Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRAHírességek Jamie Lee Curtis – függőségtől a gyógyulásig

Jamie Lee Curtis – függőségtől a gyógyulásig

Női Szalon

Jamie Lee Curtis a hollywoodi elitbe született bele, ugyanis az 1950-es évek sztárpárjának, Tony Curtis és Janet Leigh lányaként látta meg a napvilágot. Amellett, hogy a szülei tehetségét és előnyös külsejét is örökölte, híres apjához hasonlóan a szenvedélybetegségre való hajlam sem kerülte el.

Ahogy az a Variety függőségből való kigyógyulásnak szentelt különszámában olvasható interjúból kiderül, volt olyan is, hogy együtt kábítószerezett az apjával, Tony Curtisszel.
A Varietynek adott interjúból az nem derül ki, hogy pontosan mikor kábítószereztek együtt az apjával, de ezzel kapcsolatban azt még elmondta, ez akkoriban történt, amikor Tony Curtis hat gyermeke közül ő volt az egyetlen, aki tartotta vele a kapcsolatot.

„Tudtam, hogy az apámnak problémái vannak, mert nekem is voltak, és együtt is drogoztunk” – mesélte a színésznő.

„Kokainoztam, és egyszer túladagoltam magam, amikor apám is ott volt – tette hozzá. – De ez csak egyszer fordult elő velem, és akkor ő is ott volt.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jamie Lee Curtis (@jamieleecurtis) által megosztott bejegyzés

Tony Curtisnek, aki olyan filmekben szerepelt, mint a Van, aki forrón szereti és A siker édes illata, első feleségétől, Janet Leigh-től – aki leghíresebb alakítását az 1960-as Psycho című Alfred Hitchcock-filmben nyújtotta – két lánya született, Jamie Lee és a nővére, Kelly. Anyja, Janet Leigh 2004-ben hunyt el, hetvenhét éves korában.

Tony Curtisnek még négy gyermeke született két feleségtől, és összesen hatszor házasodott meg 2010-ben, nyolcvanöt éves korában bekövetkezett haláláig.

Tony Curtis önéletrajzában azt írta, hogy az 1970-es évek közepén vált súlyos kokainfüggővé, amikor kezdett leáldozni a csillaga. 1984-ben kórházba került az alkoholizmusa és kokainfüggősége következtében kialakult előrehaladott májzsugorodása miatt. A Betty Ford Clinic nevű klinikára vonult be elvonóra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jamie Lee Curtis (@jamieleecurtis) által megosztott bejegyzés

Egy 1985-ben Roger Ebert filmkritikus által készített interjúban mondta ezt: „Az évekig tartó drogozás és piálás szörnyen megviselt, és mire észbe kaptam, már túl voltam életem delén. Elvesztettem az irányítást az életem felett, elveszítettem az alkohol és drogok feletti uralmamat, az életem irányíthatatlanná vált, és megváltozott a személyiségem is, persze nem jó irányba. Végre felfogtam, hogy nagyon nagy a baj. Képtelen voltam dolgozni, nem tudtam elviselni saját magamat sem, nemhogy másokat.”

A Variety-interjúban Jamie Lee Curtis még szomorúan mesélt arról, hogy az egyik féltestvére, Nicholas 1994-ben, huszonegy éves korában herointúladagolásban halt meg.
Tony Curtis ezzel kapcsolatban egy 2003-as interjúban ezt mondta: „Borzalmas, amikor egy apa elveszíti a fiát.”

Jamie Lee Curtis kétségbe vonta szintén a Varietynek adott interjújában, hogy az apjának sikerült-e teljesen felépülnie: „Valóban sikerült leszoknia, nem nyúlt a szerekhez egy ideig, úgy három évig, és tényleg komolyan is gondolta. De ez nem tartott sokáig. Viszont egy kis időre sikerült talpra állnia.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jamie Lee Curtis (@jamieleecurtis) által megosztott bejegyzés

Ám Jamie Lee Curtis, saját elmondása szerint, egészen 1999-ig nem ment elvonóra.

A saját felépüléséhez vezető útra az azt megelőző évben lépett. Ekkor Jamie boldog házasságban élt rendező férjével, Christopher Guesttel, akivel két, akkor tizenkét és kétéves gyermeket neveltek. Egyik este az egyik barátja rajtakapta, hogy vacsora előtt egy pohár borral éppen bevesz öt Vicodin tablettát.

„Arra gondoltam, hogy most vége a dalnak – mondta. – Tudtam, hogy most már valaki más is tudja. Ekkor már nagyon hosszú ideje, több mint tíz éve küzdöttem a Vicodin-függőséggel mások tudta nélkül.”

Jamie ezzel kapcsolatban még elmesélte, hogy a függősége akkor kezdődött, amikor egy szépészeti rutinműtét után fájdalomcsillapítókat írtak fel neki.

„Teljes mértékben kontroll alatt tartottam a függőségemet és az alkoholizmusomat – magyarázta tovább a színésznő. – Sosem ittam vagy vettem be gyógyszert, amikor dolgoztam, sosem drogoztam délután öt előtt, és soha, egyetlenegyszer sem vettem be fájdalomcsillapítót reggel tízkor, kizárólag késő délután vagy kora este; az opiátok olyan érzést keltettek bennem, mintha elmerülnék egy forró fürdőben.”

A Halloween – A rémület éjszakája sztárja, aki legutóbb a Tőrbe ejtve című misztikus fekete komédiában tűnt fel, elmondta, hogy már több mint húsz éve tiszta, miután sikerült legyőznie alkohol- és vénykötelesfájdalomcsillapító-függőségét.

A színésznő arról is beszámolt a Varietynek, hogy azóta már a világ minden táján részt vett a függőségről való leszokást célzó összejöveteleken, amelyek nélkül már nem is tud meglenni.

„Ha dolgozom, és ott nem tartanak ilyen összejöveteleket, akkor én magam rendezek egyet. Ilyenkor a büfékocsira kirakok egy táblát, hogy mikor kezdődik a gyűlés a lakókocsimban.”

Neked ajánlott >
Mit ér, ha - zenés varieté az érett női lét izgalmas kérdéseiről

Neked ajánlott >
'Myttin da!" - így köszönj, ha Cornwallban jársz

**********

Források:  Jamie Lee Curtis Instagram, itt, innen
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet