Főoldal UTAZÁS ÉS KULTÚRA Miért viselj piros fehérneműt szilveszterkor?

Miért viselj piros fehérneműt szilveszterkor?

Női Szalon

Szilveszterhez és az új év első napjához jó néhány hiedelem kapcsolódik, amit a hagyomány szerint igyekszünk is betartani. Babonás szokások egész sora szól arról mit kell megtennünk vagy mit tilos csinálni ezen a két napon.
Itthon a legnépszerűbb babonák közé tartozik az újévi lencse és malachús evés, hogy gazdagok és szerencsések legyünk, ugyanakkor nem szabad baromfit ennünk valamint mosnunk, és szemetet kivinnünk a házból, mert az elviszi a szerencsénket.

Az Óév búcsúztatása és az első újévi nap persze nemcsak itthon kap kiemelt figyelmet. Szerte a világban ünnepelnek ilyenkor és megvannak a kötelező rituálék, amelyek a babona szerint boldogságot, szerencsét, gazdagságot hoznak az új esztendőre.

Lássuk melyek ezek a szertartások!
Itt egy lista tele érdekes, szokatlan olykor fura újévi hagyománnyal és szokással a világ minden tájáról.

1. Dél-Afrika

A dél-afrikai Johannesburg Hillbrow negyedében élő helyiek régi bútorokat dobnak ki az ablakon vagy az erkélyeken. Ez a furcsa és veszélyes szokás valószínűleg azt jelképezi, hogy a régi megsemmisül az újért és egyben magában foglalja az új év ígéretét is.

2. Ecuador

Ecuadorban, amint éjfélt ütött az óra a családok elindulnak, hogy elégessenek egy újsággal kitömött madárijesztőt. A tűzzel megsemmisítenek minden rosszat, ami az évben történt és egyúttal szeretnék elriasztani a negatív eseményeket az elkövetkezendő évre vonatkozóan is.

3. Mexikó és Latin-Amerika egyes országai

Szilveszterkor az emberek piros fehérneműt viselnek, hogy az új évben szerelemre találjanak. Zöldet, sárgát vagy aranyat a gazdagságért és fehéret a békéért.

4. Írország

Írországban egy egész kenyeret dobnak a falnak. Ez elűzi a rossz szellemeket, a negatív energiát és segíti a tiszta lappal való átlépést az új évbe.

5. Brazília

Sok brazil úgy gondolja, ha újév estéjén ajándékot adnak Yemanja-nak az Afro-Brazil óceáni szellemnek, akkor friss életerőt kapnak tőle. Ilyenkor sokan elutaznak a Rio de Janeiro-i Copacabana strandra és fehér virágokat valamint más adományokat dobnak a hullámokba.

6. Spanyolország

Spanyolországban 12 szem szőlőt kapnak be éjfélkor, hogy a következő 12 hónap szerencsés legyen. A babona szerint, ha például az 5. szőlőszem rossz ízű, akkor a május nehéznek ígérkezik.

7. Dánia

A legtöbb ember a törött edényeket, tányérokat a kukába dobja, ám Dániában sokkal kreatívabb módon használják fel ezeket. Az év során összegyűjtik őket és Újév estéjén a jó szerencse gesztusaként odadobják a törött darabokat a barátjuk és a családjuk otthonához, de sokan vannak olyanok is, akik ugyanezen okból egy halom törött porcelánt hagynak az ismerőseik bejárati ajtajánál.

8. Fehéroroszország

Fehéroroszországban a szerelemre, tartós kapcsolatra vágyó egyedülálló nők körbeülnek és kukoricát szórnak mindegyikük lába elé. Ezután egy kakast tesznek a kör közepére. A hiedelem szerint, akinek a kakas először eszik a kitett kukoricájából az fog férjhez menni elsőként az új esztendőben.

9. Latin-Amerika

Számos latin-amerikai országban egy üres bőröndöt állítanak be a bejárati ajtó mellé vagy pár percig körbehúzzák a szobán vagy a ház körül, hogy az elkövetkező év kalandokkal és utazásokkal teli legyen.

10. Argentína

Argentínában a babot nemcsak a rosttartalmuk miatt értékelik, hanem szerencsés újévi ételnek is tekintik. A közvetlenül éjfél előtt történő étkezés állítólag a következő év munkahelyi biztonságát garantálja.

11. Svédország és Németország
Akár szeretik a pácolt heringet, akár nem, Németországban és Svédországban az emberek mindenképpen esznek éjfélkor, mert jó szerencsének tekintik.

Boldog új évet kívánok!

**********

Neked ajánlott >
20 optimista, derűlátó idézet (nem)csak 40 év feletti nőknek

Neked ajánlott >
3 japán fogalom a tartalmasabb életért

forrás: itt és itt
Tetszett a bejegyzés? Ne felejtsd el kedvelni, megosztani!
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb történésekről? Kérd hírlevelemet: itt
Kérdésed van vagy együttműködés érdekel? Vedd fel velem a kapcsolatot: itt
A közösségi oldalakon is megtalálsz:
Női Szalon Facebook
Női Szalon Instagram
Női Szalon Pinterest
Köszönöm szépen!
Zsuzsa/Női Szalon

ez is érdekelhet