Főoldal Utazás&Kultúra Így lett aerobic-őrült Magyarország

Így lett aerobic-őrült Magyarország

Női Szalon

Természetesen nekem is vannak kedvenc blogjaim, weboldalaim, amelyeket előszeretettel olvasgatok. A jövőben, időről-időre megosztom veletek egy-egy írásukat. Íme az első, a Tóretró blogé, amely sokunk számára kedves emlékeket idéz!

Jane Fondának, a Neotonnak és a házilag horgolt lábszárvédőknek köszönhetjük, hogy ma fitnesztermekbe járhatunk.

A 80-as évek meghatározó divatja volt az aerobic, szinte nem volt olyan család, amelynek lányai és asszonyai ne jártak volna a helyi kultúrházba minden csütörtökön egy kis Jane Fondás tornára. A jókedvhez és a fogyókúrához minden adott volt: pörgős Neoton diszkózene, ugribugri és otthon sufni-tuningban horgolt lábszárvédők és fejpántok. Így utólag a korabeli újságcikkeket olvasgatva én igencsak a szerencsések közé tartoztam, ugyanis a barátnőméknél már 1983-ban eredeti Jane Fonda lemezre mozogtunk, amelyet az egyik NSZK-s jóbaráttól szereztek be a sikeres fogyás reményében. Itthon eközben csupán az újságcikkek szóltak a gyönyörű amerikai színésznő világraszóló vállalkozásáról, a hétköznapi lányoknak pedig maradt a sűrűn feltett kérdés: mikor jelenik meg nálunk is Jane Fonda első lemeze? De erre bizony várni kellett.

Az első hivatalos említés az aerobicról a Nemzeti Sportban volt olvasható, akik elmesélték az új őrület kialakulását és történetét. Ezek szerint 1981-ben Jane Fonda eltörte a lábát és ezután kis helyen is gyakorolható tornát alkalmazott, hogy visszanyerje a formáját. Az eredeti ötlet azonban nem az övé volt, hanem honfitársáé, dr. Kenneth Cooperé, aki hosszú éveken át tanulmányozta az űrrepülők, valamint a pilóták életmódját, és ennek alapján készített egy felkészülési programot. Mivel a forgatásokon több hölgy is csatlakozott a színésznő zenés tornájához, ő meglátta a módszerben rejlő üzleti lehetőséget. Olyan táncos-zenés gimnasztika-sorozatot dolgozott ki, amelyben egy elöl álló instruktort követve másfél óra alatt jól átmozgatják tagjaikat a résztvevők. A tornagyakorlatban helyben futás, jógaelemek és lazító, rugalmasságnövelő feladatok egyaránt helyet kaptak, a fő szempont az volt, hogy nem lehetett megállni az egyes részegységek között. A kezdeményezés óriási sikert aratott az Egyesült Államokban: csak 1982-ben közel hárommillió dollárt kasszírozott be Fonda az aerobicos kazettákból, lemezekből és könyvekből, emellett pedig több edzőtermet is nyitott Kaliforniában. A következő években már megjelentek az aerobichoz kapcsolható divatcikkek, mint a kötelező latex nadrágok, a magasan felszabott tornadresszek, a combig érő lábszárvédők és a fejpántok. A divat azonnal átgyűrűzött Európába is, ahol már 1982-ben kiadták Fonda első könyvének német átiratát, és aerobicot kínáló edzőtermek nyíltak meg. A megállás nélküli gimnasztikát főleg Sydne Rome vitte sikerre az öreg kontinensen, aki végigturnézta aerobic-sorozatával a nyugat-európai államokat.

Neked ajánlott >
Mit ér, ha - zenés varieté az érett női lét izgalmas kérdéseiről

De nézzük csak, hogy mit szóltunk ehhez mi, magyarok! Természetesen az új mozgásforma nálunk is gyorsan népszerű lett. Először természetesen Budapest fogadta be a „jövevényt”. Különösen a fürdők, szállodák, a kozmetikai szalonok szerveztek szívesen állandó programként aerobic-órákat, majd fokozatosan megjelentek az erre szakosodott edzőtermek is, ahol a testépítő eszközök helyiségei mellett külön teremben tartották az aerobic órákat. A Thermál Szállodában például 1983-ban a jelentkezők egy 1990 Ft-os bérletért 8X1 óra aerobic-, 4X1 óra futóprogramban is részt vehettek. Ráadásul a Thermálos aerobicot nem kisebb név vezette, mint a tokiói olimpia ezüstérmese, a tv-tornából is jól ismert Makray Kati. Vidéken László Attila szervezett először aerobic órákat Veszprémben: ő egy hamburgi táncfesztiválon ismerkedett meg az új sporttal, amit azonnal át is ültetett a magyar viszonyok közé. Bár az eredeti amerikai lemezek hiányoztak, de idővel a Neoton, illetve Csepregi Éva és Esztergályos Cecília saját átiratú aerobic koppintásai a polcokon sorakoztak.

Az évtized közepére pedig elkezdődött az aerobic-tanárok nem hivatalos képzése is. Az aerobic-őrületet tovább táplálta a videómagnók és VHS-ek megjelenése és fokozatos elterjedése, ami már az otthoni tornát is lehetővé tette. S bár már Amerikában a 80-as évek végén alábbhagyott a Jane Fonda-féle mánia, nálunk még a 90-es évek elején is különböző aerobic kazettákra ugrabugráltunk, talán csak a Callanetics tudta letaszítani a trónról ideiglenesen.

Az aerobic azonban nemcsak az életmódra lett hatással, hanem erőteljesen befolyásolta a korabeli divatot is. Előtte nem igen volt jellemző, hogy utcai ruhaként viseljünk sportra szánt darabokat. Sőt, aki mackónaciban ment dolgozni vagy az utcára, arra igencsak ferde szemmel néztek. A Jane Fonda féle latex cicanadrág és általában a macskanadrágok túlnőttek az aerobic-termeken, és bekerültek a mindennapi viseletek közé a fejpánttal és a lábszárvédőkkel együtt. A 80-as években a Méta sportmárka is jelentős mennyiséget forgalmazott ezekből a termékekből és sok-sok maszek gazdagodott meg az otthoni szövőszékeken horgolt lábszárvédők és fejpántok piaci értékesítéséből. Ha valakinek nem volt pénze vagy ideje az egyetlen Adidas bolt előtt sorban állni a Váci utcában, annak maradt a piacosok kínálata. De ez mit sem változtat azon a tényen: ha nincs a nyolcvanas évek aerobic mániája, akkor soha nem alakul ki az edzőtermi kultúra és még ma sem járnánk különböző aerobic,- jóga-, stretching, spinning -, testépítő, fitnesz vagy egyéb órákra alakot formálni.

Neked ajánlott >
12 híres festőnő, akiket minden művészetkedvelőnek ismernie kell

Forrás: http://toretro.hu/
További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassatok el a Tó-retró blog Facebook oldalára is!

**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

Neked ajánlott - Olvass tovább