Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRA Kukur Tihar, a csodálatos kutyák ünneplése

Kukur Tihar, a csodálatos kutyák ünneplése

Női Szalon

A kutya és az ember között különleges kapocs, erős kötelék van. Odaadó, önzetlen, tiszta szeretetükkel, hűségükkel, bátorságukkal, vidámságukkal szebbé, jobbá varázsolják életünket.
A kutyák csodálatos lények és tudják ezt Nepálban is, ahol minden évben megünneplik őket. Az ötnapos nepáli hindu fesztivál a Tihar második napja a kutyákról szól. Ez a Kukur Tihar vagyis a kutyák napja.

Nepál kutyaimádó hagyománya a hindu mitológiából származik. A Mahabharatában, amikor a Pándavák végleges útra indultak Swarga felé, egy kutya követi őket útjukon. Útközben Yudhishtira elveszíti testvéreit és feleségét, de a hű kutya a kapuig követi őt. Az elbeszélés szerint Yudhishtira megtagadta az égbe való belépést hűséges kutyája nélkül.
A hinduk úgy vélik, hogy a kutya a Yama – a halál Istenének – hírnöke. A kutyákkal való királyi bánásmód pedig Yama megnyugtatásának módja.

Ezen a napon az emberek virágfüzérrel díszítik hűséges társukat, ízletes ételeket kínálnak nekik és a homlokukat a „tika” jelöléssel látják el. Ez a piros porjel azt jelenti, hogy a kutyák szent lények. Az ünnepségen nem csak a szeretett házi kedvencek vesznek részt, hanem a kóbor kutyákat is tiszteletben tartják, ünneplik.

Ő a másik szem, mely átlát a felhőkön, a másik fül, mely a szél zúgásán is túl hall. Egy kis rész belőlem, amely a tengerig elér. Ahogy a lábamnál pihen, amint a legkisebb mosolyomra farkcsóválással válaszol, s a fájdalmas pillantás, ha nélküle indulok el, ezerszer elmondta már, hogy egyedül értem él. Talán bele is betegszik az aggodalomba, amikor nincs velem, hogy gondoskodjon rólam. Amikor rossz vagyok, könnyen megbocsát. Amikor mérges vagyok, addig mókázik, míg meg nem nevettet. Ha boldog vagyok, örül ő is. Ha bolond vagyok, nem neheztel érte. Amikor elégedett vagyok, ő is büszke magára. Nélküle nem lennék önmagam. Vele erőm teljében vagyok. Ő maga a hűség. Általa tanultam meg, mi az odaadás. Általa ismertem meg a titkos nyugalmat és békességet. Megtanított figyelni olyan dolgokra, amelyeket korábban észre se vettem. Amikor térdemre teszi a fejét, elmúlnak az emberi fájdalmaim. Ha mellettem van, megvéd a sötétségtől és a világ más ismeretlen dolgaitól. Megígérte, hogy várni fog rám… akármeddig… akárhol – ha szükségem lesz rá. És én tudom, hogy szükségem lesz – ahogy mindig is volt. Ő az én kutyám. Gene Hill

források: itt https://www.cntraveller.in/https://www.bbc.com/news

Neked ajánlott >
Filmsztárok anno - Felismered őket?

**********
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet