Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek Julianne Moore: Egyáltalán nem aggódom a korom miatt

Julianne Moore: Egyáltalán nem aggódom a korom miatt

Női Szalon

Julianne Moore skót felmenőkkel büszkélkedő amerikai színésznő, író idén decemberben ünnepli 60. születésnapját. Színészi pályafutása 1984-ben indult egy televíziós sorozatbeli szereppel. Azóta mintegy 70 különböző műfajú filmben játszott megannyi izgalmas, sokszínű karaktert. Nagyszerű színészi alakításaival bebizonyította, hogy immáron több évtizede Hollywood egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb tehetségű színésznője.

Édesanyja pszichológus volt, édesapja az amerikai hadseregben szolgált, így gyermekkorában rengeteget költöztek. Németországban, Frankfurtban érettségizett és orvosnak készült. Most már nem tudhatjuk meg milyen orvos vált volna belőle, de jó, hogy végül is színművész lett.

Színészi karrier

A bostoni egyetemen tanult színjátszást. Kisebb színházi majd televíziós szerepek után az 1990-es évek eleje hozta meg számára az első igazi áttörést karrierjében. Olyan nagy sikerű filmekben kapott főszerepeket, mint például a Rövidre vágva vagy a Jurassic Park II. része.
Julianne Moore pályafutása során számos magas rangú filmes díjban részesült és sokszor jelölték is. Az első ilyen filmszerep, amely Golden Globe és Oscar-díj jelölést hozott számára, a Boogie Nights (1997) volt.
2013-ban a Versenyben az elnökségért című filmben Sarah Palin politikusnőként nyújtott remek alakításáért megkapta az első Golden Globe-díját.
2015-ben a Megmaradt Alice-nek című szívszorító filmjében Julianne Moore egy elismert nyelvészprofesszor drámai küzdelmét mutatja be, akinél orvosa Alzheimer-kórt diagnosztizál nem sokkal az 50. születésnapja után. Ragyogó, megrázó színészi játékáért Oscar- Golden Globe és Bafta-díjban részesült.
Milyen kitűnő filmekben láthattuk még Őt? Rövid felsorolás – a teljesség igénye nélkül – személyes kedvenceimmel:
Távol a mennyországtól, Az órák, A nagy Lebowski, Válótársak, Az eszményi férj, Áldatlan állapotban, Kikötői hírek, Őrült, dilis szerelem, Egy kapcsolat vége…

Sokszor éri az a vád Hollywoodot, hogy a 40/50/60 év feletti színésznők már egyre nehezebben kapnak jelentős szerepeket. Szerencsére Julianne Moore, bár ebbe a korosztályba tartozik, igen elfoglalt színésznő. Szívesen dolgozik a nagy amerikai mozifilmek mellett kisebb költségvetésű független, művész filmekben is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Julianne Moore (@juliannemoore) által megosztott bejegyzés

Legújabb filmje a „The Glorias” (2020) Gloria Steinem amerikai újságíró, író, politikai aktivista, a feminista mozgalom ikonikus alakjának könyve (My Life on the Road) alapján készült, és Gloria életútját mutatja be a gyerekkorától napjainkig. A filmben 3 színésznő jeleníti meg az írónőt, Julianne Moore a középkorú Gloriát alakítja.

Gyerekkönyv író

Julianne Moore a színjátszás mellett elismert író is, a nagysikerű Freckleface Strawberry  (Szeplősarcú eper) könyvsorozat szerzője. A cím Moore kiskori becenevére utal, amit egyébként utált.
Gyermekkori élményeit, benyomásait vetette papírra ezekben a könyvekben. Élményekből nem volt hiány, hiszen több mint 20 helyen élt szüleivel. A New York Times bestseller első kötetből musical is készült, amelyet 2010-ben mutattak be.

Társadalmi szerepvállalás

A Time magazin 2015-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. Nem véletlenül, hiszen fontos társadalmi, politikai kérdésekben is hallatja hangját. 2015-ben fegyverbiztonsági kampányt indított több amerikai híresség (Reese Witherspoon, Steve Carell stb.) támogatásával. A színésznő megalapította az „Everytown Creative Council” nevű csoportot. Céljuk, hogy gátat szabjanak a fegyveres erőszaknak az Egyesült Államokban, és ne kerülhessen fegyver bűnözők, családon belüli erőszakot elkövetett emberek és mentális betegséggel élők kezébe.
Julianne Moore 2008 óta a Save The Children alapítvány nagykövete. Az alapítvány az Egyesült Államokban és külföldi szervezetei révén a világban több helyen küzd a gyerekek egyenlő jogaiért, esélyeiért, tanulási lehetőségeiért.
Ezek mellett Moore többször kiállt a melegek jogaiért is. A színésznő közismerten demokrata. Nem olyan régen az Instagramon osztott meg egy képet. Így kell stílusosan egy Christian Siriano ruhában választásra buzdítani az amerikai embereket:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Julianne Moore (@juliannemoore) által megosztott bejegyzés

Címlap&Nomakeup

Julianne Moore számos női magazin címlapján tündökölt már és megcsodálhattuk vörös szőnyeges  megjelenéseit is világhírű divattervezők (Dior, Valentino, Givenchy) gyönyörű ruháiban.
A Triumph márka 2017-es Floreal kampányában Liv Tyler (43) színésznővel együtt mutatták be a szépséges fehérneműket,
valamint a L’Oreal kozmetikai márka 2018-as, szenzációs Age Perfect reklámjának egyik arca volt Helen Mirren, Jane Fonda, Vanessa Williams és Isabelle Adjani társaságában.

…és itt van Julianne Moore másik arca, amelyet nem fél megmutatni. Az Instagram oldalán több ilyen fotót is látni, ahol felvállalja a teljesen hétköznapi, smink nélküli arcát laza otthoni viseletben. Mindenesetre ez nagyon szimpatikus és beleillik a róla alkotott képbe, amelyet több újságíró fogalmazott meg róla: természetes, szerény, bátor, őszinte, kedves nő, aki két lábbal áll a földön.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Julianne Moore (@juliannemoore) által megosztott bejegyzés

Magánélet és család

Az Oscar-díjas színésznő jelenleg New Yorkban él rendező férjével, és két gyermekével.
Második férjével a közel 10 évvel fiatalabb Bart Freundlich-hel 1996-ban ismerkedtek meg a Nem vagyunk már ugyanazok (Myth of a Fingerprints) című film forgatásán. Bart írta és rendezte a filmet és Julianne volt az egyik szereplő. A pár egy ideig távkapcsolatban élt. 17 éve házasodtak össze. Két gyermekük született, Caleb 22, Liv 18 éves, akikre rendkívül büszkék.
Julianne Moore így köszöntötte férjét az augusztusi évfordulójukon:

Boldog 17. évfordulót! Nincs senki a világon, akivel szívesebben tölteném el minden egyes napomat! Szeretlek!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Julianne Moore (@juliannemoore) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Julianne Moore (@juliannemoore) által megosztott bejegyzés

Interjú

Végül olvassátok el a színésznő a Lumitylife online magazinnak adott interjúját, ahol megosztotta gondolatait a szépségről és az anyaságról, továbbá mesélt arról is, hogy rendkívül félénk gyerekként végül hogyan bújt elő a csigaházából.

LL: Mi a legféltettebb szépségtitka?

Julianne: Olyanom nincs! Ugyanúgy öregszem, mint mások, én csak nem kesergek ezen. Valójában sosem akartam sztár lenni. A harmincas éveimben karakterszínésznőként tekintettem magamra, és már annak is mérhetetlenül örültem, hogy egyáltalán jó filmekben szerepelhetek.

Sosem felejtem el, amit Anjelica Huston mondott nekem, miután sikerült egy kis elismerést kivívnom magamnak: „Nagyszerű karriert fogsz befutni, ez nem is kérdés, még akkor is, ha nem te leszel a legszebb nő errefelé.” Sokáig velem maradtak Anjelica szavai, mivel igaza volt: egyszerűen nem aggódhatunk állandóan az évről évre szaporodó ráncaink miatt, különben teljesen megőrülünk.

LL: Esetleg egy egészséges életmóddal kapcsolatos tipp vagy bőrápolási rutin?

Julianne: Nos, rendszeresen jógázom… általában legalább heti háromszor, mert nekem rengeteget segít abban, hogy teljesen ellazuljak, és könnyebben összpontosítsak.

A jóga megtanít arra, hogyan tudjuk felszabadítani az elménket, és ha tele vagyunk negatív gondolatokkal és frusztrációkkal, akkor segít megszabadulni a szörnyű szorongástól. Emellett kardiózom is.

LL: A hollywoodi nők körében már évtizedek óta tombol a szépségműtét-mánia. Elgondolkodott valaha azon, hogy botoxoltatna, vagy valamilyen plasztikai beavatkozás alá vetné magát?

Julianne: Nem. Fogalmam sincs, a nők miért botoxoltatnak, mivel nem is néznek ki tőle fiatalabbnak, csak az látszik rajtuk, hogy megcsináltatták az arcukat. Persze tudom, hogy a színésznőknek egyáltalán nincs könnyű dolguk itt. Senki sem néz ki ugyanúgy idősebben, mint huszonöt éves korában. De mégis mit tehetnénk ez ellen? Én szerencsésnek mondhatom magam, mert jó géneket örököltem, és inkább hagyom, hogy a természet tegye a dolgát.

LL: Köztudott önről, hogy nem áll meg egy percre se, minden héten oda-vissza repked az otthona és a forgatási helyszínek között. Nehéznek találja a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtését?

Julianne: Nem, mert már hozzászoktam ehhez az élethez. Mindent akartam. Tudtam, hogy színészkedni szeretnék, és azt is tudtam, hogy anyává szeretnék válni, családot szeretnék. Csodával határos módon valahogy sikerült mindkét vágyamat teljesítenem. Az édesanyám mondogatta mindig nekem: „Fontos, hogy a szeretet az életed része legyen, és emellett találj egy olyan munkát is, amelyet imádsz.” Nagyon célba talált nálam, szerintem nagy igazság rejlik a szavaiban.

Mindig is fontos volt számomra a munkám, sokat is dolgoztam és dolgozok, de ugyanúgy szükségem volt szeretetre és támogatásra is. Tehát az egyensúly megteremtése egy állandó kötéltánc számomra.

LL: A negyvenes és ötvenes éveiben érte el színésznőként a legnagyobb sikereit. Ezt meglepőnek találja?

Julianne: Már nem rágódom ilyen kérdéseken. A korom valamiért nem játszik fontos szerepet abban, hogy jó szerepeket kapok-e a karrierem jelenlegi szakaszában. Manapság sokkal kevésbé aggaszt a korom, sőt úgy általában kevesebbet aggodalmaskodom, mint korábban bármikor. Most sokkal szabadabbnak érzem magam, és nagyon hálás vagyok a családomért és azért, hogy ilyen remek életem van, és persze azért is, hogy még mindig ilyen izgalmas a munkám.

LL: Mi a legjobb az anyaságban?

Julianne: Talán látni, ahogy kialakul a gyermekeim saját személyisége és saját érdeklődési köre, és még az, hogy ahogy felnőnek, egyre komolyabb témákról is el lehet velük beszélgetni. Néha megijeszt, ha arra gondolok, hogy a harmincas éveimben nagyon aggódtam amiatt, hogy még nincs családom. Nagyon szerettem volna már gyerekeket, és amikor végre megismertem a férjemet, minden szempontból teljessé vált az életem. Imádom, hogy anya vagyok, és a gyerekeim kimondhatatlanul fontosak számomra.

LL: Említette korábban, hogy gyakran érezte szükségét annak, hogy érzelmileg megvédje magát, miután kamaszként a túlélés és alkalmazkodás miatt falakat emelt maga köré a sok költözés miatt. Ez valamiképpen még mindig hatással van az életére?

Julianne: Tudom, hogy kívülről néha zárkózottnak tűnök, de ma már sokkal könnyebben szerzek új barátokat, és sokkal nyitottabb vagyok magammal kapcsolatban is, mint a húszas-harmincas éveimben. De nem szégyellem azt, aki gyerekként voltam. Imádtam olvasni – nekem a könyvek menedéket nyújtottak. Olvasás során rácsodálkoztam a történetekre, a drámaiságra és a narratívára. Nagyon érdekelt a szereplők motivációja és a szándéka, valamint az, hogy valaki miért teszi azt, amit, hogy elérje a célját. Számomra a színészkedés ma is azt jelenti, hogy beleképzelem magam egy könyv történetébe – ezért választottam ezt a szakmát. De mindezt az olvasásnak köszönhetem, azt pedig a gyerekkoromban szerettem meg.

 

Neked ajánlott >
Kabir Bedi, mindannyiunk kedvenc maláji tigrise

**********

Interjú forrása:  Lumitylife  képek: Julianne Moore Instagram
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen! Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet