Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ Férjhez megy a lányom! Tippek, tanácsok örömszülőknek

Férjhez megy a lányom! Tippek, tanácsok örömszülőknek

Női Szalon

Az esküvő főszereplői a menyasszony és a vőlegény, de nem feledkezhetünk meg az örömszülőkről sem, sőt fontos, hogy ők is kapjanak feladatokat a készülődésben.

Életünk egyik legszebb napja a gyermekünk esküvője, de amennyire szép, annyira nehéz is. Fizikálisan és érzelmileg is nagy tehertételt jelent. A gyermekünk boldogságát látni a mennybe repíthet, elengedni őket szívszorító érzés.

Örömszülőként a feladataink nincsenek szigorúan szabályozva, de az ifjú pár biztos lehet abban, hogy mindenben szívesen támogatjuk őket. A fiatalok maguk határozzák meg mennyi döntési jogot és beleszólást adnak a szülőknek az esküvőszervezés során. Ez nyilván a kapcsolat milyenségén is múlik. Bárhogyan is alakul, azt érdemes szem előtt tartani, hogy minden érintett izgatott az esküvő miatt. Ez az izgatottság átfordulhat túlzott szervezőkészségbe, ami konfliktusokhoz vezethet. Ez a kellemetlenség könnyen elkerülhető, azzal, ha már az elején tisztázzák a feladatokat.


Ne legyünk tolakodóak

Örömszülőként hajlamosak lehetünk túlzottan lelkesedni, ezért érdemes tisztázni a fiatalokkal azt is, melyek azok a kérdéskörök, amiben szeretnének nélkülünk dönteni. Ha túl lelkesek vagy túl tolakodóak vagyunk és túllépjük a fiatalok által kijelölt határt, falakba ütközhetünk.
Fontos, hogy érezzék ők döntenek, mi pedig, ha bizalmat kapunk, teljes erőbedobással végezzük a ránk bízott feladatot.
A kijelölt részfeladat remélhetőleg eléggé lefoglal majd ahhoz, hogy nem marad energiánk olyan dolgokba beleszólni, amire nem kaptunk megbízást.
A határokat ne lépjük át, nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez nem a mi nagy napunk, hanem a gyermekeinké.

Az örömszülők feladatai

Az örömanya és az örömapa segíthet bármiben amire felkérést kap. Van néhány tipikus örömszülői feladat, ami napjainkban már sokat változott.
A régebbi időkben a menyasszony szüleinek a feladata volt az esküvő finanszírozása, ez napjainkban már nem érvényes. Minden érintett annyival segít be amennyivel tud, sőt leggyakrabban a pár magának fizeti az esküvőt.

A menyasszony édesanyja

A menyasszony édesanyjaként segíthetünk a meghívók, köszönet ajándékok kiválasztásában és megrendelésében, a vendéglista összeállításában, valamint a rokonokkal való kapcsolattartásban. Segíthetünk rendszerezni a vendégek visszajelzéseit. Az ültetési rend kialakításában is sok tanácsot adhatunk, mivel jobban ismerjük a rokonokat, mint a fiatalok, és mi tudjuk, ki kivel fogja jól érezni magát.

Az örömszülők ruhájának kiválasztása a mi dolgunk, és a menyasszonynak is segíthetünk a döntésben, ha igényli.  Örömteli feladat még a menyasszony öltöztetése. A vendégek fogadásánál is fontos szerepet tölthetünk be és a nászajándékokra is figyelni kell.

A menyasszony édesapja

A menyasszony édesapjaként részt vehetünk a vendégek fogadásában. A jegyespár szállításának a szervezésében, a vendéglista összeállításában és az ültetési rend megalkotásában. Az ételek, italok megrendelésében, valamint a vendégek szállásának, illetve a szállás és a lagzi helyszín közötti utaztatás megszervezésében is fontos szerepet tölthetünk be.
A menyasszony bekísérése a szertartásra az egyik legfontosabb és legörömtelibb feladata az apának, és persze az elmaradhatatlan apa lánya tánc.

A vőlegény szülei

A vőlegény szüleinek kevesebb feladata van, de számukra is ugyanannyira megható és csodálatos nap a fiúk esküvője, mint a menyasszony szüleinek. A keresztbe szervezések elkerülése végett érdemes elosztani a teendőket. Szerencsés, ha ezek dokumentálva is vannak, így mindenki mindig tudja mi az ő dolga és nem fordulhat elő olyan, hogy kimarad valami.

A vőlegény édesanyjaként segíthetünk a vendéglista összeállításában, a rokonokkal való kapcsolattartásban, az ültetési rend kialakításában, a vendégek fogadásában és koordinálásában. Ha a fiatalok igénylik a vőlegény édesapjaként segíthetünk a menü kiválasztásában is.

Örömszülőként sugározzunk nyugalmat

Örömszülőként a sok gyakorlati feladat mellett a legfontosabb, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a gyermekeink kiegyensúlyozottak és felhőtlenül boldogok legyenek a nagy napon. Az ő dolguk csupán annyi legyen, hogy mosolyogjanak, ragyogjanak, és örüljenek egymásnak. Elengedhetetlen a nyugodt légkör biztosítása, mert a nagy sürgés-forgásban és izgalomban sok az elfojtott érzelem, amelyek a nagy napon törnek majd elő.

Ilyenkor még az apák is nyelik a könnyeiket, de gyakran anyaként is csak ekkor tudatosul bennünk, hogy a kicsi lányunkból feleség lett, és talán hamarosan anyává is válik.

Katona Andrea

Neked ajánlott >
Vajon mi a titka a tartós és jó párkapcsolatnak?

**********
Képek forrása: Canva
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet