Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Honnan merítsünk motivációt a mindennapokhoz?

Honnan merítsünk motivációt a mindennapokhoz?

Női Szalon

A motiváció, mint egy elillanó, mégis erőteljes érzés, életünk minden szegletében jelen van. Megismerve hogyan működik, segítséget kaphatunk annak fenntartásában, legyen szó sportról, pénzgyűjtésről vagy bármilyen más tevékenységről.

Mi a motiváció?

Egy bonyolult belső erő, ami cselekvésre sarkall minket. Ez az, ami segít nekünk kitartani a nehéz időkben és elérni céljainkat. Általa vezérelve képesek vagyunk túllépni akadályainkon, és elérni azt, amit korábban lehetetlennek hittünk, saját magunkat is legyőzve. Ha elég lelkesek és motiváltak vagyunk, bármit elérhetünk, még azt is, ami a számunkra is lehetetlennek látszik.

A motivációnk hullámzó lehet

Egyszer fent, egyszer lent. A tettvágyunk hullámzása természetes jelenség. Van, amikor teljes erőbedobással vágunk bele egy új projektbe vagy tevékenységbe, de idővel ez az érzés elhalványulhat, vagy akár teljesen el is tűnhet. Ez egy természetes folyamat, és nem kell hagynunk, hogy véglegesen eltántorítson minket céljaink megvalósításától.

Hogyan találhatjuk meg újra a motivációnkat, ha elveszítettük?

Amikor elveszítjük lelkesedésünket, fontos, hogy újra rátaláljunk. Ez általában új célok kitűzésével, a környezetünk megváltoztatásával, vagy akár egy mentor segítségével érhető el. A motivációt saját magunkban kell megtalálnunk.
A motiváció és az újévi fogadalmak szorosan összefüggenek. A legnépszerűbbek, például egészségesebben fogunk étkezni, pénzt takarítunk meg vagy az, hogy többet fogunk mozogni például hetente eljárunk jógázni. Ezek a saját magunknak tett ígéretek megmutatják, hogy alapvetően motiváltak vagyunk a változásra és fejlődésre.
A motiváció az életünk fontos része. Nélküle nincs előrelépés legyen szó sportról, karrierépítésről vagy a személyes fejlődésünkről.

Hogyan tarthatjuk fenn a lelkesedésünket?

A motiváció hiánya gyakran akadályoz meg bennünket céljaink elérésében, de ha igazán el akarjuk érni, amit kitűztünk, megtalálhatjuk hogyan tegyük.
A tudósok a motivációt egyfajta általános hajlandóságként azonosítják valamilyen cselekedetre. A motiváció lényege az, hogy a lelkesedésünk energiát ad a feladat elvégzéséhez, amelyet így könnyebben megvalósíthatónak érzünk.

Hatékony stratégiák a motivációnk fenntartására

Csak kezdjük el, amit elterveztünk és hagyjuk, hogy a lendület magával ragadjon. Gyakran hozzákezdeni nehezebb a dolgokhoz, mint maga a tényleges megvalósítás. Menet közben rádöbbenhetünk, nem is olyan nehéz a feladat megvalósítása, sőt örömünket leljük benne.
Az akaraterő az, ami segít elindulni, és a motiváció ezt követően érkezik meg. Ne várjunk a tökéletes pillanatra vagy ötletre, hanem kezdjük el a cselekvést, aztán már visz a lendület. Ha például eldöntjük, hogy jógázni kezdünk, ne várjuk el magunktól, hogy elsőre minden tökéletesen menjen. Éppen elég, ha csináljuk úgy ahogy éppen akkor megy.

  • Fontos, hogy legyen egy világos és meghatározott tervünk a célunk végrehajtásához. Nincs értelme várni a tökéletes időpontra, helyette koncentráljunk a feladatok elvégzésére a terveink szerint.
  • Ha egy nagy cél elérhetetlennek látszik, osszuk fel kisebb, kezelhető részekre. Haladjunk lépésről lépésre. Például egy vállalkozás elindításánál kezdj egy alapvető könyv elolvasásával, majd osszuk további kisebb részfeladatokra és mindig csak a soron következőre figyeljünk, sohasem arra milyen sok van még.
  • A zavaró tényezők minimalizálásával növelhetjük a koncentrációt és motiváltak maradhatunk. Némítsuk le a telefonunkat, és alakítsunk ki egy határozottan elkülöníthető munkaterületet, ahol zavartalanul tudunk dolgozni.

Ezek a stratégiák segíthetnek abban, hogy lelkesek maradjunk és elérjük a kitűzött céljainkat. A sikerhez elengedhetetlen, hogy terveket kovácsoljunk, a halogatás helyett a tettek mezejére lépjünk, a nagy egészet részfeladatokra bontva tegyük vállalhatóvá. Küszöböljük ki a zavaró tényezőket és kérjük a környezetünk támogatását.

  • Támogató pozitív emberekkel vegyük körbe magunkat. Akik nem hisznek bennünk azoktól maradjunk távol.
  • A kudarc természetes része a fejlődésnek. Ha nem sikerül valami, összegezzük a tapasztalatokat, és használjuk azt új motivációként. Ne hagyjuk, hogy egy kis nehézség eltántorítson a céljainktól vagy megállítson a sikerhez vezető úton.
  • Mindig emlékeztessük magunkat arra, miért kezdtünk bele ebbe az egészbe.
    Írjuk le a céljainkat, és helyezzük el azt a lakás egy olyan pontján, ahol gyakran rápillanthatunk. Ez segít emlékezni miért kezdtük el, és napi motivációt adhat.
  • A versengés egy játékos és motiváló módja lehet a feladatok elvégzésének. Ha egy kollégával versengve dolgozunk egy projekten az izgalmasabbá teheti a feladatot, és extra motivációt ad.

Olyan emberek is lehetnek ránk motiváló hatással, akiket nem is ismerünk.
Használjunk motivációs idézeteket, könyveket vagy podcastokat is hallgathatunk inspirációként. Tanuljunk sikeres emberektől, akik már elértek hasonló célokat. Olvassunk el inspiráló történeteket, hallgassunk motiváló előadásokat, és merítsünk erőt a sikeres emberek tapasztalataiból.
A motiváció fenntartása nem mindig könnyű, de kérhetünk segítséget benne. Az inspiráció számos helyről származhat, legyen szó közeli ismerősökről vagy távoli példaképekről. A célunkat elérni boldogító, de az út is az, ami odáig visz.

Katona Andrea
**********
Reklámnak minősülő, de nem szponzorált tartalom
Forrás: Canva/képek
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
További érdekes, tartalmas cikkekért görgess tovább!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről?
Kérd hírlevelünket, amelyre ezen a linken tudsz feliratkozni: Női Szalon hírlevél
Köszönjük, hogy itt vagy és olvasod a Női Szalon magazint!

ez is érdekelhet