Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek Kabir Bedi, mindannyiunk kedvenc maláji tigrise

Kabir Bedi, mindannyiunk kedvenc maláji tigrise

Női Szalon

Rajongói Európában A maláji tigrisként, vagyis Sandokan-ként, Amerikában az egyik legnézettebb TV sorozatban, a Gazdagok és szépek című szappanoperában felbukkanó Rashid Omar hercegként, a 007-es ügynökről szóló James Bond filmek kedvelői pedig a Polipka (Octopussy) című film hétpróbás szikh gonosztevőjeként, Gobinda-ként emlékezhetnek leginkább a 188 cm magas, vadító testalkatú, egzotikus színészre.

De barna szemeihez társuló, igéző és hipnotikus tekintetét megcsodálhattuk a Hegylakó, a Magnum, a Gyilkos sorok vagy éppen a Knight Rider különböző epizódjaiban is.

Öt nyelven beszél folyékonyan, így pályafutása alatt az Indiában beszélt nyelveken (malajálam, telugu és hindi) kívül nemcsak angolul, de olaszul is kiválóan alakította az éppen ráosztott szerepeket.

Karrierje három évtizeden keresztül ívelt át a szórakoztatóipar három médiumán – a mozivásznon, a tv képernyőn és a színház világában, három kontinensen.  A hindi nyelvű filmgyártás Mumbaiban található, egyik legnagyobb központjából, Bollywoodból indult el, majd Hollywoodban dolgozott és végül Európa sztárjává vált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kabir Bedi (@ikabirbedi) által megosztott bejegyzés

„Freda, Baba és a gyökerek”

Talán kevésbé közismert, hogy Kabir Bedi igen nemes felmenőkkel rendelkezik. Egy olyan családba született, amely India brit gyarmatosítóinak uralma alóli felszabadulásának szentelte életét.

Édesanyja, Freda Marie Houlston, brit származású volt. Angliában született, Derby városában. Neve azonban Freda Bedi-ként vált ismertté és vonult be a történelembe, akit Mahatma Gandhi személyesen választott ki maga mellé, az India szabadságáért folytatott erőszakmentes ellenállás képviselőjeként. Emiatt aztán mindkettejüknek éveket kellett börtönben eltölteniük.

Később a legmagasabb rangú buddhista apácaként, 1960-ban a 14. Dalai Lámával közösen alapította meg a Fiatal Lámák otthoni iskoláját Delhiben, ahol ezt követően az intézmény igazgatójaként tevékenykedett.

Pandzsábi szikh származású édesapja, Baba Pyare Lal Bedi pedig a szikh vallás alapítójának, Nának gurunak (Baba Guru Nanak Sat – 1469-1539) 16. leszármazottja volt. India függetlenségének ugyancsak elkötelezett híveként, évekre börtönbe került. Ősi szanszkrit szövegeket fordított, valamint első feleségével – Kabir Bedi édesanyjával – közösen, több művet is írt és publikált.

Baba Bedi 1972-ben Olaszországba települt, és itt élt és dolgozott, mint költő, író, filozófus és szociológus.

Freda Houlston és Baba Pyare Lal Bedi egyetemi tanulmányaikat folytatva ismerkedtek meg Angliában, majd 1933 júniusában, Oxfordban össze is házasodtak. Miután amolyan nászútként motorral végigutaztak Európán, megérkeztek Berlinbe, ahol Baba Pyare Lal kutatói ösztöndíjat kapott. Freda addigra már első gyermekét várta, így történt, hogy Kabir Bedi bátyja, Ranga, a német fővárosban látta meg a napvilágot.

Később szülei és bátyja visszatértek Indiába, majd 1946. január 16-án Pandzsáb állam területén, Lahore-ban, megszületett a család második fiúgyermeke, Kabir, három évvel később pedig húguk, Gulhima.

Kabir Bedi tanulmányait Indiában folytatta. Nainital városában (Uttarakhand) a Sherwood College bentlakásos kollégium diákja volt, majd Delhiben, a St. Stephen’s College-ban diplomázott.

Fivére, Ranga, eleinte a teaültetvényeken dolgozott, majd később bizonyos tekintetben édesanyjuk, Freda, nyomdokaiba lépett. Húguk, Gulhima, tanulmányai során professzori címet szerzett, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol New Hampshire második legnagyobb városában, Nashua-ban, tanulási zavarokkal küzdő gyerekeket tanított.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kabir Bedi (@ikabirbedi) által megosztott bejegyzés

Bollywood-tól Hollywood-ig

Kabir Bedi, szerepeinek köszönhetően, tagadhatatlanul számos hírességgel találkozott és játszott együtt, köztük Michael Caine, Audrey Hepburn, Sean Connery, Roger Moore vagy Omar Sharif csak hogy néhányat említsünk a sok név közül.

Gyermekéveiben játszótársa, majd később barátja volt Rajiv és Sanjay Gandhi, de történelmünk több neves személyiségével is találkozott, így például a 14. dalai lámával, Tendzin Gyaco-val és II. János Pál pápával, valamint az All India Radio ifjú riportereként, a Beatles-szel is. Az interjú során merészen megkérdezte John Lennon-tól, hogy milyen érzéssel tölti el egy LSD utazás, Lennon azonban ügyesen kitért a válaszadás elől. Csakúgy, ahogyan ezt Elizabeth Taylor is tette, amikor Kabir riportalanyától találóan, bár kissé indiszkrét módon azokról a férfiakról érdeklődött, akikkel szexuális kapcsolata volt a színésznőnek.

1982-ben választották be az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia szavazati joggal rendelkező tagjai közé, 2010 óta pedig Olaszország legmagasabb polgári kitüntetésének, a „cavaliere” vagyis a „lovag” megszólításnak büszke tulajdonosa.

„Mérhetetlen magasságokból a végtelen mélységekig az érzelmek hullámvasútján”

Kabir Bedi első házasságát Protima Gaurival kötötte 1969-ben. Megismerkedésükkor Protima hivatásos táncos és színésznő volt, később pedig az indiai hagyományok megőrzését tűzve ki életcéljául, a tradicionális indiai tánc, az Odissi tanításával foglalkozott.

1970-ben megszületett lányuk, Pooja, majd 1972-ben fiúk, Siddharth.

Protima-val nyitott házasságban élt, ami eleinte nagyszerű megoldásnak tűnt, ám később inkább csak nyugtalanságot és szorongást jelentett a színész számára. Többé már nem érezte azt a fajta szerelmet felesége iránt, amelyet korábban. A varázslatos szerelem elillant és végül útjaik 1977-ben ketté váltak.

Mindez azután történt, hogy  Kabir Bedi szerelemre lobbant Parveen Babi, a 80-as és 90-es években a mozifilmek nézőit elbűvölő indiai színésznő és modell iránt. Kapcsolatát Parveen-nal maga Protima bátorította. A színész saját bevallása szerint az első házasságában keletkezett ürességet Parveen töltötte be, eltörölve Bedi levertségét, csüggedését és magányát. Bár nem házasodtak össze, Parveen Babi-val folytatott kapcsolata új fejezetet nyitott az életében, és Bedi idősebb korában is mély érzelemmel emlékezett vissza a néhai Bollywood-i dívára.

Parveen egy rendkívüli érzékenységgel és intelligenciával megáldott személyiség volt, aki hatalmas szeretetén és szerelmén keresztül ajándékozta meg a színészt az összetartozás érzésével. Parveen életének dicső és sikerekkel övezett szakaszait azonban mindvégig mentális problémák kísérték, majd komoly mentális zavarok és skizofrénia lépett fel nála. Parveen mentális egészsége éppen akkor súlyosbodott, amikor Bedi Európában az ikonikus olasz tv sorozatban főszereplőként forgatott, Sandokan-t alakítva.

A körülmények és Parveen egészségének romlása túlságosan nagy tehernek bizonyult kapcsolatukra nézve.

Kabir Bedi évekkel később feleségül vette a brit származású divattervezőt, Susan Humphreys-t, de ez a házassága is kudarcba fulladt. Második házasságából egy fiú gyermeke született, Adam Bedi, aki karrierét nemzetközi modellként kezdte, első filmszerepét pedig egy Bollywood-i thrillerben, a 2006-ban bemutatott „Hello? Kaun Hai!” című filmben játszotta.

Harmadik felesége a televíziós és rádiós műsorvezető, Nikki Bedi volt, azonban boldog együttlétük 2005-ben ismét csak válással végződött.

Kabir Bedi 70 évesen nősült meg negyedszer, amikor is 2016-ban a társadalomkutató végzettséggel rendelkező Parveen Dusanj-t vette feleségül, aki 29 évvel volt fiatalabb nála, vagyis még Bedi lányánál, Pooja-nál is fiatalabb volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kabir Bedi (@ikabirbedi) által megosztott bejegyzés

Kabir Bedi azonban nem mindig ügyelt rá kínosan, hogy a szebbnél szebb nőkkel folytatott minden egyes viszonyát törvényes keretek közé szorítsa. Néhány intim kapcsolata csupán pikáns szerelmi kalandként számíthatott némi figyelemre. Ilyen volt például az indiai modellel és színésznővel, Persis Khambatta-val, folytatott afférja, akire leginkább az Ilia hadnagyot alakító szereplőként emlékezhetünk a Star Trek: Csillagösvény című tudományos-fantasztikus filmből, de megemlíthetjük Jaye-Leanne Hopewel-t is, aki Miss Ausztráliaként 1977-ben 6. helyezett lett a Miss World szépségversenyen.

„A sérülés begyógyul, de a sebhely mindig megmarad.”

Miközben Kabir Bedi szerelmi életében egymást követték a lélegzetelállító külsejű modellek és elbűvölően szép színésznők, első házasságából 1972-ben született, briliáns elméjű fia, Siddharth, mentális problémákkal küzdött.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kabir Bedi (@ikabirbedi) által megosztott bejegyzés

A család már három éven át harcolt a fiú gondolataiba beférkőző, láthatatlan szellemek ellen. Egy alkalommal, amikor Siddhart éppen Montreal utcáit járta, betegsége egy rendkívül erőszakos dühkitöréshez vezetett. Nyolc rendőr ereje kellett ahhoz, hogy dühöngését sikerüljön megfékezni. Az orvosok skizofréniát diagnosztizáltak nála. Nem sokkal ezt követően Siddharth 25 évesen, saját maga vetett véget életének.

Protima-t fia öngyilkossága mély depresszióba sodorta, és fájdalmától vezérelve 1998-ban zarándoklatra indult a Himalájára. Útja éppen arra vezetett, ahol éppen akkor India egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófájaként számon tartott földcsuszamlás következtében 221 ember vesztette életét. Köztük volt Kabir Bedi első felesége, Protima Gauri Bedi is.

 

„Egy pandzsábit kiszakíthatsz Pandzsábból, de Pandzsábot nem szakíthatod ki egy pandzsábiból.”

2020-ban, amikor a koronavírus miatti lezárások megkezdődtek, Kabir Bedi nekikezdett emlékiratának megírásába, amely Magyarországon is megjelent „Életem igaz története” címmel.

Könyvében őszintén és egyszerűen fogalmazva idézi fel élete rendkívül felemelő és boldog, valamint magánnyal és mély fájdalommal kísért időszakait egyaránt.

„Életem során több mint 30 évet töltöttem külföldön, távol a hazámtól, de mindig visszatértem, mert úgy éreztem, hogy az enyéim között kell lennem. Azokkal az emberekkel, akiknek a problémái engem is érintenek, akiknek az értékrendjét magam is osztom, és akiknek a sorsa összeforr az enyémmel.”

Kabir Bedi élete nagy részét Pandzsábon kívül töltötte, de lelkében sohasem szakadt el gyökereitől és szülőföldjétől. A 76 éves sztár jelenleg is Mumbaiban él, negyedik feleségével, Parveen Dusanj-dzsal.

Neked ajánlott >
3 érdekes könyv csak nőknek
Neked ajánlott >
Julianne Moore: Egyáltalán nem aggódom a korom miatt

**********
Források: képek: Kabir Bedi Instagram , innen, itt és itt valamint innen
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet