Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek 20 híres ember, akik csak negyven felett lettek sikeresek

20 híres ember, akik csak negyven felett lettek sikeresek

Női Szalon

Amikor olyan színészekről, üzletemberekről és más lángelmékről olvasunk, akik kimondottan fiatalon értek el világraszóló sikereket, óhatatlanul elgondolkodunk azon, mi magunk mit értünk el eddigi életünk során. Ám nem mindenki a húszas és harmincas évei között jut fel a csúcsra. Ennek alátámasztására lentebb összegyűjtöttünk húsz híres embert, akik negyven felett lettek igazán sikeresek, és arról is szó esik, hogy mindezt hogyan érték el.

  1. Samuel L. Jackson

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Samuel L Jackson (@samuelljackson) által megosztott bejegyzés

A híres filmsztár negyvenhat éves volt, amikor eljátszotta Jules Winnfield szerepét a Ponyvaregényben. Ezt megelőzően a színész évekig drogproblémákkal küzdött, míg végül 1991-ben megkapta első nagyobb szerepét a Dzsungellázban.

  1. Jack Cover

Jack Cover a NASA-nak és az IBM-nek is dolgozott, végül tudományos ismereteit hasznosítva fejlesztett ki egy olyan fegyvert, amely képes megbénítani egy személyt anélkül, hogy megölné. Manapság már szinte a világ összes rendőri szerve a találmányát, a Taser elektromos sokkolót használja a bűnözők erőszakmentes megfékezésére.

  1. Ronald Reagan

Ronald Reagan nyilvánvalóan sikeres színészkarriert tudhatott a háta mögött, amikor ötvenhárom évesen az 1964-es választások alatt megkerülhetetlen politikai szereplővé lépett elő az Eljött a választás ideje című híres beszéde elmondása után. Színészi kvalitásait is kamatoztatta megválasztása érdekében, így ő lett a 20. század egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő elnöke.

  1. Henry Ford

Henry Ford fiatal korában Thomas Edisonnak dolgozott mérnökként, és az akkor még újdonságnak számító automobil továbbfejlesztése volt a feladata. Negyvenéves korában alapította meg a Ford Motor vállalatot, majd öt évvel később készült el az első Ford T-modell.

  1. Abraham Lincoln

Lincoln negyvenévesen otthagyta a képviselőházat, és visszatért ügyvédi hivatása gyakorlásához, ezzel látszólag véget vetve addigi rövid politikai pályafutásának. Hét évvel később belépett az újonnan alapított Republikánus Pártba, majd négy év múlva megválasztották az Amerikai Egyesült Államok elnökének.

  1. Reid Hoffman

Nem mindegyik közösségimédia-weboldalt köszönhetjük egy fiatal techzseninek. Reid Hoffman 1997-ben alapította meg a socialnet.com-ot, amelyet a Facebook egyfajta előfutárának is tekinthetünk. Harmincöt éves korában, 2002-ben alapította meg a LinkedInt, de ezután még sokáig dolgozott az üzleti közösségi hálózatépítő oldal tökéletesítésén. Amikor aztán nyolc évvel később tőzsdére vitték a cég részvényeit, egy csapásra milliárdos lett.

  1. R. Lee Ermey

R. Lee Ermey negyvenhárom éves korában kapta meg az Acéllövedékben Hartman tüzér őrmester szerepét, amely az első jelentősebb színészi szerepe volt. A színész eredetileg csupán katonai tanácsadóként csatlakozott a produkcióhoz, de végül ő maga játszhatta el a szerepet, miután Stanley Kubrickot teljesen lenyűgözte a tengerészgyalogsági életről első kézből szerzett tapasztalataival.

  1. Ray Kroc

Ray Kroc sokféle területen próbálta ki magát, többek között dolgozott zongoristaként és tejturmixkészítő gépeket áruló utazó ügynökként is. Majd ötvenkét éves korában találkozott a McDonald testvérekkel, akiknek azzal a javaslattal állt elő, hogy étteremláncként az egész Egyesült Államokban nyithatnának egységeket. 1984-ben bekövetkezett halálakor a McDonald’s, nos, már az általunk ma ismert McDonald’s volt.

  1. Richard Adams

Richard Adams brit köztisztviselőként dolgozott, amikor a két lányának elmesélt egy történetet egy nyúlról, akik végül meggyőzték, hogy azt mindenképpen jegyezze le. Két évvel később fejezte be az írást, majd megjelentette a Gesztenye, a honalapító (Watership Down) című kalandregényt, amely szinte azonnal gyermekirodalmi klasszikussá vált.

  1. Martha Stewart

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Martha Stewart (@marthastewart) által megosztott bejegyzés

Martha Stewart hosszú ideig a vendéglátóiparban dolgozott. „Amerika háziasszonyának” szekere akkor indult be igazán, amikor a negyvenes éveiben szakács- és háztartásvezetési könyveket kezdett el írni.

  1. Andó Momofuku

Amint Japán kezdett talpra állni az első világháború után, Andó célja egy gyorsan elkészíthető és olcsó tésztaétel megalkotása volt elszegényedett honfitársai számára. Negyvennyolc éves korában fejlesztette ki az instant ráment, amely az egyetemi hallgatók által leggyakrabban fogyasztott étellé vált világszerte.

  1. Alan Rickman

Alan Rickman a húszas évei közepén otthagyta saját sikeres grafikai tervezőstúdióját, hogy a színészi karrierjének szentelje magát. Évekig színházi színészként dolgozott, majd felkérték a Die Hardban Hans Gruber szerepének eljátszására.

  1. Sam Walton

Sam Walton számos boltot vezetett, és többször is kudarcot vallott. De tanult a hibáiból, levonta a tanulságokat, majd negyvennégy éves korában megnyitotta az első Wal-Mart üzletet, ami végül a világ egyik leggazdagabb emberévé tette. Az üzletpolitikája elég egyszerű volt: nagy tételben vásárolni és olcsón eladni. Manapság a Walmart üzletekben szinte minden kapható az élelmiszertől az elektromos gördeszkáig.

  1. Miguel de Cervantes

A világirodalom első regényeként számontartott Don Quijote írója, Miguel de Cervantes harmincnyolc éves korában adta ki első írását, a leghíresebbet pedig ötvennyolc évesen. Ezt megelőzően a spanyol haditengerészetnél szolgált, majd évekig csak nagy nehézségek árán talált olyan munkát, amely mellett írni is tudott.

  1. Julia Child

A nő, aki megismertette az amerikaiakkal a francia konyhaművészetet a televíziós főzőműsora révén, élete első francia ételét harminchat éves korában kóstolta meg, amikor a háború utáni Franciaországba küldték az amerikai katonai hírszerzés tisztjeként. Ám miután a francia ételek teljesen lenyűgözték, a konyhaművészetük tudományának elsajátítására fordította minden idejét, míg elegendő tudással nem vértezte fel magát ahhoz, hogy ötvenegy éves korában elindítsa a The French Chef főzőműsorát.

  1. Harland Sanders „ezredes”

Harland Sanders egész életében különféle alkalmi munkákból élt. Első kísérlete egy étteremlánc indítására kudarcba fulladt; ekkor már hatvanöt éves volt. Ám az összes nyugdíját a Kentucky Fried Chicken (KFC) étteremlánc beindításába ölte, amivel, ahogy ma már tudjuk, hatalmas sikert ért el.

  1. Tim és Nina Zagat

Ez a páros vállalati jogászként minden bizonnyal egész életében sikert sikerre halmozott. Miután az általuk kipróbált helyi éttermeket kiválóság szerint rangsorolták, az étteremlistájuk ötletére alapozva vállalkozást indítottak. Ma a Zagat-listán több mint hetven város éttermei szerepelnek.

  1. Charles Darwin

Mindössze huszonegy éves korában vett részt a HMS Beagle második expedícióján. Egészségügyi problémái nagyban hátráltatták természettudományi munkáját, ezért végül csak ötvenéves korában sikerült kiadnia A fajok eredete című úttörő munkáját.

  1. Peter Mark Roget

Peter Mark Roget-t egész életében nagyon érdekelték a listák és a rendszerezett szóanyagok. Amikor 1840-ben, hatvanegy éves korában visszavonult tudományos és mechanikai munkájától, belekezdett egy, a szavakat a meghatározásuk szerint rendszerező könyv előkészítő munkálataiba. Az első tezaurusz 1852-ben jelent meg.

  1. Moses nagyi

Anna Moses nagyon szeretett hímezni, de amikor hetvennyolc éves korában az ujjai miatt ez egyre inkább nehezére esett, elkezdett festeni. Ma már Amerika egyik nagy népművészeként tartják számon, aki az amerikai vidéki életet örökítette meg számtalan festményén.

 

Neked ajánlott >
Svájc gyöngyszeme - A Brienzi-tó

Neked ajánlott >
Könyvajánló: A hosszú élet titkai - Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

***********
forrás: képek: Canva, Martha Stewart és Samuel L. Jackson, Instagram valamint innen
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet