a káros szabad gyökök által okozott oxidatív sejtkárosodással szemben. Ily módon képesek csökkenteni a rákbetegségek kockázatát is. Az agresszívan viselkedő szabadgyökök – amelyek például az étel energiává történő átalakulása vagy a szervezetünkben zajló méregtelenítés közben is termelődnek -, az egészséges sejteket is károsíthatják, hozzájárulva ezzel a betegségek kialakulásához, valamint az öregedés folyamatának felgyorsításához.

2. Segíthet a gyulladások leküzdésében

Néhány krónikus betegség során, az idő múlásával a gyulladás tartósan károsíthatja a testszöveteket és a DNS-ünket.
A Ginkgo kivonat az ízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegség, a daganatos megbetegedések bizonyos típusai, a szívbetegség és a stroke esetén, a gyulladás csökkenését idézi elő.

3. Javítja a keringést és segíti a szív egészséges működését

A tradicionális kínai gyógyászatban a ginkgo magokat a vesék, a máj, az agy és a tüdő energia „csatornáinak” megnyitására használták. A ginkgo-nak a szívre gyakorolt jótékony hatása legfőképpen abból az adottságából ered, hogy nagymértékben elősegíti a vér megfelelő áramlását testünkben.

4. Csökkenti a pszichés zavarok tüneteit és a demenciát

Különösen az egészséges agyi vérkeringés biztosítására gyakorolt kedvező hatásának köszönhető, hogy képes csökkenteni a szorongást, a stresszt, a vaszkuláris (éreredetű) demenciát, valamint néhány, az Alzheimer-kórhoz társítható tünetet.

5. Javítja az agyi funkciókat és a közérzetet

Néhány tanulmány azt is alátámasztani látszik, hogy a ginkgo javítja a memóriát, a szellemi teljesítményt, a figyelem összpontosítását, és ezek által jobb közérzetet is biztosít.

6. Enyhítheti a depressziót

Bár a depresszió igen összetett betegség, amelyet számos ok válthat ki, a ginkgo gyulladáscsökkentő tulajdonságából adódóan segít a szervezetnek megbirkóznia a magas stresszhormon szinttel, ezáltal némely esetben képes enyhíteni a depressziót is.

7. Támogathatja a látást és a szemek egészségét

Vérkeringést javító hatásának köszönhetően, biztosítja a megfelelő véráramlást a szemekbe, bár ez önmagában a látás javulásához még nem elégséges.  Jelenleg még nem tisztázott, hogy a ginkgo javíthatja-e a látás képességét vagy lassíthatja-e a degeneratív szembetegségek lezajlásának folyamatát.

8. Alkalmazható fejfájás és migrén kezelésére

Gyulladáscsökkentő hatása és magas antioxidáns tartalma miatt eredményesen alkalmazható abban az esetben, ha a fejfájást vagy a migrént a túlzott stressz okozza. Migrént azonban a túlzottan kitágult vérerek is okozhatják, ebben az esetben a ginkgo csak kevéssé vagy egyáltalán nem képes hatni.

9. Csökkentheti a PMS tüneteit

Előzetes kutatások azt igazolják, hogy a ginkgo hatékonyan képes kezelni a premenstruációs szindróma (PMS) testi és lelki tüneteit egyaránt.

10. Segíthet a szexuális zavarok kezelésében

Néhány forrásból az is kiderül, hogy a ginkgo hatékonyan alkalmazható szexuális diszfunkciók – pl. merevedési zavar vagy csökkent libidó – kezelésére is, mivel növeli a vér nitrogén-monoxid szintjét, így a vérerek tágulásán keresztül javítja a keringést.

Gyermekek, várandós vagy szoptató kismamák, epilepsziás illetve cukorbetegek valamint vérhígítót használók számára a Ginkgo biloba használata nem javasolt.

A Ginkgo biloba lehetséges mellékhatásai: hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, fejfájás, gyomorfájás és nyugtalanság.

Bár a ginkgo-t évszázadok óta használják különböző betegségek kezelésére, még ma sem tudjuk minden esetben pontosan, hogyan képes ezekre kifejteni jótékony hatását. Így mielőtt felsorakoztatnánk gyógynövénytárunk értékes darabjai között, feltétlenül egyeztessünk kezelőorvosunkkal.

Neked ajánlott >
Miért jó és előnyös az asszertív kommunikáció?

Neked ajánlott >
Tíz öregedésgátló élelmiszer, amely negyven felett valódi csodaszer a testnek

**********

Képek forrása: canva.com
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet