Főoldal ÉLETMÓD ÉS INSPIRÁCIÓ „A Te bajod csak Neked fáj és csak Te tudsz ellene tenni!” – Marcsi története

„A Te bajod csak Neked fáj és csak Te tudsz ellene tenni!” – Marcsi története

Női Szalon

Nem olyan régen közzétettem egy felhívást. Olyan korunkbeli, 40 év feletti nők történeteit vártam/várom, akik valamilyen módon változtattak az addigi életükön vagy új dolgokba fogtak.
A részleteket itt olvashatjátok.

A statisztikák szerint 50 év felett csak az emberek töredékének sikerül tartósan életmódot váltani. Megreformálni az étkezést, odafigyelni arra mit, mikor, mivel ehetsz és/vagy felemelkedni a fotelből, és elkezdeni mozogni…nem könnyű feladat, nagy akaraterőt valamint kitartást igényel. Sajnos sokan vannak, akik még komoly egészségügyi problémáik megléte esetén sem változtatnak.

Nem így tett Marcsi, aki a felhívásomra elsőként jelentkezett, és vállalta, hogy megosztja velünk sikeres életmódváltásához kapcsolódó rövid, de tanulságos történetét .
Tanulságos, hiszen Marcsi példája megmutatja nekünk, hogy nem kell beletörődnünk abba, ha nem vagyunk jól, ha úgy érezzük valami nem stimmel az egészségünkkel. Nem kell azt gondolnunk, óh ez már a korral jár. Igenis tudunk tenni magunkért.

Íme Marcsi története!

55 éves elmúltam, 2019-ben elmentem egy anyagcseretípus-mérésre, ahol kiderült, hogy inzulinrezisztens, és gluténérzékeny vagyok.

Mik voltak az előzmények?

Nem éreztem jól magam, hiába ettem naponta ötször, gyakran jött rám remegéses éhségérzet, állandón puffadtam. Gondoltam, hogy az étkezéssel van gond, és elkezdtem a neten keresgélni.
Ráakadtam egy ezzel foglalkozó életmód tanácsadó blogjára. Tőle tudtam meg, hogy létezik anyagcseretípus-mérés.
Ezt Miskolcon, egy ezzel foglalkozó cég képviselőjénél csináltattam meg.
A vizsgálat a következőképpen zajlott. Alapos kikérdezés után: mivel foglalkozom, miket eszek, hogy telnek a napjaim, egy elektromos kis géppel történt a mérés, aminek segítségével feltérképezték a hasnyálmirigyem működését, az energiaszintemet, az anyagcseretípusomat.
Kiderült, hogy csak 20 %-on működött a hasnyálmirigyem, és az is, hogy gyorségetésű fehérje típus vagyok agyalapi hormontípussal, valamint különböző allergiák meglétére is fény derült. Ezek ismeretében kaptam egy négy oldalas listát, melyek azok az ételek, amiket ehetek és melyek azok, amiket kerülnöm kell.
Mivel nagyon rosszul működött a hasnyálmirigyem, és túl gyors az anyagcserém, naponta csak háromszor ehettem (ez továbbra is így van) lassan felszívódó szénhidrátokat azaz zöldségeket hússal. Édességeket, cukros dolgokat tilos volt fogyasztanom, és persze csak gluténmentes dolgokat ehettem.  Még gyümölcsöt is csak nagyon keveset. Nehéz volt ezzel szembesülnöm, mert imádtam a kenyeret és a süteményeket, az édességet mióta az eszem tudom.
Három hónapig nagyon szigorú diétát tartottam, és 60%-os hasnyálmirigy működést sikerült elérnem valamint sikeresen megszabadultam 10 kg-tól.
Hát nem volt egyszerű, de megérte. Azóta elmúltak a rosszulléteim, nem puffadok, sőt az ízületi fájdalmaim is enyhültek. Arról nem is beszélve, hogy energikusabb lettem.
Már nem vagyok olyan szigorú diétán, de igyekszem egészségesen táplálkozni kerülve a glutént és a cukrot.
Egyébként tornázni már régóta tornázom a gerinc problémám miatt, de a megváltoztatott étkezési szokásaim miatt ment le a 10 kg.
Érdekesség, hogy nem sokkal az anyagcseretípus-mérés előtt voltam vérvételen, ahol a leletemet látva, azt mondta a háziorvosom, hogy a koromhoz képest tökéletes a vérképem, minden rendben van.
Én viszont nem akartam elhinni, hogy a puffadás és a remegéses rosszullétek a korral járnak, ezért kezdtem el utánanézni az étkezési dolgoknak.

Tényleg igaz az, hogy a Te bajod csak Neked fáj és csak Te tudsz ellene tenni!

**********
Az inzulinrezisztencia témájához kapcsolódóan itt találtok további részletes információkat: webbeteg.hu
Az anyagcseretípusokról bővebben itt olvashattok: tgy-magazin.hu

**********
Mi a te történeted, amelyet szívesen megosztanál velünk?

Kérlek, hogy rövid bemutatkozó leveledet az alábbi e-mail címre küldd el:

Várkonyi Zsuzsanna
noiszalon@noiszalon.hu

**********

Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet